Začenjajo se Okusi ob meji!

Piše: Kat

Ta konec tedna bo v mestu priljubljena prireditev

Priljubljena poulična enogastronomska prireditev Okusi ob meji se bo letos odvijala od četrtka, 21. septembra, do nedelje, 24. septembra. Kot vsako leto bo Gorica tudi letos gostila veliko število stojnic, kar 341 jih bo, bogato obloženih s hrano in pijačo, kulinaričnimi specialitetami iz več kot 30 držav – zastopanih bo pet celin. Mestne ulice bodo preplavile množice ljudi, ki bodo uživale ob sprehajanju med različnimi barvami, okusi in vonjavami (lani so Okusi privabili v mesto kar 600.000 obiskovalcev). Po besedah goriškega župana Rodolfa Ziberne Okusi ob meji predstavljajo ne samo krajevno kulinarično dediščino, temveč tudi mednarodno, kar se odlično spaja z EPK 2025. Prireditev organizira Občina Gorica v sodelovanju z zavodom GO! 2025 in s finančno pomočjo Dežele FJK ter nekaterih zasebnih pokroviteljev, kot so podjetji APT in Trenitalia, Fundacija Goriške hranilnice in združenje trgovcev Ascom.

Kot so organizatorji že pred meseci napovedali, bo na letošnjih Okusih kar nekaj novosti. Stojnice bodo v mestnem središču drugače razporejene, potrjena pa je razdelitev po tematskih vaseh z ozirom na zemljepisna območja. “Vasi” bo 14, novost pa bo še območje, namenjeno ustanovam, ki bo med Trgom Cavour in parkom za občinsko palačo. Med prizorišči dogajanja bo po novem tudi park ob mestni hiši, ki se bo po zaslugi organizacije Slow Food spremenil v Park okusov. V njem bodo na voljo značilni proizvodi iz FJK, prisotni pa bodo tudi združenje pokuševalcev vin Onav, EZTS GO, občini Nova Gorica in Šempeter – Vrtojba, zavod Ial in združenje Movimento turismo del vino. Na Travniku bodo letos stojnice poulične hrane in Orientalska vas, na Trgu sv. Antona pa Severnoevropska vas. V nasprotju s pričakovanji Francoske vasi ne bodo preselili, pri ljudskem parku ob Korzu Verdi bo kljub preureditvenim delom, ki trenutno potekajo, še vedno mogoče uporabljati površine, prav tako bo tudi Avstrijska vas ostala na trgu Cesare Battisti, Afriška pa na Korzu Verdi. Prizorišče Morske vasi ostaja nespremenjeno – delovala bo na območju nekdanje tržnice na debelo, del Latinske vasi bo v ulicah Cadorna in Boccaccio, stojnice z italijansko hrano pa bodo tudi v ulicah Garibaldi, Diaz in na Korzu Italia. Pleskavice in drugo balkansko hrano bodo obiskovalci lahko našli v ulici Crispi, kjer bo, kot običajno, tudi Slovenska vas.

Veliko nezadovoljstva je sprožila odločitev organov pregona, da iz varnostnih razlogov na letošnjih Okusih ne bo glasbe v živo – edina izjema bo glasba potujočih glasbenikov v različnih vaseh. Za uspešno izvedbo dogodka, ki naj bi se ga udeležilo od 600.000 do 700.000 ljudi, je občina vložila približno 170.000 evrov. Za varnost bo skrbelo 350 ljudi, med temi bodo tudi prostovoljci civilne zaščite, člani goriške sekcije združenja radioamaterjev, goriški alpinci, prostovoljci državnega združenja karabinjerjev in prostovoljci združenja Isontina K9 Rescue. Dogajanje okrog stojnic bodo nadzirali tudi s pomočjo petdesetih videokamer.

“Slovenska vas” bo v ulici Crispi / Izložba za naša društva

Tudi letos se na Okusih ob meji predstavlja Slovenska vas. Šotor Zveze slovenske katoliške prosvete bo, kot običajno, v osrčju dogajanja v ulici Crispi, pred Trgovinsko zbornico. Na srečanju s časnikarji, ki je bilo v petek, 18. septembra, v dvorani Trgovskega doma, sta predsednik ZSKP Miloš Čotar in podpredsednica Ilaria Bergnach predstavila potek letošnje prireditve in novosti, ki jo spremljajo.

Za Okuse bodo združila moči društva Sabotin iz Štmavra, Vinoteka Števerjanski griči, F. B. Sedej iz Števerjana ter Hrast iz Doberdoba, v delo pa je vključenih veliko članov društev, ki bodo prostovoljno prispevali k uspehu letošnje priljubljene poulične prireditve. “Vsako leto predstavljajo Okusi nov izziv. Vedno moramo biti na tekočem, kos moramo biti raznim tehničnim težavam in usklajevati delo naših društev. Verjamemo v našo prisotnost na tej veliki prireditvi. Okusi ob meji so za nas priložnost, da se predstavimo, naša izložba v središču mesta, kjer ponudimo, kar imamo najboljšega,” je pojasnil Čotar, ki si prizadeva, da bi bilo v Okusih vključenih čim več slovenskih društev. Letošnja glavna novost je nedvomno poenotena grafična podoba jedilnikov, cenikov in letakov, za katero je po dogovoru z organizatorji poskrbel Luka Terčič, pod šotorom pa bodo postavili tudi večji ekran, na katerem bodo predvajali fotografije preteklih Okusov ob meji in delovanja sodelujočih društev.

Prireditev je po besedah predsednika ZSKP tudi priložnost za izpopolnjevanje na pravnem in tehničnem področju, zato so letos za organizacijo oblikovali posebno delovno skupino, ki sta jo sestavljala po dva člana iz vsakega društva, vodila pa jo je Ilaria Bergnach. “Naš cilj in vizija vseh društev, ki sodelujejo v Slovenski vasi, sta predstaviti enogastronomsko ponudbo našega ozemlja,” je dejala podpredsednica ZSKP in dodala, da so z novo grafično podobo “poenotili prostor, namenjen našim društvom v ulici Crispi”.

Gre za “vas v vasi”, je na predstavitvi povedala občinska odbornica Arianna Bellan, ki se je organizatorjem zahvalila za dolgoletno sodelovanje na prireditvi. Spomnila je tudi, da bo odprtje Slovenske vasi v četrtek, 21. septembra, ob 19.30, po slavnostnem odprtju Okusov ob meji. Samo ob tej priložnosti bodo lahko gostje poslušali glasbo v živo, nastopili bodo namreč gojenci Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme