Zagrebški letalski miting

Piše: Aljoša Jarc Fotografije: Aljoša Jarc

Zadnji javni nastop hrvaških lovcev MiG-21

V soboto, 11. maja 2024, je letališče Franjo Tuđman v Zagrebu gostilo letalski miting AirVG 2024 (Air Velika Gorica). Dogodek je privabil ljubitelje letalstva iz cele Evrope, saj je bil na sporedu zadnji javni nastop hrvaških lovcev MiG-21 pred njihovo upokojitvijo. Prireditve se je udeležilo okoli 10.000 obiskovalcev, brezplačne karte so pošle v rekordnem času.

Hrvaško vojno letalstvo je še zadnji uporabnik letal tipa MiG-21 v Evropi. Lovci naj bi v hrvaških barvah leteli še nekaj mesecev, medtem pa je v Zagreb 25. aprila priletela skupina šestih od skupno dvanajstih naročenih večnamenskih lovcev Dassault Rafale v različici F-3R. Pogodbo za nakup rabljenih letal sta Francija in Hrvaška podpisali pred tremi leti, vredna pa je približno milijardo evrov in predstavlja največjo naložbo v modernizacijo oboroženih sil Republike Hrvaške po koncu hrvaške osamosvojitvene vojne. S prihodom rafalov Hrvaška razpolaga z najnaprednejšimi vojaškimi avioni med državami bivše Jugoslavije. Srbi se sicer že več mesecev pogajajo s Francozi za nakup prav tako dvanajstih letal Rafale nove proizvodnje. Podpis pogodbe, vredne približno tri milijarde evrov, je predviden še letos.

Hrvaško vojno letalstvo je na zagrebškem mitingu predstavilo vse tipe letal in helikopterjev, ki jih trenutno uporablja, z izjemo flote za gašenje požarov, ki jo sestavljajo letala Air Tractor AT-802 in Canadair CL-415. Na letališki ploščadi je bilo mogoče videti en Rafale F-3R, tri letala MiG-21, turbopropelersko šolsko letalo Pilatus PC-9M in šolsko letalo Zlin 242L. Od treh razstavljenih MiG-ov je samo eden še v uporabi (MiG-21bis D z registrsko oznako 133), ostala dva pa sta skrbno čuvana zgodovinska eksponata. Prvi od dveh je MiG-21UM “Kockica”, poslikan v rdeči in beli barvi hrvaške šahovnice, drugi pa je MiG-21R, imenovan tudi “Rudijev MiG”, s katerim je hrvaški pilot Rudolf Perešin 25. oktobra 1991 prebegnil iz letalske baze jugoslovanskega vojnega letalstva Željava – Bihać v Celovec. Perešin je po misiji, ki je predvidevala opazovanje umika enot JLA prek Luke Koper, najprej odletel proti Ljubljani, potem pa se usmeril proti Avstriji, kjer je tudi pristal. Avstrija je letalo, z originalnimi oznakami iz leta 1991, vrnila Hrvaški šele pred petimi leti. Perešin je med Hrvaško osamosvojitveno vojno opravil več bojnih poletov; umrl je 2. maja 1995, ko so njegovo letalo (spet MiG-21) sestrelili v bližini Stare Gradiške. Dandanes se njegovemu spominu poklonijo tudi z organizacijo vsakoletnega letalskega mitinga Susreti za Rudija.

Poleg letal so postavili na ogled še helikopterje Bell 206B “Jet Ranger”, Bell OH-58D “Kiowa Warrior”, Sikorsky UH-60M “Black Hawk” in Mil Mi-171sh. Edini tuji gost prireditve je bila Slovenska vojska, ki je v Zagrebu predstavila večnamenski helikopter AS-532AL Cougar.

Hrvaške oborožene sile so na letališče pripeljale še dva brezpilotna letalnika izraelske izdelave Orbiter 3b, medtem ko je civilni del predstavitve vključeval motorno jadralno letalo Scheibe SF.25C Falke in dve jadralni letali tipa Glasflugel H205 Club Libelle in Eiri-Avion PIK-20-D.

Letalski program se je pričel ob 15.00 z nastopom šestih Pilatusov PC-9M akrobatske skupine Krila Oluje. Skupina redno nastopa na prireditvah na Hrvaškem in drugod po Evropi, predstavila pa se je s približno dvajsetminutnim programom. Civilni promet na letališču je potekal nemoteno med različnimi predstavami. Krilom Oluje je sledil dokaj zanimiv prikaz zmogljivosti letala Zlin Z 242L.

Trojica helikopterjev (en Mil Mi-171sh in dva OH-58D) je prikazala simulacijo operacije CSAR (bojnega iskanja in reševanja). Zatem je sledila najbolj pričakovana točka dneva, nastop letal Rafale in MiG-21bis, ki sta v vrsti počasi pripeljali mimo gledalcev po vozni stezi. Lovca sta izvedla več manevrov pred obiskovalci, od nizkih preletov do sodčkov, nato pa sta v formaciji preletela vzletno pristajalno stezo ob spremljavi pesmi Rim Tim Tagi Dim, s katero je hrvaški pevec Baby Lasagna nastopal na Evroviziji. Kmalu zatem je MiG pristal z uporabo zaviralnega padala. Pilot Rafala je medtem izvedel še zadnji nizki prelet pred pristankom.

Letalski program je sklenila predstava helikopterja Bell 206 Jet Ranger 393 helikopterske eskadrilje, za zadnji pozdrav pa so spet poskrbeli člani skupine Krila Oluje. Po vzletu proti domači bazi na letališču Zemunik so pred občinstvom namreč izvedli še nekaj akrobatskih figur.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme