Z umetnostjo premagujejo mračnost našega časa

Piše: Kat

Kulturni center Lojze Bratuž Skupinska fotografska razstava

Šestkrat ena razstava je naslov skupinske razstave, ki jo že triindvajset let pripravljajo goriški fotografski krožki. V galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž tudi letos predstavljajo svoja dela fotografi šestih amaterskih fotoklubov iz Posočja. Člani Koordinacijskega odbora posoških fotoklubov, ki razstavo organizirajo, so kot gosta povabili Fotoklub Nova Gorica, s katerim že dolgo časa uspešno sodelujejo, saj pojmujejo Goriško kot skupni prostor umetnosti.

Doslej je veljalo pravilo, da koordinacijski odbor določi temo razstave; kot je na odprtju, ki je bilo v soboto, 28. avgusta, pred vhodom v KCLB, povedal predsednik odbora Giovanni Viola, pa je bila letos zaradi pandemije tema prosta. “Ni nam uspelo najti skupnega naslova, saj smo se dogovarjali pretežno po telefonu, kljub težkim razmeram pa smo tudi letos organizirali bogato razstavo.”

Nekateri klubi so predstavili izvirna dela, vezana na aktualnost, drugi umetniki so posegli po svojem fotografskem arhivu, nakateri pa so se osredotočili na estetsko ponazarjanje svojih čustev in doživetij. Nastal je pester izbor fotografij.

Člani krožka Castrum iz Gradeža so prikazali svoja tihožitja in fotografije kolesarskih dirk. Circolo fotografico Isontino iz Gorice je predstavil svoja dela pod skupnim naslovom Gorizia in uno scartozo. To je naslov albuma Maura Tesolina in pred kratkim preminulega goriškega kantavtorja Gina Pipija z besedili pesmi Bruna Murzija. “Te fotografije predstavljajo migranta, osebo, ki zapušča svoj prostor, svoje mesto in s seboj odnaša dragocene spomine – spravi jih v ‘scartozo’, v papirnato vrečko. Ti spomini migranta tolažijo v težkih, nostalgičnih trenutkih,” je povedal Viola. Člani fotokluba iz Ločnika so v svoje objektive ujeli najrazličnejše odtenke barv cvetja. Klub Il torrione iz Romansa je svoji zbirki dal naslov L’abbandono – Zapuščenost; predstavili so fotografije zapuščenih stavb in propadajočih hiš. Novogoriški fotoklub z deli svojih članov pripoveduje zgodbo o Minimalizmu, fotografska skupina Accademia europeista iz Gorice pa se je osredotočila na prikaz skritih mestnih kotičkov. Konec teme kot želja po izhodu iz zdravstvene in gospodarske krize, ki je zajela ves svet, je naslov, ki so si ga zamislili člani fotografskega krožka Skupina75. Vsak fotograf si je na svojevrsten način zamislil izhod iz mračnega, črnobelega obdobja, v katerem živimo. Krožek Skupina75 se na razstavi predstavlja tudi z dvema umetniškima instalacijama – kroglo iz črne žice, v središču katere sta si svoj prostor izborila luč in bel cvet, je ustvarila umetnica Loredana Princic, ki jo je Giovanni Viola še posebej pohvalil.

V imenu goriške občinske uprave je na odprtju spregovoril odbornik Francesco Del Sordi, ki je izrazil zadovoljstvo, da umetniki iz goriškega prostora kljub pandemiji zmorejo še ustvarjati na zelo visoki ravni. “Fotografski aparat je časovni stroj, ki v našem spominu ovekoveči podobe, ki nas predstavljajo.” Predsednica KCLB Franka Žgavec je pohvalila umetnike in njihova dela ter dodala, da se z razstavo začenja nova sezona goriškega kulturnega hrama.

Razstava bo na ogled vsak dan do 12. septembra v popoldanskih urah, med prireditvami Kulturnega centra Lojze Bratuž ali po dogovoru.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme