Za prvo evropsko čezmejno somestje!

Goriška ima as v rokavu. Gorica in Nova Gorica po padcu državne meje, ki je bila za krajevno gospodarstvo tudi pomemben vir, životarita na obrobju dveh držav. Končno kaže, da sta spoznali, kako lahko zaigrata še zadnjo karto za prerod tega prostora – čezmejnega somestja, edinstvenega evropskega eksperimenta. Ločeni ne pomenita nič, povezani pa sta lahko zgled za nov zagon evropski integraciji. Spodbudno je, da so temu spoznanju končno začela slediti konkretna dejanja.
Te in podobne misli so izšle s posveta, javne predstavitve kandidature za evropsko prestolnico kulture, ki je bil v petek, 8. novembra, v Gorici. Na odru so nastopili predstavniki javnih ustanov in strokovnjaki iz ekonomskih in socialnih ved. Goriški župan Rodolfo Ziberna je poudaril, da sta Gorica in Nova Gorica le dve majhni mesti; če pa se bosta združili v sistem, bosta postali konkurenčni, protagonistki. To je po njegovem mnenju največja priložnost za obe mesti in celotno deželo FJK v zadnjih in naslednjih 30 letih.
Kultura je tokrat samo sredstvo, končni cilj je ovrednotenje ozemlja, ljudi, raznolikosti in bogastva našega prostora, saj, čeprav smo danes na obrobju, zanemarljivega pomena na državni – kaj še na evropski – ravni, lahko s skupnimi močmi postanemo kaj več.
Samo odmevnost velikih dogodkov lahko vrne naše kraje spet na zemljevid, je dejal Klemen Miklavič – “Meja je pustila rane, čas celjenja ran je mimo”. Mladi župan misli, da je nastopil čas skupnih projektov, saj prava integracija, pravi proces gibanja se bo zgodil, šele ko bomo delali skupaj in bomo prepletli naše delovanje in našo eksistenco.
Ne nazadnje je ta princip res osnova, ki so jo očetje Evropske unije uporabili, ko so v povojnem obdobju začeli iz razvalin ustvarjati novo Evropo: “Narode je treba povezati funkcionalno in šele tako se bodo nehali kregati”.
Kandidatura lahko zares spremeni življenje, to je povedal marsikdo. Miklavič je dodal, da je pogoj za razvoj ta, da v naš prostor privabimo mlade družine in kritično maso. Mlade ljudi, ki poznajo ali bodo spoznali naše ozemlje, ki so ustvarjalni, odpirajo podjetja, take, ki s svojim delom in s svojimi mislimi navdihujejo druge.
Kultura res ni samo stvar predstav in razstav. Pomeni strpnost, sobivanje, spoznavanje, spoštovanje in sodelovanje, včasih tudi konstruktivno kritiko.
Že proces priprave na kandidaturo je pomemben katalizator, ki je združil veliko energij in virov. Tudi če projekt ne bo nagrajen, kot vsi upajo, bo doslej prehojena pot že sama po sebi velik korak na poti proti gospodarskemu in socialnemu razvoju, proti povezovanju.
Kandidatura za EPK lahko omogoči pomlajevanje in oživljanje somestja, cele primorske regije. “Nočemo biti periferija! Biti moramo privlačni! ” je še dejal novogoriški župan, dinamičen človek z jasno vizijo, ki je prepričan, da “imamo priložnost, da postanemo ena najpomembnejših, najhitreje rastočih, razvijajočih se čezmejnih regij v današnji Evropi”.
Upajmo, da ljudem, ki ne poznajo naših krajev, končno ne bo več treba pojasnjevati, da Gorica leži “nedaleč od Benetk”, je še dejal nekdo. Da ljudje ne bodo več hodili v Novo Gorico, “čez mejo”, samo zato, ker je tam bencin cenejši. Da se bomo končno res spoznali.
Tokrat lahko upamo, da bo naša zgodba lepa, zgodba o skupnem uspehu prvega evropskega čezmejnega somestja. To bo zgodba našega somestja!

Preberi tudi

Kaj in kako zdaj?

Aktualno

Kaj in kako zdaj?

03.06.2020
Državna meja nas deli

Uvodnik

Za vrnitev Narodnega doma

Uvodnik

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme