Za bodoče bralce se nam ni treba bati

V Tržaškem knjižnem središču imajo tudi v poletnih mesecih polne roke dela. Ilde Košuta, dolgoletno uporaviteljico najprej Tržaške knjigarne in zdaj že štiri leta Tržaškega knjižnega središča na Oberdankovem trgu, smo zmotili med zlaganjem učbenikov, ki so jih dijaki naročili za prihodnje šolsko leto.

Koliko obiska imate v poletnih dneh, ko je tako vroče?
Ljudje prihajajo mimo, ker sprejemamo naročila za učbenike. Že ko učenci in dijaki prejmejo spričevalo na polovici junija, pridejo k nam naročit šolske knjige za prihodnje šolsko leto, da imajo zagotovljene učbenike, ko grejo naslednje leto v šolo. Na ta obisk vreme ne vpliva, pridejo tudi, ko je 40 stopinj Celzija. Drugače je razveseljivo dejstvo, da prihajajo v poletnih mesecih v knjigarno tudi nonoti z vnuki, ki obiskujejo vrtec oz. osnovno šolo, in se podijo po našem otroškem oddelku in izbirajo knjige. V poletnih mesecih imajo več časa in si ga tudi vzamejo, da izbirajo knjige in jih gledajo konkretno.
Od časa do časa imamo tudi turiste, ki pridejo do nas iz mestnega središča in nas sprašujejo, zakaj govorimo slovensko. Ko vstopijo v knjigarno, namreč vedno pozdravimo z “dober dan”, in oni malce čudno pogledajo. Potem jim razložimo, kaj to središče pomeni za nas.
To so obiski. Torej v poletnih mesecih nimamo upada, imamo pa drugačne stranke.
Poleti torej največ prodajate otroške knjige in učbenike?
Tako je. Moram reči, da čez celo leto prodamo ogromno otroških knjig. To je spodbudno za nas in mislim za vse, ker že vemo, da otroci manj segajo po knjigah, kot smo segali mi. Zdaj imamo v rokah te elektronske zadeve, otrok se skoraj že rodi s telefončkom v roki, to se pravi, da ni gotovo, da bo knjiga predmet doma. So pa nekateri, ki vztrajajo pri tem, mi otroške knjige res prodajamo čez celo leto.
V teh mesecih pa vidimo dijake, ki jih mogoče drugače ne vidimo.
Ali pridejo dijaki kupit tudi kakšno leposlovno delo ali večinoma samo učbenike?
V glavnem učbenike, ampak pridejo tudi po leposlovno knjigo, ker jim kakšen profesor svetuje, naj poleti berejo tudi knjige: novejše avtorje ali prevode, po navadi bolj sodobne. Dijaki nas pridejo vprašat kakšne naslove.
Kaj pa italijansko govoreči del mesta? Prihajajo tudi Italijani v Tržaško knjižno središče?
Ja, prihajajo tudi Italijani. Italijani pri nas iščejo topografske karte, vodiče za Slovenijo, pri nas dobijo celo slovensko produkcijo. Imamo seveda tudi zemljevide Slovenije ali pa tudi naše dežele, recimo karte Tabacco in Freitag, s tem smo založeni. Italijani pri nas pa iščejo italijanske prevode slovenskih avtorjev, kot sta Boris Pahor in Alojz Rebula, ali pa recimo povprašujejo tudi po zadnji knjigi, ki je izšla pri Vita activa v Trstu, po prevodu Slovenke, ki jo je uredila Marta Verginella. Iščejo take knjige, ki so bolj specifične, ki mogoče v drugih knjigarnah niso na vidnem mestu, pri nas pa so, ker smo za to postavljeni.
Torej imate tukaj največ zamejskih avtorjev?
Promocijo delamo gotovo našim avtorjem. Kot ste videli, imamo knjige zamejskih avtorjev tukaj na “odru”, kjer imamo po navadi predstavitve. Ko prideš v našo knjigarno, takoj vidiš produkcijo založb Mladike, ZTT-ja. To je vedno na izpostavljenem mestu. Tako da tudi Slovenci iz zamejstva vejo, kaj pridejo iskat, in vidijo. Medtem ko Slovenci iz Slovenije ne vidijo vedno izpostavljenega Marka Sosiča ali Miroslava Košuto na vidnem mestu, sta med drugimi slovenskimi avtorji, za nas pa je pomembno, da vidijo, da imamo tudi mi svoje avtorje in naši avtorji so zato na vidnem mestu.
Slovenci iz Slovenije prihajajo tudi na obisk knjigarne?
Prihajajo, ja. Zdaj smo tukaj štiri leta in nekateri so videli odprtje po televiziji, ker je bil to pomemben dogodek. Imamo tak poseben dizajn, ki jim je ostal v spominu, in zato pridejo pogledat, kako to izgleda v realnosti. Moram reči, da vedno hvalijo ta prostor, da je zelo lep, kar je res, je zelo zračen. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Urška Petaros: POGOVOR / Ilde Košuta

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme