Goriška

Za vas je dal, kar je imel najbolj dragocenega, svoj čas

Za vas je dal, kar je imel najbolj dragocenega, svoj čas

Sovodnje / Ulico so poimenovali po Vilku Fajtu

Na parkirišču ob osnovni šoli v Sovodnjah so v soboto, 30. novembra, odkrili tablo ulice, ki povezuje Prvomajsko s Štradalto. Tabli z napisom ledinskega imena ulice Leger se je pridružila tabla z napisoma Via Vilko Fajt – Fajtova ulica. V uvodnem pozdravu je občinska svetnica Alida Passon povedala, da se je Vilko Fajt rodil 24. oktobra leta 1934, velik del svojega življenja je namenil vaški skupnosti in bil vključen v sovodenjska kulturna in športna društva. Igral je v gledališki skupini, prispeval je k upravnemu delu na občini in odigral ključno vlogo pri obnovi sovodenjskega kulturnega doma. Med drugim je bil član Sovodenjskega noneta in pel je pri moškem zboru Skala iz Gabrij. Bil je izreden poznavalec Julijskih Alp – več kot stokrat je bil na vrhu Triglava. Kot velik ljubitelj fotografije je bil med ustanovitelji fotokluba Skupina 75. Vsi v Sovodnjah ga poznajo kot izrazito osebnost in izredno zaslužnega človeka, zato je posebna komisija, ki so jo sestavljali Alenka Florenin, Luca Pisk, Erik Figelj in Julijan Čavdek, marca letos, po pregledu različnih predlogov, sklenila, da bo nova ulica nosila ime po njem.
Kulturni program so na slovesnosti oblikovali otroški zbor Kulturnega društva Sovodnje pod taktirko Valentine Nanut, nekdanja ženska vokalna skupina Sovodenjska dekleta, ki se je pod vodstvom Sonje Pelicon ponovno zbrala za to priložnost, in moški pevski zbor Skala z zborovodkinjo Zulejko Devetak. Sovodenjski župan Luca Pisk je nagovoril navzoče: “Na Vilka Fajta se moramo spomniti na poseben način. Njegovo ime je bilo takoj uvrščeno v ožji izbor predlogov. Naši odločitvi je botrovala tudi lokacija ulice, ki leži na kraju, kjer je nekoč stalo nogometno igrišče, in ob kulturnem domu, dveh prostorih, ki ju je Vilko Fajt zelo dobro poznal”. Danes na tem kraju sta parkirišče in park, v prihodnjih letih pa bo ulica postala zelo pomembna za celotno občinsko skupnost, saj bosta tu stala nov otroški vrtec in osnovna šola. “Vilko Fajt je bil oseba izredno dobrega srca, ki je dala vse za svojo vas. /… / Ob štirih zjutraj je občudoval sončni vzhod na vrhu Triglava, ob šestih zvečer je že bil v Sovodnjah v kulturnem domu in pomagal postavljati mize za “šagro”. /… / Bil je oseba, ki je naredila vse, kar je bilo v njenih močeh, da bi izboljšala življenje v vasi. Ni bil pisatelj, ne znanstvenik ne baron ne poet, bil je navaden človek, tak, kot smo vsi mi. Bil je oseba, ki je izredno ljubila svojo rojstno vas in je zanjo dala, kar je imela najbolj dragocenega – svoj čas”, je o njem občuteno povedal občinski svetnik za kulturo Erik Figelj, ki je s pomočjo Jasmin Lutman, Fajtove vnukinje, svečano odkril novo tablo.
Slovesnost se je končala ob lepem petju moškega zbora Skala, med katerim se je marsikateremu Sovodenjcu srce segrelo, oči pa orosile.
Kat

06.12.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!