Začenja se postni čas

S pepelnično sredo, 17. februarja 2021, se letos v Cerkvi začenja postni čas, ki bo trajal štirideset dni. Končal se bo z večerno mašo velikega četrtka, ko nastopi sveto velikonočno tridnevje. Velika noč pa bo v nedeljo, 4. aprila 2021.

Na pepelnično sredo se po cerkvah opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oz. poboljšanje življenja. Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi. Letos bo zaradi epidemije COVID-19 obred pepeljenja potekal na prilagojen način. Ko duhovnik zmoli blagoslovno molitev nad pepelom in ga molče pokropi z blagoslovljeno vodo, enkrat samkrat za vse izreče formulo: “Spreobrnite se in verujte evangeliju” ali pa “Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš”. Nato si duhovnik umije roke, nadene masko za zaščito nosu in ust, potem pa posuje s pepelom tiste, ki pristopijo, ali, če je bolj primerno, sam stopi k tistim, ki stojijo na svojih mestih. Duhovnik vzame pepel in ga molče posuje na glavo vsakega.

Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje prenovitve. Kakor ogenj snov prenovi v pepel, tako naj bi se tudi človek s pokoro prerodil v novega človeka.

Postni čas je obdobje priprave na Veliko noč. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo. Pomenljiv vidik posta je poglobitev osebne povezanosti z Bogom, sredstva za doseganje tega cilja pa so – poleg molitve in prejemanja zakramentov sprave in evharistije – tudi odpovedi določeni razvadi ali dobrini ter dobra dela.

Strogi post, ko naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega – je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve. Cerkev uči, da so dobra dela, post, miloščina ubogim in molitev usmerjeni k doseganju osebnega spreobrnjenja in ne sama sebi namen.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme