Aktualno

Začela se je Draga 2019

Začela se je Draga 2019

Študijski dnevi na Opčinah pri Trstu

V duhu misli Alojza Rebule “Zgodovina nam naravnost vpije resnico, da je človek bitje, ki je lačno vrednot”, so se 30. avgusta popoldne pod velikim šotorom na dvorišču Finžgarjevega doma na Opčinah začeli 54. študijski dnevi Draga 2019.

V imenu prirediteljev je navzoče uvodoma nagovoril predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor; med drugim se je spomnil kar številnih prijateljev Drage, ki so se v zadnjem letu poslovili od tega sveta. Izmed uglednih gostov so zbrano občinstvo pozdravili deželni svetnik in tajnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, predsednik SSO Walter Bandelj in vodja urada za slovenske šole Igor Giacomini. V prvi vrsti je bila prisotna tudi predstavnica Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Irena Vadnjal, med občinstvom pa zvest spremljevalec študijskih dni in nekdanji minister RS prof. Janez Dular.

Prvo predavanje je imela pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik. Pod naslovom Govorim-govorimo slovensko, zavedanje izbire in razumevanje odločitev je spregovorila o tem, kako se v italijanskem okolju posameznik in skupnost raznoliko prepoznavata v slovenskem jeziku in kulturi. Predavateljica, po duši učiteljica, ki se je priselila v zamejstvo iz osrednje matične domovine, je z dognanji iz svoje bogate pedagoške izkušnje učinkovito odgovarjala na vprašanja, kako na zahodnem robu Primorske izbiramo slovenščino in polno živimo svoje slovenstvo. Jasno je spregovorila tudi o tem, komu je namenjena slovenska šoa in kako v šoli s slovenskim učnim jezikom na Tržaškem in Goriškem ter v Špetru razvijajo modele učenja in poučevanja.

Živi razpravi, v kateri so bila odprta zanimiva vprašanja, predvsem pa spodbuda, da bi šolstvu posvetili še več pozornosti in skupnih razprav, je sledilo predvajanje dokumentarno-igranega filma Karmela, ki ga je letos zrežiral Marko Sosič.

Več v tiskani izdaji

Več tu: https://www.draga-dsi.org

31.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!