Začenja se nova sezona v SNG Nova Gorica

Fotografije: Peter Uhan

Prva premiera bo to soboto  

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo v soboto, 17. septembra 2022, začelo svojo letošnjo sezono, sicer zaradi bolezni v ansamblu (covid-19 je še na pohodu!) nekaj dni kasneje, kot je bilo načrtovano in napovedano. Na velikem odru bo ob 20. uri zaživela uprizoritev Mojster in Margareta v režiji None Ciobanu, režiserke romunskega rodu, ki je v Sloveniji pred leti režirala gledališko adaptacijo scenarija za film Nočni portir v SNG Maribor.

V veličastni romaneskni mojstrovini Mihaila A. Bulgakova in priredbi režiserke None Ciobanu se prepletajo tri zgodbe, postavljene v surrealno pokrajino Sovjetske zveze, antične Judeje in sanj; v vseh treh se z različnih zornih kotov osvetljujeta večni boj med dobrim in zlom ter vprašanje svobodne volje. Od Moskve do Jeršalaima ter od nebes do pekla bodo v odrski priredbi preigrane navdihujoča ljubezenska zgodba, fantazmagorija in jedka satira.

Kratek povzetek vsebine

Ko se v Moskvi pojavi profesor Woland, gosposki čarovnik neznanega porekla z nenavadnim spremstvom, se vsakdanje življenje meščanov obrne na glavo. Čeprav so zvečine vsi že tako ali drugače prilagojeni družbenopolitični situaciji represivnega stalinističnega sistema, za katerega so značilna tudi skrivnostna izginotja in stopnjevanje čudnih dogodkov, povzroča čedalje več nemira in sumničavosti. Hudičevo poslanstvo se preplete tudi z usodo Margarete in Mojstra, ki je napisal roman z apokrifno zgodbo o Pilatu in Ješui. Ker so kritiki njegovo subjektivno interpretacijo biblijske zgodbe grobo zavrnili, je Mojster obrnil hrbet “normalnemu” življenju in se zatekel v norišnico, vendar se je njegova ljubica Margareta odločila, da bo prodala svojo dušo in ga tako rešila.

V predstavi Mojster in Margareta igrajo Peter Harl, Urška Taufer, Gorazd Jakomini, Miha Nemec, Andrej Zalesjak, Jure Kopušar, Medea Novak, Radoš Bolčina, Matija Rupel, Žiga Saksida, Blaž Valič, Anuša Kodelja, Lara Fortuna in gosta Jakob Šfiligoj ter Romeo Grebenšek.

Na velikem odru si bodo po premieri sledile ponovitve, vsakič ob 20. uri, v sredo, 21. 9. 2022; četrtek, 22. 9. 2022; petek, 23. 9. 2022, in v soboto, 24. 9. 2022.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme