Začenja se niz predavanj Katedra sv. Justa

S srečanjem, ki bo v sredo, 12. marca, v stolnci sv. Justa o temi Janez XXIII.: moč dobrote, se začenja niz letošnje postne Katedre sv. Justa. Uvodno predavanje, ki so ga bodo prireditelji zaupali kard. Angelu Comastriju, predstojniku papeške bazilike sv. Petra v Vatikanu, je namreč jasen kazatelj glede vsebinske razsežnosti tokratnega niza, ki je posvečen sijaju svetosti. Cerkev se namreč letos veseli razglasitve papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. za svetnika. Njun zgled je po mnenju tržaškega škofa, nadškofa Giampaola Crepaldija, vredno posnemati, za kar so poklicani vsi krščeni, “čeprav Cerkvi nista tuja niti uboštvo niti grešnost”, je dodal načelnik tržaške Cerkve v zgibanki dogodka, ki so ga predstavili teden prej v prostorih škofijske palače. Niz predavanj pod geslom Splendor sanctitatis se bo nadaljeval v sredo, 19. marca, ko bo kard. Leonardo Sandri, prefekt kongregacije za vzhodne Cerkve, orisal prav lik velikega papeža Wojtyle.
“Resnična svetost je taka samo takrat, ko se združuje z doživeto ljubeznijo do revnih”, je dejal nadškof Crepaldi, ko je predstavil gostjo tretjega srečanja 26. marca. Gre za Chiaro Amirante, ustanoviteljico združenja Nuovi Orizzonti. Laična organizacija je namreč dejavna na področju sociale in se trudi, da bi zlasti mlajše, odrinjene na rob družbe, ponovno priklicala k življenju. To predavanje bodo v ponedeljek, 24., in v torek, 25. marca, predhodno spremljale duhovne vaje, ki jih bo v stolnici sv. Justa vodil škofov tajnik g. Mario De Stefano. Sklepno predavanje bo 2. aprila imel Salvatore Martinez, vsedržavni predsednik združenja Rinnovamento nello Spirito Santo, ki bo spregovoril o smernicah in izhodiščnih temeljih svojega duhovnega gibanja.
Vsa srečanja bodo v stolnici sv. Justa z začetkom ob 20.30.
Zraven tržaškega škofa je sedel Silvano Latin, stolni nadžupnik v miljski župniji sv. Janeza in Pavla. Njegova prisotnost je bila zelo pomembna v drugem delu tiskovnega srečanja, ko je bil govor o župnijskem jubileju župnije Milje ob 750-letnici posvetitve miljske katedrale. Jubilej se je začel na pepelnično sredo in se bo končal 26. junija, na dan župnijskih patronov oziroma zaščitnikov – kot jim pravijo Miljčani – sv. Janeza in Pavla. Niz praznovanj ob tako visokem jubileju se je začel že veliko prej, in sicer konec decembra lani, saj so osrednjo miljsko cerkev posvetili prav 29. decembra leta 1263. O tem dogodku priča starodavni pergament iz tistega obdobja, ki ga hrani župnijski arhiv. Tudi ta dokument bo namreč na ogled na razstavi, ki jo bodo priredili v krajevnem muzeju Carra’ v počastitev visoke obletnice: na ogled bodo dragoceni eksponati iz 15., 16. in 17. stoletja. Kot je poudaril msgr. Latin, bo na programu praznovanj tudi zgodovinski simpozij. Slovesno bogoslužje ob koncu praznovanj pa bo daroval beneški patriarh Moraglia. “Z njegovo prisotnostjo želimo poudariti starodavno zvezo med Benetkami in našimi Miljami”, je dejal nadžupnik.
Na tiskovni konferenci je bil govor tudi o simpoziju, ki bo v petek, 14. marca, podkrepil nekajletno sodelovanje med tržaško škofijo in škofijo v Kišinjevu v Moldaviji. Dogodka, ki se bo v prostorih Impact Hub v ul. Cavana 14 začel ob 9. uri, se bo udeležil tudi škof župnije v Kišinjevu msgr. Cosa. Ob 18. uri pa bo predstavitev knjige I bambini dell’Europa parlano a Papa Francesco (Otroci Evrope govorijo papežu Frančišku, v katerem so zbrani spisi otrok, ki se po stari celini nahajajo v hudih življenjskih okoliščinah. Sveti oče je enega izmed njih, malega Basileja, ki živi v Moldaviji, imenoval za ambasadorja otrok v stiski.
Nadškof Crepaldi je obenem predstavil tudi svojo poslanico za postni čas z naslovom Jezusove prilike: Božje usmiljenje in krščansko znanje.
IG

Na tokratnih postnih predavanjih bo govor o sijaju svetosti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme