Intervju

Za vzgojo, jezik in družino

Za vzgojo, jezik in družino

22. GLEDALIŠKI VRTILJAK: Pogovor / Lučka Susič

Konec meseca, točneje v nedeljo, 29. septembra, se bo začela nova sezona 22. Gledališkega vrtiljaka, ki ga prirejata Slovenska prosveta in Radijski oder za otroke iz vrtca in osnovne šole v Marijinem domu pri Sv. Ivanu. Duša te pobude je od vsega začetka Lučka Susič, s katero smo imeli krajši pogovor.
Na vrsti je že 22. izvedba Gledališkega vrtiljaka. Je v teh letih menjal pristop k organizaciji?
Ja, precej, saj so se časi hitro spremenili. Ta abonmajski program za otroke smo začeli pred 22 leti, ko nam je pokojni Emil Aberšek svetoval, da bi lahko v Trstu prirejali gledališče za otroke. Veliko sem bila v stiku z njim in večkrat nam je svetoval pri izbiri primernih iger. Časi se pa spreminjajo in z njimi tudi gledališke skupine. Z nekaterimi smo v začetku sodelovali, potem so se prenovile in z novimi člani se nismo več ujeli. Vsi namreč ne razumejo našega “sveta” oz. naše narodne skupnosti v Italiji. Tako sem začela sama iskati in gojiti stike z novimi gledališkimi skupinami, tudi manjšimi. Te so tudi profesionalne, a imajo manj zahtev kot velike, ki včasih pretiravajo. Treba je namreč držati vedno pod nadzorom tudi finančno plat.
Imate kakšno finančno podporo?
Zahvaliti se moramo Avtonomni deželi FJK, Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Zadružni kraški banki, ki nam vedno priskočijo na pomoč. Seveda zaslužka ni in tudi ne delamo za to. Z vstopnicami oz. abonmaji ter prispevki krijemo stroške sezone.
Cilj je torej …
Vzgoja naše mladine, seveda, slovenski jezik, kultura in razvijanje fantazije. To so pojmi in vrednote, ki so iz leta v leto pomembnejši. Otroci so itak vsak dan pod italijanskim vplivom. Vedno več je otrok iz italijanskih družin v naših šolah in okolju, otroci gledajo televizijske programe v italijanščini itd. V bistvu poudarjamo vzgojni in čustveni trenutek ter čist jezik, zato smo tudi zelo pazljivi, da niso predstave v narečju. V igrah je vedno neka nevsiljiva vzgojna nota, ki na nekaj opozori, npr. na ekološki problem, prijateljstvo, bulizem ipd.
Predstave niso v sklopu šole, ampak ob nedeljah. To je dodatna težava pri organizaciji, drži?
Gotovo ni enako kot gledališče v sklopu rednega pouka. V našem primeru ni tako enostavno delati reklamo, treba je dosti bolj promovirati sezono. Ne nazadnje so tudi drugi dejavniki, ki vplivajo na prisotnost, kot so npr. druge družinske obveznosti, vreme, parkirišče itd. Paziti moramo tudi, da se predstava ne “križa” s kakšnim pomembnim dogodkom na Tržaškem.
Torej je odziv v letih ostal odličen?
Ja, absolutno. Imamo vedno dobro obiskane predstave, zato imamo v istem dnevu dve ponovitvi. Prva predstava se začne ob 16. uri, ponovitev pa ob 17.30. To je namreč družinski abonma, zato so na predstavah tudi starši ali nonoti. Otroci se res zabavajo in veliko naučijo, kar je staršem posebno pri srcu, saj to opažajo, nam povejo in se nam zahvalijo.
Katere učinke ima družinski abonma?
Smisel je prav ta, da so starši ali nonoti prisotni z otrokom. Na ta način lahko otrokom kaj obrazložijo, doma se otroci lahko pogovarjajo o predstavi in starši lahko sprašujejo, kaj jim je bilo všeč in kaj ne, in opažajo, kako otrok reagira. Gledališče v sklopu šole je tudi konstruktivno, toda ima drugačen pristop, saj starši ne vedo, kaj so otroci videli, in se zato vse konča v dvorani. Mi nudimo v bistvu priložnost, da gre družina skupaj na predstavo in da nastane neka družinska povezava. To najbolj podpiramo, zato imamo tudi ugodne cene za številnejše družine. Tako prvi otrok plača abonma 35 evrov, drugi otrok ali spremljevalec 25 in od tretjega družinskega člana naprej samo 1 evro. Možno bo kupiti tudi posamezne vstopnice (5 evrov za otroke in 8 evrov za odrasle).
Katera gledališča boste imeli v gosteh oz. katere predstave so na programu?
Na programu je sedem predstav. Začeli bomo 29. septembra z našo produkcijo, in sicer z izvirnim muzikalom Zvezde pomladi, ki smo ga letos pripravili pri društvih Vesela pomlad in Finžgarjev dom. V nedeljo, 20. oktobra, bomo imel v gosteh Gledališče iz desnega žepka s svežo, komaj pripravljeno predstavo Palček Nos. Za tretjo predstavo (17. novembra) bodo poskrbeli dolgoletni prijatelji iz gledališča Ku-Kuc z igro Škratka Sladka in lov na zaklad. To je imenitna skupina, ki mi jo je svetoval Emil Aberšek. Moram povedati, da sem bila v začetku skeptična, saj so iz Prekmurja in sem se bala zaradi jezika. Izkazali pa so se na najboljši način! Čist jezik, zabavne predstave in vsakoletna nova produkcija. Kot vsako leto bomo v začetku decembra imeli predstavo ob sv. Miklavžu, letos bo to v nedeljo, 8. decembra. Po predstavi Žabec pozimi gledališča Fru-fru bo tradicionalni prihod in srečanje s sv. Miklavžem. V novem letu bomo zopet začeli v nedeljo, 19. januarja, z igralci Gledališča Unikat, ki bodo stopili na oder s predstavo Jaka in sraka, ter v nedeljo, 16. februarja, s klasično pravljico Janko in Metka v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc. Sezono bomo končali z lastno produkcijo, ki jo že pripravljamo, in sicer s predstavo Radijskega odra (oz. Slovenskega odra), Pika Nogavička. To igro smo že uprizorili pred desetimi leti, potem pa dosti let nisem dobila nobene deklice, ki bi bila primerna za glavno vlogo, saj Pika Nogavička mora biti živahna in prav nič sramežljiva.
Še kaj?
Tudi letos bo predstave vsakokrat poživila kratka animacija članov Š. C. Melanie Klein, prav tako razpisujemo tudi to sezono likovni natečaj za domišljijsko risbo z naslovom Moj najljubši gledališki junak. Ob zadnji predstavi bodo risbe razstavljene in najboljše tudi nagrajene.

18.09.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!