Za uvod prazno besedičenje, zrcalo našega zmedenega časa

Piše: Iva Koršič Fotografije: SKPD F.B. Sedej

Dramska družina SKPD F. B. Sedej Števerjan / Gledališče na ocvrtem 2023

V petek, 13. oktobra 2023, v toplem jesenskem večeru, ki ga nismo bili vajeni za ta čas, se je v veliki dvorani, pred nedavnim prenovljenega župnijskega doma F. B. Sedej v Števerjanu začel niz predstav v izvedbi ljubiteljskih gledaliških skupin in poklicnih gledališč, pod dognano zamišljenim naslovom Gledališče na ocvrtem. Predstavam namreč vselej sledijo kulinarične dobrote iz ponve in žlahtna, poživljajoča briška kapljica, ki razveže jezike in vabi k družabnemu klepetu. Izvirno spojino med gledališko in kuharsko umetnostjo so si zamislili člani števerjanske Dramske družine SKPD F. B. Sedej in jo prvič uresničili l. 2016. Od tedaj je priljubljena gledališka stalnica v tej prijazni briški vasi, kjer živahno vre ne le mošt v sodih, ampak tudi zmeraj nove zamisli, ki svežijo domačo kulturno studenčnico.

Letošnjo uverturo v Gledališče na ocvrtem, ki bo v organizaciji Dramske družine SKPD F. B. Sedej iz Števerjana, v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, s Svetom slovenskih organizacij in Vinoteko Števerjanski griči ter pod pokroviteljstvom Zveze slovenske katoliške prosvete, postreglo s štirimi raznolikimi gledališkimi večeri, je uvedel dramski odsek PD Štandrež. V več kot petdesetih letih neprekinjenega delovanja se je ta štandreška gledališka skupina izbrusila v pravi biser, ki nas vedno znova preseneča s kakovostjo gledališkega izražanja. Njenim izvrstno izvedenim predstavam, pretežno komedijskega žanra, zajetega iz domačih in tujih dramskih zakladnic, se je v lanski sezoni pridružila Plešasta pevka (La Cantatrice chauve) francoskega dramatika, romunskega rodu, Eugena Ionesca (1909-1994), v sijajnem prevodu Srečka Fišerja in režiji Andreja Zalesjaka, člana igralskega ansambla SNG Nova Gorica. Ob postavitvi tega zelo zahtevnega dramskega dela je Zalesjak strogo upošteval avtorjeva “pravila igre” z vsemi pomenljivimi premori, polnimi neizrečenih, a dobro zaznavnih misli, le konec predstave je rahlo zasukal po svojem občutju. Imeniten Ionescov tekst, grozljivo aktualen (tudi v sodobni družbi se ne znamo pogovarjati, besede kar letijo mimo sogovornikov!), kljub temu da je bil napisan l. 1950, je v natančno, filigransko naštudirani uprizoritvi zablestel z vsemi svojimi absurdnostmi in seveda pikrim humorjem, ki se iskri ob brezpredmetnem, nepovezanem besedičenju protagonistov. Le-te so, ob pozornosti na strogo določene režiserjeve napotke, z nadrobno izdelano, izrazito mimiko, gibi in gestikulacijo, krasno poosebili Marko Brajnik in Mirjam Gravnar kot zakonca Smith, Robert Cotič in Mojca Dolinšek kot gospod in gospa Martin, Matej Klanjšček kot v skrivnost ovita, zagonetna služkinja Mary, ki vse presune s svojo vzneseno, ognjevito interpretacijo pesmi Ogenj, obžarjeno z igro luči močnih odtenkov rdeče barve in opremljeno z izvirno avtorsko glasbo Eve Dolinšek, ter Polonca Cijan kot poveljnica gasilcev, ki je suvereno “odžebrala” zelo dolg in zapleten  monolog. Ob koncu, v belino odete predstave, ki se odlikuje tudi po stilizirani scenski podobi in premišljeno izbranih kostumih, pri katerih v belini vsega močno izstopata uniforma in rdeča lasulja poveljnice gasilcev, je pozorno, “čezmejno” občinstvo – v duhu EPK 2025! – , ki so ga absurdni dialogi spravili tudi v sicer bolj grenak smeh, igralce nagradilo s toplim ploskanjem. Temu je sledil nagovor Jakoba Leopolija, organizacijskega vodje števerjanske Dramske družine, ki je poleg izrečene zahvale štandreškim gledališkim navdušencem povabil prisotne na prigrizek in zdravico.

Pri tem naj dodamo, da so konec avgusta prizadevni štandreški komedijanti s predstavo Plešasta pevka z velikim uspehom sodelovali tudi na dvajsetem gledališkem festivalu Gledališče na Kontradi v Kanalu ob Soči.

Gledališče na ocvrtem se bo nadaljevalo v petek, 20. oktobra 2023, ob 20. uri, ko bo postreglo s svojevrstnim večerom z naslovom Vsim mojim doma – The show. Po izvirnem, s humorjem začinjenem tekstu ga bo izoblikovala avtorica Lucrezia Bogaro. Z njo bo nastopil trio, ki ga sestavljajo Samuele Mian, Lapo Farolfi in Nikolaj Skok. V nedeljo, 29. oktobra 2023, ob 17. uri, bo domača Dramska skupina SKPD F. B. Sedej uprizorila delo Pica za dva. Predstava, noviteta na slovenskem odru, z zelo aktualno, bolj bridko, sicer tudi s humornimi odtenki prežeto vsebino o usodi pribežnikov z vzhoda, ki jim pizza predstavlja življenjsko prelomnico, nastaja po literarni predlogi Franca Paravidina in režiji Franka Žerjala. Premierno bo zaživela v soboto, 28. oktobra 2023, ob 20.00.

Letošnji niz predstav Gledališča na ocvrtem se bo sklenil v soboto, 2. decembra 2023, ob 20. uri, ko bo v goste prišlo Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki bo uprizorilo delo Popolni tujci. Po motivih filma Paola Genoveseja je besedilo stkala oz. prevedla, priredila in zrežirala Jasmin Kovic, gledališki umetnosti povsem predana režiserka iz Števerjana. Sama je poskrbela tudi za glasbeno opremo. Tematika te igre je brezčasna, čeprav se vse zapleta in razpleta okoli osebnih telefonskih sporočil, ki postanejo javna po želji skupine prijateljev. S “tvegano” skupinsko igro želijo namreč popestriti dogajanje na večerji. Laži in prikrite skrivnosti, ki neustavljivo privrejo na dan, so žal obče človeška “neusahljiva” slabost.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme