Za uvod tri privlačne zgodbe

V okviru projekta Devinski vrt ustvarjalnosti se je v soboto, 28. septembra, na sedežu devinskih zborov začela četrta sezona Lutkovnega gledališča Pristanišče, ki ga prirejata OPZ Ladjica in Devinski mladinski krožek v sodelovanju s Slovensko prosveto in ob logistični pomoči domačega zbora Fantov izpod Grmade.
V letošnjem programu so tri sobotne matineje za otroke in večerna predstava za mladino in odrasle, saj želijo poudariti, da so lutke lahko zanimive za gledalce vseh starosti.
Prvo sobotno jutro so oblikovali mlajši devinski lutkarji, ki so predstavili rezijansko ljudsko pravljico o Rusici in grdinici. Uvodoma je Nada Tavčar v imenu organizatojev poudarila, da so izbrali pravljico izmed tistih, ki jih je v Reziji “ujel in udomačil” Milko Matičetov, čigar 100-letnico rojstva obeležujemo prav v teh tednih. Otroci so z lutkami, ki so jih izdelali med poletno delavnico, predstavili svojim prijateljem in sošolcem, kako lahko tudi majhna živalica, kot je mravljica, s svojo prebisanostjo in pogumom premaga veliko večjo grdino, ki je arogantno ustrahovala lisičico in ostale živali.
Sledili sta še dve predstavi japonskega slikovnega kamišibaj-gledališča. Vlasta Markočič, sicer po poklicu učiteljica likovne vzgoje, je ob svojih ilustracijah pripovedovala o Prazniku sv. Roka v Nabrežini in tunolovu, kot je zgodbo zapisal Bruno Volpi Lisjak, in simpatično pripoved o slikarju Lojzetu Spacalu, ki pelje svojo družino na krožno pot po Sloveniji. V Soči najde kamen, ki ga nato prevaža v avtu, da bi naredil kamnito skulpturo. Vozi ga s seboj vse dni, kar povzroča nemalo slabe volje, in to vse, dokler ne pridejo v Porotorož, kjer pa ga kamen ne nagovarja več in ga zato s pomočjo sinov vrže v morje.
Tudi letos so članice Devinskega mladinskega krožka poskrbele, da so prisotnim otrokom s pomočjo ilustracij pojasnile zahtevnejše in redkejše besede in nato vodile lutkovne delavnice, medtem ko so starši in nonoti poklepetali ob kavici, ki jo je ponujala mladina.
Tudi naslednja lutkovna predstava, ki bo v soboto, 5. 10., bo rezijansko uglašena, saj bosta Jelena Sitar in Igor Cvetko s citiro in bunkulo poustvarila pravo rezijansko vzdušje od pripovedovanju Zverinic iz Rezije. Lutkovno gledališče Tri pa bo v soboto, 12. oktobra, malim ljubiteljem gledališča predstavilo zgodbe o Dveh kozah po motivih Toma Barberja. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji izdaji
E. G.

DEVIN / Lutkovno gledališče Pristanišče

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme