Za zdrav razvoj mladih športnikov

Piše: Katarina Visintin

Zavrtanik, Priročnik za trenerje najmlajših košarkarjev in košarkaric

Priznani novogoriški košarkarski trener Jan Zavrtanik se je s trenerstvom začel ukvarjati leta 1994. Od takrat je svoje znanje obogatil z raznovrstnimi izkušnjami na raznih nivojih: imel je možnost spoznati in sodelovati z vrhunskimi trenerji in igralci ter delovati v članstvu slovenske reprezentance. Trenutno še naprej trenira košarkarje goriškega Doma, deluje tudi v Trstu pri Jadranu, aktiven pa je tudi pri košarkarskem društvu Nova Gorica mladi.

Prav pred kratkim je izdal knjigo Priročnik za trenerje najmlajših košarkarjev in košarkaric, ki jo je predstavil v četrtek, 17. marca, v Kulturnem domu Gorica. Srečanje sta vodila novinarja Primorskega dnevnika Jan Grgič in Albert Vončina.

Prisotne sta najprej pozdravila Mitja Primožič, predsednik Športnega združenja Dom, ter Igor Komel, predsednik Kulturnega doma Gorica. Oba sta poudarila, da je učbenik v takem obsegu v slovenskem košarkarskem okolju manjkal, njegova izdaja pa je dober izgovor v smeri vzgoje otrok. Knjiga je namenjena mladim trenerjem, ki se v začetnih izkušnjah spopadajo z organizacijo poteka treningov in samih vaj. Avtor je v priročniku zbral vse svoje znanje, ki si ga je nabral z izkušnjami na terenu. Temu je dodal teoretični del, ki ga je črpal še največ iz literature italijanskega strokovnjaka šole minibasketa Maurizia Cremoninija, pa tudi iz drugih slovenskih in italijanskih del.

Pogovor na četrtkovem srečanju se je zaustavil še posebno pri pomembni vlogi trenerja pri razvijanju mladega športnika. Ta namreč za otroka ne predstavlja le osebo, ki ga uči športne spretnosti, temveč tudi figuro, pri kateri išče pomoč, pogovor, nasvete in podobno. Prav zaradi tega je bistvenega pomena, da je trener pripravljen v številnejših veščinah, še posebno na psihološki ravni. Res je, da se v zadnjih letih psihologija športa vedno bolj razvija in ekipam doprinaša posebno dobre učinke. Kljub temu figura psihologa še naprej ostaja tabu. Poleg tega je treba paziti tudi na metode dela: Zavrtanik priporoča, da se mladega športnika uči osnovne gibe z žogo, ki bodo prava podlaga za nadaljnjo specializacijo. Cilj naj bo zdrav, dolgoročen razvoj, ne pa sama zmaga.

Pomembno je, da se dandanes otrokom pokaže, kako je igra z žogo lahko zanimivejša od katerekoli tehnološke naprave. Minibasket se je razvil kot odgovor na naravno potrebo gibanja otrok. To novim generacijam žal primanjkuje.

Nazadnje je trener Zavrtanik izrazil željo, da bi v prihodnosti uspeli ustanoviti neko staro-novo goriško košarkarsko šolo, seveda z upoštevanjem dveh različnih identitet. Tako bi goriško košarkarsko okolje nedvomno pridobilo večjo in zasluženo vidljivost.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme