Dežela FJk

Z “zagnanostjo, strastjo in ponosom” Abrahamu naproti

Z “zagnanostjo, strastjo in ponosom” Abrahamu naproti

Predstavitev 49. festivala narodno-zabavne glasbe Števerjan 2019

Od 5. do 7. julija 2019 bo pod Borovci v Števerjanu potekal 49. festival narodno-zabavne glasbe Števerjan 2019. V imenu prirediteljev sta ga Ilaria Bergnach in Fabijan Muzic, predsednica in podpredsednik društva F.B. Sedej, predstavila na tiskovni konferenci v četrtek, 20. junija, v Trgovskem domu v središču Gorice.

V krajšem pozdravu je županja Franca Padovan povedala, kako je ponosna na vse, kar organizirajo vaščani, saj občina rada podpira njihova prizadevanja. Mislila je, da letos ne bo sedela v prvi vrsti kot županja, temveč da bo lahko bolj sproščena kje za šankom … Toda v tretje je bila izvoljena, zaradi česar bo skušala čim bolje opraviti svoje poslanstvo še pet let. Organizatorjem je zaželela, da bi festival, pri katerem sodelujejo od najmlajših do najstarejših, čim lepše uspel, saj bo to gotovo nekaka priprava na 50. festival, ki bo potekal drugo leto in bo gotovo terjal še večji organizacijski in finančni napor. Svojo prisotnost na finalnem delu je že napovedal predsednik vlade RS Marjan Šarec; Števerjanci radi imajo ugledne goste iz matične domovine, pred nekaj leti so že imeli predsednika Boruta Pahorja.

Ilaria Bergnach je še povedala, da se bo festival v petek in soboto začel ob 20. uri, ko bodo na odru predfinalnih večerov nastopili vsi prijavljeni ansambli. Števerjanski festival namreč nima predizbora in nastopi, kdorkoli se prijavi. Finalni večer bo v nedeljo, 7. julija, z začetkom ob 17.30. Ansamble bosta ocenili dve komisiji (za glasbo in za besedilo), ki ju sestavljajo glasbeni strokovnjaki in po en član društva. Ansambli na odru bodo zaigrali po dve skladbi: prva je iz zakladnice narodno-zabavne glasbe, druga pa mora biti izvirna, ki jo bodo prvič predstavili na festivalu. Tudi publika lahko glasuje in izbere en ansambel na večer, ki se bo potegoval za finale. Letos se je prijavilo 21 ansamblov, med njimi sta dva zamejska. Med njimi je kar nekaj debitantov, drugače so taki, ki so v Števerjanu že nastopili in se očitno radi vračajo v Brda. V petek jih bo nastopilo 10, v soboto ostalih 11. Potegujejo se za več nagrad. Gostje v nedeljo zvečer bodo Prifarski muzikanti, ki proslavljajo 30-letnico nepretrganega delovanja. V primeru slabega vremena bo festival, ki ga bo vodila in povezovala Tjaša Hrobat, potekal pod velikim šotorom, ki ga nudi Zveza slovenske katoliške prosvete. Na trgu pred cerkvijo bo tudi šotor, kjer se zbirajo “ljubitelji števerjanskih piščancev in briške kapljice”. Predsednica društva se je na koncu zahvalila v prvi vrsti članom društva, “ki so seveda prostovoljci, zaradi česar je njihov doprinos toliko bolj dragocen”: glavno vlogo odigravajo njihova “zagnanost, strast in ponos”, ki so odločilni, da se toliko let nadaljuje tradicija festivala. Iskreno se je zahvalila tudi pokroviteljem in sponzorjem, ki podpirajo prireditev. “Naslednje leto se bomo srečali z Abrahamom”, je še dejala predsednica Ilaria: organizatorji že razmišljajo in načrtujejo, kako bi primerno obeležili okrogli jubilej. Festival je prehodil zelo dolgo pot: vizija in želja, ki so ju pred 49 leti začeli uresničevati ustanovitelji festivala, “se iz leta v leto izkazuje za pravo”.

Ob koncu je Simon Komjanc povedal, da Vinoteka Števerjanski griči, ki združuje deset vinarjev, na festivalu že več kot deset let daje na razpolago vina svojih članov. To, kar bodo nabrali na pokušnji v posebnem šotoru na trgu, bodo dali v dobredelne namene. “Kdor bo prišel na festival v Števerjan in pokusil naše vino, bo torej tudi pomagal ljudem v potrebi”.

DD

(več v tiskani izdaji)

21.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!