Tržaška

Zagonetna življenjska pot Stanislava Dekleve

Zagonetna življenjska pot Stanislava Dekleve

Srenjska hiša v Mačkoljah / Predstavili so knjižno novost

Večer o zapleteni življenjski usodi tržaškega rojaka Stanislava Dekleve je potekal v petek, 18. oktobra, v prostorih srenjske hiše v Mačkoljah. Življenje avstro-ogrskega častnika sta predstavila avtorja knjige Od Galicije do openskega strelišča, Marina Rossi in Roberto Todero. Marina Rossi sicer ni bila prisotna zaradi službenih obveznosti, poslala pa je avdio posnetek z opravičilom in kratko predstavitvijo publikacije. Poslušalce je na začetku pozdravil kulturni delavec in odbornik Prosvetnega društva Mačkolje Niko Tul, ki je predstavil prisotnega predavatelja, domačina, velikega zgodovinarja, poznavatelja in ljubitelja naših krajev. Zanimivo in tudi nekoliko žalostno je, da je knjiga Un ufficiale asburgico tra fedelta’ e patria slovena dal fronte galiziano al poligono di Opicina (Habsburški častnik med zvestobo in slovensko domovino – Od Galicije do openskega strelišča) samo v italijanskem jeziku, kajti, kot je omenil domačin, ki je italijanske narodnosti, založbo, za katero dela, je zanimala le italijanska verzija in zato je dnevnik in zapise Stanislava Dekleve dal prevesti in knjigo napisal v italijanščini. Za slovensko različico bi bilo seveda manj dela. Avtor je razkril, da so tudi v Sloveniji pripravili knjigo, toda zmanjkalo je finančnih sredstev za objavo.
Predavanje se je začelo, kot rečeno, s posnetkom avtorice Marine Rossi. V njem je izrazila veselje, da lahko pozdravi, tudi če žal ni fizično prisotna na večeru, na katerem s kolegom prikazujeta naporno in dolgo delo, v katerem so tisti spomini, ki so bili kolektivno odstranjeni in zasenčeni, ker so bili za Italijane neprijetni. Ta publikacija slovenskega rojaka je pomemben dokument, saj o življenju ustreljenih na openskem strelišču ne vemo veliko. V njem Dekleva opisuje celotno vojaško izkušnjo, od vojaške akademije in bojnih polj Galicije do gorske vojne v Dolomitih. Razložila je tudi pomen naslova, saj je bil častnik po eni strani in po vojaški vzgoji zelo zvest avstro-ogrski vojak, po drugi pa je kot revolucionar razmišljal o lepoti države, ki bi združevala slovanske narode in v kateri bi obstajale socialne pravice.
Večer je nadaljeval avtor Roberto Todero, ki je v besedi in sliki predstavil življenjsko pot Dekleve, začenši s slikami iz obdobja vojaške šole za kadete v Mariboru, v katero je Dekleva odšel iz Trsta leta 1908. Na začetku so ga namestili daleč od naših krajev, a potem je prosil, če se lahko zopet približa, in to mu je tudi uspelo za kratek čas. Kmalu pa je bil premeščen v elitni alpinistični vojaški oddelek v Toblachu. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

26.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!