Goriška

Za razvoj zrelih in odgovornih osebnosti

Za razvoj zrelih in odgovornih osebnosti

Gorica, “Srečanje pod lipami” / Skavtska premišljevanja ob evangelijskih odlomkih

Zadnje Srečanje pod lipami v letu 2018 je bilo posvečeno skavtizmu, točneje knjigi p. Jacquesa Sevina DJ Skavtska premišljevanja ob evangelijskih odlomkih, ki so jo nedavno izdali Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS), Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO) in Goriška Mohorjeva družba (GMD). Gre za slovenski prevod enega temeljnih del ustanovitelja katoliškega skavtstva.
V Kulturnem centru Lojze Bratuž so 20. decembra 2018 spregovorili občinstvu štirje skavtje: ustanovitelj ZSKSS Peter Lovšin, duhovni asistent omenjenega združenja g. Janez Kobal, odličen poznavalec zgodovine zamejskega in sploh slovenskega skavtizma, tudi sam skavt, Ivo Jevnikar in Nika Cotič, goriška voditeljica, ki je večer povezovala. Slednja je, po uvodnem pozdravu predsednice KCLB Franke Žgavec, goste predstavila ter na kratko spregovorila o p. Sevinu (1882-1951) in njegovi knjigi, ki prinaša razmišljanja o evangeliju s poudarkom na življenjskem slogu skavtizma in vrednotah, ki jih ta prenaša. Jevnikar, ki je povzel zgodbo slovenskega in zamejskega skavtizma, je povedal, da ima vera pomembno vlogo v življenju skavtov in sploh vsakega človeka, ki išče smisel življenja, prave odnose z drugimi ljudmi, družbo in naravo. Skavtizem je vzgojno gibanje, ki mlademu človeku nudi možnost, da razvije svoje intelektualne in telesne sposobnosti, ljubezen do narave, ročne spretnosti, čut za orientacijo, opazovanje itd., pa tudi možnost, da krepi svojo vero, narodno zavest in državljanski čut. “To so podlage za razvoj zrele in odgovorne osebnosti”. Slovenski skavtizem, ki je nastal leta 1922, ni bil izrazito katoliški, čeprav je bila kakšna četa “versko bolj zavzeta”. Tudi zaradi tega se je konec 30. let začela razvijati še ena, katoliška skavtska organizacija, vendar je druga svetovna vojna zatrla obe, po vojni pa režim ni omogočil obnovitve skavtskega gibanja do časa slovenske pomladi. Peter Lovšin je obljubil na goriškem jurjevanju leta 1986 v Števerjanu in leta 1990 postal prvi načelnik ZSKSS. Zamejski skavti imajo “pisano zgodovino”, a pri vseh skupinah so bili med glavnimi pobudniki in ustanovitelji duhovniki, je še dejal Jevnikar. Duhovni vodje in vsebine so zato “v genskem zapisu organizacije vse do danes” in so še vedno “temeljna sestavina skavtske vzgoje”.
Nova knjiga lahko torej pomaga pri verski in skavtski rasti. Pobudnik slovenskega prevoda je Peter Lovšin, ki mu je skavtizem spremenil življenje. S p. Sevinom (imenuje ga “pater Jaka”) je povezan že 28 let; dodobra ga je spoznal, ko je poglabljal korenine gibanja. Sevin je bil “revolucionar”, ki je ustanovil katoliške skavte in bil v 20. letih prejšnjega stoletja eden redkih, ki so začeli razlagati Sv. pismo. Trdil je, da je namen skavtstva iz otroka narediti moža: gre za oblikovanje telesa, duha in duše. Vsem trem razsežnostim se mora hkrati posvetiti resnična vzgoja. Bistvo skavtskega gibanja tvorijo moralna, poklicna, družbena in državljanska vzgoja posameznika. Knjigo je “sprožil” neki dogodek, homilija med sv. mašo ob 25-letnici ZSKSS, “ko se je nadškof vprašal, ali je ZSKSS še katoliška organizacija. Marsikomu je zastal cmok v grlu”… Hotel je začeti pri sebi, videti, ali ima sam odnos do katoliškega skavtstva, in, ko je brskal med knjigami, se je pojavila Sevinova knjiga. Našel je prevajalko Jasmino Rihar, ki se je pri delu zelo navdušila. Pomembno je imeti zavest, da oblikujemo mladega človeka, da se bo znašel v razburkanih časih, da bo znal razločevati. Sevin je danes v našem, slovenskem prostoru izziv. Knjigo je treba brati “ne vedno dobesedno”, saj so nekatera mesta “zelo trda”, tudi težko razumljiva, je povedal Lovšin. Nekateri odlomki pa so posebno zanimivi, ker je bil tekst poslovenjen, prirejen za slovenske razmere.
Kobal je dejal, da (…)

Celoten zapis v tiskani izdaji
DG

10.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!