Zadnja predstava v letošnji sezoni SSG

Fotografije: Luca Quaia

Slovensko stalno gledališče  

v sodelovanju z Zavodom Godot

O SNEGU IN LJUBEZNI

po romanu Kratki roman o snegu in ljubezni Marka Sosiča

od 10. do 15. maja v SSG

Sezona Slovenskega stalnega gledališča se izteka in zadnji abonmajski dogodek bo premiera na Velikem odru, ki je pravzaprav že »preverjena« festivalska uspešnica. Koreografska pripoved O snegu in ljubezni, ki jo je po kratkem romanu Marka Sosiča režiral Tadej Pišek, je debitirala namreč lani v ožjem krogu gostov slovesnosti ob podelitvi primorske gledališke nagrade Tantadruj. Po krstni izvedbi na vrtu muzeja Sartorio je predstava prehodila dolgo pot, ki jo je privabila na odre slovenskih gledališč, a tudi na mednarodne festivale. Januarja je gostovala namreč na mednarodnem festivalu Teatro Nudo v Milanu, junija pa bo del tekmovalnega programa Borštnikovega srečanja v Mariboru. Selektor osrednjega slovenskega gledališkega festivala Blaž Lukan je ob razglasitvi izbranih uprizoritev med drugim povedal, da so ga nagovorile predstave, “ki poskušajo artikulirati tudi svet zunaj teksta in za to artikulacijo iščejo nova izrazna sredstva”. Predstava Slovenskega stalnega gledališča, ki je nastala v sodelovanju z Zavodom Godot, prav gotovo išče sporočila onkraj besede in na področju, kjer sta gib in beseda enakovredna. Nastala je kot sad ekipnega dela in skupinskega raziskovalnega procesa; ob režiserju in avtorju adaptacije so pri projektu sodelovali glasbenik Marjan Peternel, plesalca in koreografa Mojca Špik in Inan Du Swami. Njihovo posredovanje različnih nivojev dogajanja, dejanj, misli in spominov obarva vsebine teksta, ki govori o radikalizaciji stališč, pomanjkanju dialoga in problematičnih družinskih odnosih. Tema romana je precej aktualna, saj raziskuje sovražne besede in misli, ki se nevidno naseljujejo v razmišljanje in jezik slehernega izmed nas.

Poetična govorica tržaškega pisatelja in nekdanjega umetniškega vodje SSG je nagovorila ustvarjalce, da so z različnimi izraznimi sredstvi ohranili in posredovali emocionalni podtekst. Dramsko in fizično gledališče predstavljata umetniško vizijo Zavoda Godot, ki je v tem slogu že ustvaril več nagrajenih predstav. “Intimni odnos staršev je skoraj v celoti upodobljen skozi odrski gib, notranji svetovi likov skozi glasbo, govor pa podčrtuje narativno plat uprizoritve.” – je povedal Pišek, ki je o procesu dela dodal: “Glede na to, da smo si tokrat za osnovo izbrali precej kompleksen in razplasten roman, nam je ustvarjanje te predstave predstavljalo velik izziv. Kar nekaj časa smo iskali ključ uprizoritve in zares sem bil srečen, da nam je uspelo narediti predstavo, v kateri zazvenita Markova poetika in njegov čudoviti jezik.”

Ob že omenjenih festivalskih ponovitvah, je O snegu in ljubezni tudi edina slovenska predstava, ki je so jo letos uvrstili v tekmovalni program jubilejnega, 25. Mednarodnega festivala komornega gledališča Zlati lev v Umagu, kjer bo na sporedu 26. junija.

Predstava bo ta konec tedna, trikrat na sporedu v Trstu znotraj abonmajskega programa in sicer od 10. do 12. maja z italijanskimi nadnapisi. Blagajna gledališča in kavarna bosta odprti uro pred začetkom vsake predstave. V nedeljo bo kot običajno na voljo avtobusni prevoz za abonente. Tudi s to predstavo bodo gledalci lahko glasovali za nagrado Primorskega dnevnika: ime nagrajenca bo znano junija, ob predstavitvi nove sezone SSG.

O SNEGU IN LJUBEZNI

po romanu Kratki roman o snegu in ljubezni Marka Sosiča

 

adaptacija teksta, režija: Tadej Pišek

koreografija: Mojca Špik in Inan Du Swami

glasba: Marjan Peternel

nastopajo: Tadej Pišek – Mojca Špik – Inan Du Swami – Marjan Peternel

petek, 10. maj, ob 20.00– redi A1, A2, A3

sobota, 11. maj, ob 20.00– redi B1, B2, B3

nedelja, 12. maj, ob 16.00– redi C1, C2, C3

Velika dvorana SSG z italijanskimi nadnapisi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme