Žabji kralj in Rdeča kapica

Fotografije: Jaka Varmuž

SSG Družinski abonma

V soboto, 19. februarja ob 17.00, bo Velika dvorana Slovenskega stalnega gledališča vabila najmlajše na drugi popoldan Družinskega abonmaja. Tokrat bo na sporedu baletni diptih (z besedilom) Gledališča Koper, ki povezuje dve znani pravljici bratov Grimm: Žabji kralj in Rdeča kapica. Blagajna gledališča bo odprta za nakup vstopnic eno uro pred začetkom predstave, priporočena pa je predhodna rezervacija na št. 040 2452616.

V preteklosti so bile pravljice domena odraslih, iz roda v rod, iz kulture v kulturo pa so se prenašale in spreminjale z ustnim izročilom. Mnoge med njimi – tudi Žabjega kralja – sta na začetku 19. stoletja prvič zapisala nemška jezikoslovca in pravljičarja, brata Jacob in Wilhelm Grimm, in jih, prirejene okusu tedanjega meščanstva, prvič objavila v knjigi Hišne in otroške zgodbe leta 1812.
Pravljica Žabji kralj, omenjena že v 13. stoletju pod naslovom Železni Henrik, v interpretaciji bratov Grimm pripoveduje o mladi in lepi kraljični, ki izgubi najljubšo igračo – zlato žogo. To ji z dna ribnika prinese žabec, ki v zameno za žogo želi s kraljično deliti čašo, krožnik in posteljo. Kraljična obljubi, da mu bo željo izpolnila, a kaj ko že na poti domov na žabca pozabi. Ta zato nekega dne potrka na grajska vrata in kraljična mora dano besedo izpolniti.
Če koprski Žabji kralj v plesni »preobleki« še vedno govori o sklepanju kompromisov, o tem, da je treba dano obljubo izpolniti, med vrsticami pa tudi o odraščanju in dozorevanju, dobi Rdeča kapica v tej koreografiji prijaznejšo, celo komično podobo, saj volk prizanese Rdeči kapici, prizanešeno pa je tudi volku.
Pravljici bosta v okviru Družinskega abonmaja SSG sestavljali diptih. Skupna jima je koreografija Siniše Bukinaca. Izvirno glasbo je za Žabjega kralja napisal Patrik Greblo, za Rdečo kapico pa Mirko Vuksanović. Pri obeh je scene podpisal Antonio Lobo, kostume pa Anja Ukovič, luči Martin Peca. V plesnih ansamblih bodo starši malih gledalcev lahko prepoznali protagoniste predstave Stoletje mjuzikla, plesalca Evo Tancer in Angela Menolascino.
Diptih bo s svojo slikovitostjo, razgibanostjo, liričnostjo in tudi humorjem zagotovo navdušil najmlajše in malo starejše obiskovalce gledališča.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme