Za začetek soočenje med kandidatoma

Piše: DD

Rupa Praznik frtalje

Praznik frtalje v Rupi se je na dan osvoboditve začel s srečanjem na prireditvenem prostoru pod vaško cerkvijo, ki je vzbudilo precejšnje zanimanje (ne le) krajanov. Prireditelj tradicionalnega in priljubljenega praznika je namreč organiziral soočenje med županskima kandidatoma, ki se bosta junija letos pomerila na upravnih volitvah v občini Sovodnje ob Soči. Kot je povedala naša kolegica Katja Ferletič, ki je srečanje moderirala, Luca Pisk zaključuje prvi županski mandat, pred tem pa si je nabral veliko izkušenj kot odbornik v sovodenjskem društvu, pa tudi kot predsednik društva Karnival; več mandatov je bil tudi v občinskem svetu, zato dobro pozna problematike in prednosti občinskega ozemlja. V drugo se bo predstavil na listi Občinska enotnost. Kristian Tommasi je sedanji načelnik svetniške skupine Korenine in bodočnost v sovodenjskem občinskem svetu, kjer opravlja že tretji mandat; tam in pa v goriški občinski upravi, kjer je zaposlen, si je nabral veliko izkušenj. Kandidira za župana Občine Sovodnje ob Soči s podporo svoje stranke (SSk) in liste Tommasi za župana.

Pisk je potrdil, da je v prvem mandatu nadaljeval delo prejšnjega, uresničili so prejšnje projekte in načrtovali nekaj novih. Kovid pa jim seveda ni pomagal. Do konca so privedli več javnih del, ponosen je na novo osnovno šolo, ki so jo odprli decembra lani, in na vrtec, veliko so vložili v telovadnico. V Rupi so obnovili led ulična svetila, skupno z ANAS-om pripravljajo krožišče. “Kar smo začeli, smo tudi končali, kar pa v Italiji ni enostavno.” Novega programa ni hotel razkriti; omenil je le projekt Interreg Slovenija-Italija, ki ga bodo izvedli za javno delo na področju Rupe. Po pandemiji so s projektom Vsi za enega, eden za vse skušali spet ponuditi občanom priložnosti za srečevanje, za vzpostavitev bolj normalnega družbenega življenja. Radi podpirajo kulturna in športna društva, “prisotni smo pri vsaki pobudi”, priredili so več srečanj o občutljivih temah, kakršni sta npr. nasilje nad ženskami in rak dojke, nenazadnje skrbijo za socialo, skušajo pomagati ostarelim občanom, ki so ostali sami. Novost je načrt za kolesarsko mobilnost, čeprav se zavedajo, da je kolesarske poti težko vzdrževati in da je birokracija zelo zapletena; urejajo tudi odpravo arhitektonskih ovir in nekaj pločnikov. Pisk je hvaležen sodelavcem in svetnikom, ki so bili dejavni na ozemlju: “Moja skupina je enkratna! In brez dobrih sodelavcev v uradih bi upravitelji ničesar ne dosegli.”

Tommasi je seveda takoj podčrtal, da je bilo delo dosedanje uprave pomanjkljivo; pereč problem, ki se vleče več kot 20 let, je odlagališče na Malnišču. “Uprava ga ni rešila.” Iz pogovorov z občani nadalje izhaja, da je sedanja uprava marsikateri zaselek v občini zanemarila, pustila ob strani; župani okoliških občin so mu povedali, da sovodenjskih upraviteljev niso skoraj nikoli srečevali tam, kjer bi imeli možnost najti sredstva za reševanje krajevnih težav, nenazadnje po požaru na Krasu. Tudi predsednik Dežele FJK in odborniki so mu potrdili, da sovodenjskega župana v petih letih niso nikdar srečali. Tommasi trdi, da se predstavlja s konkretnim programom; če bo izvoljen, bo skušal najprej rešiti problem odlagališča na Malnišču: “Ne bo lahko, pa niti zelo težko.” Nadalje želi krepkeje ovrednotiti zaselke: “Imamo prave bisere, Vipavo, Sočo, Kras, sledove prve svetovne vojne itd. Stoletnice vojne nismo dobro izkoristili. Turistov je bilo veliko, naši kraji pa so bili zaraščeni …” Število občanov upada, “očitno smo premalo naredili, občina ne zna privabiti ljudi”. Bližnja občina Miren – Kostanjevica, ki je zelo dejavna in z razvejenimi dejavnostmi zna privabiti veliko ljudi, bi jim lahko bila za zgled. “V občini smo za turizem doslej naredili res malo.” Bolje bi lahko ovrednotili tako Vipavo kot Sočo, pa tudi kolesarske poti, ki že obstajajo in vodijo iz Slovenije prek goriškega ozemlja, se nato v Sovodnjah prekinjajo in nadaljujejo v naslednji občini … EPK 2025 bo prinesel Gorici zelo visoke prihodke, je dejal Tommasi; navezo z bližnjo občino bi lahko izkoristili za več možnih projektov, a zdi se, da bo vse to šlo mimo, ne da bi v sovodenjski občini kaj imeli od tega. Tommasi je prejšnja leta pogrešal tudi kaj več sodelovanja z upravitelji iz večine.

Ob koncu soočenja, v katerem je bilo povedano še marsikaj, je bilo prav lepo videti kandidata, da sta skupaj stopila do šanka in – med vaščani, za dobro katerih si pač prizadevata vsak na svoji strani – tudi nazdravila.

Soočenju med županskima kandidatoma je sledilo tradicionalno tekmovanje v pripravljanju najboljše frtalje. Žirija, ki so jo sestavljali Joško Feri, Rado Nanut in Stana Gravner, je za najboljšo frtaljo razglasila tisto, ki sta jo pripravili Sofia Sartori in Nikol Zotti, na drugo mesto sta se uvrstila Erika Kosič in Mattia Barone, na tretje pa Eva Devinar, Kristel Kovic, Nina Bensa in Adrijan Černic. Praznik je popestrila glasba ansambla Rujni muzikanti.

Šagra se je nadaljevala še v soboto, 27. aprila, ko je za mlade glasbo vrtel DJ Boškin, v nedeljo, 28. aprila, pa so nastopili OPZ društva Sedej iz Števerjana, OPZ Etko Mužetko z Vrha, OPZ Sovodnje in OPZ Štmaver ter skupina Kababaretke, za glasbo v živo je poskrbel ansambel Nebojsega.

51. Praznik frtalje je tudi letos na prireditveni prostor v Rupi privabil številno občinstvo, saj je bil program, ki ga je sestavilo PD Rupa – Peč, zanimiv za mlajše in starejše ljubitelje dobre glasbe, mesa na žaru, predvsem pa odlične rupenske frtalje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme