“Z vami kristjan. Za vas škof”

“Bog je ljubezen”, je škofovsko geslo Jožeta Marketza, 66. krškega škofa. Posvečen je bil v stolnici v Celovcu na svečnico, 2. februarja 2020. Da prav ob 100-letnici plebiscita koroški Slovenec prevzema vodenje celotne škofije, je razveseljivo dejstvo. Da je dr. Jože Marketz oseba, ki gradi mostove in ima socialni čut za ljudi na robu družbe, kaže na to, da je bila odločitev papeža Frančiška pravilna. Na posvečenju je imela svoje mesto tudi slovenščina. Škof Marketz je svojo pripravljenost na zahtevno službo izrazil v obeh deželnih jezikih. Tudi vojaški škof Werner Freistetter, ki je nekaj časa kot apostolski administrator vodil krško škofijo v času sedisvakance, je svoj uvodni pozdrav izrekel še v slovenščini.
Kar 28 škofov, dva opata in nuncij iz Avstrije, Slovenije, Italije in Srbije se je udeležilo posvečenja. Glavni posvečevalec je bil salzburški nadškof Franz Lackner, soposvečevalca sta bila škof Freistetter in mariborski nadškof Alojzij Cvikl. S tem se je lepo pokazala povezava z Mariborom in z blaženim Antonom Martinom Slomškom.
Ganljivih trenutkov je bilo kar nekaj: pogled na 93-letnega očeta novega škofa, Viktorja Marketza, ki je skupaj s hčerkama, škofovima sestrama Moniko in Frido, sedel v prvi vrsti in se veselil posvečenja. Pa takrat, ko so darove k oltarju prinašali klienti različnih ustanov koroške Caritas, kjer je bil Marketz dobrih pet let direktor. Da je bila glasba na vrhunskem nivoju, so poskrbeli stolni zbor in orkester ter zbora iz rojstne in krstne fare Jožeta Marketza: iz Železne Kaple in Št. Lipša. V šotoru pred stolnico so prepevali zbori iz far, v katerih je Marketz deloval kot duhovnik.
Pridigal je predarlski škof Benno Elbs, ki je izpostavil, kako pomembno je, da živimo v zaupanju Bogu, “v zavedanju, da je naš zvest spremljevalec, gospodar zgodovine in mojega življenja”. Poudaril je še povezovanje z revnimi in delo zanje, kar pa je srčna zadeva novega škofa Marketza. Svojo skromnost je nakazal tudi z insignijami, ki so preproste, a zelo lepe: škofovska palica in križ sta iz domačega, cemprinovega lesa. Križ je okrašen s srebrom. Na mitri je kopija križa, ki so ga našli na Gori sv. Heme. Kot je tradicija, so po posvečenju vsi škofje objeli novega škofa in ga tako sprejeli medse. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Msgr. Marketz posvečen v škofa

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme