Intervju

Za ovrednotenje območja

Za ovrednotenje območja

Piše Giulia Černic: Pogovor / Katja Canalaz

Nadaljujemo pogovore z mladimi študenti v Kopru; tu študira devetnajstletna Katja Canalaz. Videmčanka prihaja iz slovenske družine; mama je iz Kobarida, oče pa beneški zamejec. Glede prihodnosti ima zanimive sanje, ki predvidevajo ovrednotenje domačih krajev.
Kaj študiraš?
Obiskujem Fakulteto za humanistični študij v Kopru, smer Komuniciranje in mediji.
Kaj točno pomeni smer “Komuniciranje in mediji”?
Komuniciranje in mediji je študij, pri katerem raziščeš vse možne komunikacijske kanale v sedanjem svetu in odkriješ celotno zgodovino komuniciranja. Poleg tega pa se naučiš, kateri so cilji medijev in strategije za učinkovitost le-teh. Študij je res specifičen, kljub temu pa so predmeti precej raznoliki (od psihologije, filozofije in komunikologije do angleščine).
Kje se lahko zaposliš po končanem študiju?
Po končanem študiju (tri leta) nisi komunikolog, pač pa diplomant komuniciranja in medijev. S tem se lahko zaposliš v najrazličnejših krajih, kot npr. v podjetjih v vlogi svetovalca na področju medijskega managementa ali specialista za tržno komuniciranje ali odnose z javnostjo, lahko pa postaneš tudi novinar, publicist, urednik itd.
Kje pa bi se ti želela zaposliti?
Moje največje sanje so služba, ki bi mi omogočila delo na območju. Rada bi ovrednotila domače kraje z različnimi programi na radiu ali televiziji. Poleg tega pa bi organizirala različne pobude v domačih vaseh, promovirala bi domače navade in šege. Rada bi na čim bolj učinkovit način predstavila naše območje tujim gostom, ki ga ne poznajo.
Imate med študijem tudi kaj prakse?
Ja, v drugem letniku imamo 90 ur obvezne študijske prakse, ki jo lahko opravimo v različnih ustanovah, od televizije in radia do časopisov ali arhivov in muzejev. Takrat imamo priložnost, da vse teoretično znanje postavimo v prakso.
Tvoja študijska pot je precej pestra. Katere šole si obiskovala?
Osnovno in nižjo srednjo šolo sem opravila na večstopenjski dvojezični šoli v Špetru, potem pa sem tri leta obiskovala znanstveni licej S. Gregorčiča v Gorici, zadnji dve leti pa opravila na splošni gimnaziji Poljane v Ljubljani.
Kako bi opisala študijsko izkušnjo v Ljubljani?
Izkušnja v Ljubljani je bila precej intenzivna. Iz Gorice sem šla v glavno mesto, v katerem je veliko ljudi in življenje je bolj pestro. Poleg tega sem bila v kraju, v katerem nisem poznala nikogar, tako v domu kot v šoli. Ko sem po prvih tednih spoznala sošolce in prijatelje v domu in ko sem se privadila na nov vsakdan, je bilo vse lažje. Takoj sem se zavedela, da so razlike med mano in slovenskimi sošolci precej velike. Oni so poznali določene stvari, za katere jaz nisem imela pojma, niso pa poznali zamejskega sveta in naše realnosti, kar je bilo zame pravo presenečenje. V dveh letih sem se veliko naučila od svojih nekdanjih sošolcev. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

06.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!