Z vedrino in Prešernovim duhom prežeta prireditev

V nedeljo, 16. februarja 2020, je v župnijski dvorani Frančišek B. Sedej zadišalo po pomladi. Vedrino pomladnega, prešernega duha so prispevali nastopajoči pevci in seveda tudi domača publika.
Prešernovo proslavo je uvedla slovenska himna, ki jo je zapel gostujoči Mešani komorni zbor s Celja. Zatem je poslušalce nagovoril profesor in zgodovinar Jurij Klanjšček. Podal je zgodovinski pregled formacije slovenskega naroda oz. kako se je formirala slovenska narodna zavest in zavest slovenskega jezika in kulture. Celoten poseg bo objavljen v naslednji številki Števerjanskega vestnika.
Po uvodni misli pa je bil čas za domačo novost. Na pobudo Martine Hlede, dolgoletne zborovodkinje društvenih otroških zborov, ki je opazila, kako se ljubezen do petja vedno bolj širi že pri mladih generacijah, so v letošnji sezoni nastali trije mlajši zborovski sestavi: Mali otroški in Otroški pevski zbor, ki ju vodi Martina Hlede ob spremljavi Martine Valentinčič, ter Mladinski pevski zbor, katerega vodstvo je prevzel Števerjancem zelo priljubljeni Patrick Quaggiato. Mali otroški in Otroški pevski zbor sta v letošnji sezoni prvič nastopila na Mali Cecilijanki meseca decembra. Mladinski pevski zbor, v novem sestavu in z novim dirigentom, se je premierno predstavil publiki prav v nedeljo. Zapeli so tri pesmi, in sicer Jadro (Igor Gruden – Stane Malič), Sing sing (Jerry Estes in Greg Holder – Jerry Estes) in Vsak po svoje (Mitja Vrhovnik Smrekar – prir. Patrick Quaggiato). Spremljali so jih: Martina Valentinčič pri klavirju, Aljoša Dorni z ukulelo, Elija Mužič nas kitaro, Samuele Mian z berdo in Lapo Farolfi s cajonom.
Naslednji na vrsti pa je bil gost večera, in sicer Mešani komorni pevski zbor Celje, ki je bil ustanovljen leta 1983. Soustanovitelj, pobudnik in začetni strokovni vodja zbora je bil do leta 1997 zdaj že pokojni Pavle Bukovac. Nato je do leta 2012 zbor vodila dr. Dragica Žvar. Leta 2012 je zbor prevzela Monika Lojen, zadnja štiri leta pa zbor vodi Primož Leskovec. Zbor sestavlja 25 pevcev, ki nastopa na domačih in tujih koncertnih odrih. V domačem Celju so aktivni večkrat na leto, vrhunec pa je vsakoletni junijski samostojni koncert, vedno z drugimi gosti, kjer se predstavijo domači publiki. Njihov repertoar zajema skladbe iz svetovne zborovske literature ter slovenske ljudske in umetne pesmi iz vseh Slovenskih pokrajin.

(…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Stefania Beretta / Števerjan - Prešernova proslava

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme