Slovenija

Začetek kandidiranja možnih evropskih poslancev!

Začetek kandidiranja možnih evropskih poslancev!

Piše Marijan Drobež / Na Pošti Slovenije preklicali stavko

V Sloveniji v množičnih občilih že dolgo potekajo napori in akcije bodisi za ohranitev sedanjih ali pa pridobitev novih bralcev, poslušalcev in gledalcev, v pogojih hude konkurence spleta oziroma spletnih omrežij. Izbira časnikov, radijskih in televizijskih postaj je velika in še narašča, vendar v njih pogosto namenjajo več prostora in obravnave t. i. rumenim temam, kot so denimo škandali vseh vrst, ki jih povzročajo znane osebnosti, kot pa novicam in komentarjem o tem, v kakšno smer naj bi se razvijali Slovenija in njena demokracija.
Pred dnevi se je zgodilo, da so na nacionalni televiziji, v oddaji Odmevi, na dolgo in široko obravnavali resnične ali domnevne vzroke za javnomnenjsko podporo premierju Marjanu Šarcu, pri tem pa se voditelju oddaje ni zdelo primerno niti omeniti, da je bila istega dne objavljena raziskava v okviru Evropske unije, iz katere izhaja, da ima Slovenska demokratska stranka med vsemi političnimi strankami v Sloveniji morda največ možnosti za uspeh na bližnjih volitvah v evropski parlament.
V Sloveniji je veliko aktualnih in perečih vprašanj, vendar vladna koalicija za večino le-teh nima volje za soočenje in reševanje. Brezbrižna je tudi do kritik in opozoril evropske komisije oziroma njenih organov. Pri tem pa koaliciji s svojimi govori in občasnimi ukrepi v vladi zagotavlja podporo premier Marjan Šarec. Uveljavlja se kot najboljši govorec med vsemi poslanci, ki so bili doslej v slovenskem parlamentu. Marjan Šarec pa ne razpravlja o kritiki, da vlada preveč zapravlja in troši javna sredstva, zbrana v državnem proračunu, in s tem krši fiskalna pravila. Tudi molči o ugotovitvi in opozorilu evropske poslanke iz SDS, Patricije Šulin, “da v Sloveniji po nekaterih ocenah zaradi korupcije vsako leto izgubimo 3,5 milijarde evrov”. Premier tudi ne obravnava kritik, da izvršilna oblast, to pa je vlada, ne izpolnjuje odločb ustavnega sodišča. Neizpolnjenih odločb ustavnega sodišča je zdaj več kot deset. Nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je ob koncu svojega mandata upravičeno priznala, da Slovenija še ni v celoti pravna država.
Ob vseh drugih dogodkih pa v politiki in zainteresiranem delu t. i. običajne javnosti še vedno odmeva govor predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija na slovesnosti v Bazovici, kjer je vzklikal italijanski Istri in italijanski Dalmaciji. Visoki politik se je za svoj poseg sicer korektno opravičil, toda zadeva še odmeva in dobiva nove razsežnosti. Na platnici revije Demokracija so zapisali, “da zgodovinski viri razkrivajo, kdo je v resnici Slovencem zapravil Trst. To sta bila Josip Broz -Tito in Edvard Kardelj, ki sta Trst predala Italiji, Istro pa Hrvatom. Sovražno sta se obnašala do Američanov. Da bi ugajal Stalinu, je Tito izigral zaveznike. Duhovnik Bogdan Vidmar je v komentarju z naslovom Kaj je treba obsoditi, kaj podpisati, objavljenem v slovenskem katoliškem tedniku Družina, zapisal: “Pri Borutu Pahorju, Marjanu Šarcu in dr. Miru Cerarju me moti, da ne znajo obsoditi in obžalovati zločinov komunizma in biti kritični do politike in ravnanja nekdanje komunistične Jugoslavije. Na poseben način sem Tajaniju in Salviniju hvaležen, saj razprave ob njunih izjavah v Bazovici pomagajo tudi pri dokončnem obračunu s komunizmom v Sloveniji. Iz besed Kardeljevega vnuka Igorja Šoltesa je mogoče razumeti, da celo opravičuje fojbe (brezna) in žrtve v njih, kar pa v Evropski uniji ne bi smelo biti opravičljivo”. Jože Kurinčič pa v članku, objavljenem v tedniku Družina, zatrjuje, “da bi morali oboji, Slovenci in Italijani, imeti pogum, da pogledajo resnici v oči, in pretreseni ugotoviti, kaj so v imenu ideologij počeli drug drugemu. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

03.03.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!