‘Z roko v roki’ novi sezoni naproti

Sledi srca, ki usmerjajo sleherno umetniško dejavnost, vnemajo čustva in krepijo navdih, bodo vodile letošnjo sezono Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ki so jo predstavili v prostorih Kulturnega doma v Trstu v torek, 10. septembra. Dramske predloge štirih uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča v abonmajskem programu zajemajo razpon med sodobnostjo in klasiko, domačim prostorom in oddaljenim svetom, reprezentativno aktualno svetovno dramaturgijo in rusko klasiko, ki predstavlja enega osnovnih temeljev novodobnega gledališča. Ta vsebinsko bogata ponudba se postavlja ob bok prizadevanju sedanjega vodstva SSG, da bi gledališče izpolnjevalo svojo vlogo manjšinskega gledališča in hkrati ponujalo produkcijo visoke kakovoste in dovršene estetike. Po besedah predsednice upravnega odbora Maje Lapornik bo SSG tudi letos nadaljevalo na poti širitve obzorij gledališča v vidiku navezovanja stikov z ostalimi evropskimi manjšinskimi stvarnostmi, z ohranjanjem nadnapisov v italijanskem jeziku pa želi SSG nadaljevati tkanje stikov z večinskim delom naše dežele. Slovenski teater pa ostaja v svojem bistvu slovenski in z organizacijskega vidika predan deželni manjšinski razsežnosti: vpis abonmajev bo namreč mogoč v Trstu, Gorici in Čedadu. Dejansko je začetek vsake nove sezone priložnost, da se vodstvo gledališča vpraša, “kaj hoče gledališče sporočiti svojemu prostoru”: glede na dovršeno programsko in abonmajsko ponudbo je Lapornikova prepričana, da so zadolženi to nalogo suvereno izvedli. Res je, da neznank, zlasti finančnih, je veliko; kljub temu pa je bilo svojčas mogoče urediti delovne pogodbe tehničnemu osebju, Lapornikova pa pričakuje in upa, da bo v prihodnje mogoče razširiti igralski ansambel tudi z vključitivijo mladih igralskih manjšinskih sil, ki se šolajo na ljubljanski AGRFT. “Tudi gledališče tako kot vsi kulturni dejavniki čuti težo nenaklonjenih okoliščin: te pa nam ne načenjajo volje do skupnega dela, ki ga vi delite z nami”, je dejala predsednica parterju, ki so ga med drugim sestavljali predstavniki javnih oblasti, konzulka GK v Trstu Eliška Kersnič Žmavc, predsednik SKGZ Rudi Pavšič, predstavniki ostalih tržaških gledališč in nekateri člani igalskega ansambla.
Umetniški vodja Diana Koloini je sestavila program, ki vabi gledalce na umetniško pustolovščino skozi pokrajine ljubezni: srečne, nemogoče, strastne, nenavadne, epske, lirične, tragične, nore, idealne. Paleta možnih nians se zrcali v raznolikosti žanrov, vsebin, estetskih pristopov, ki jih letošnja gledališka ponudba obsega. Nedvomna privlačnost čustvenega vidika je namreč os, okrog katere se bo zavrtelo kolo kritičnega razmišljanja z izjemno aktualnimi vprašanji, občutljivimi temami, etičnimi in bivanjskimi problematikami. “To sezono dejansko začenjamo z roko v roki, kot lepo prikazuje letošnji gledališki list”, je dejala Koloinijeva, ki je nato podrobneje razčlenila gledališko ponudbo.
Nekonvencionalni začetek sezone bo v znamenju ženskega predznaka z uprizoritvijo ene najuspešnejših dram britanske sodobne dramaturgije. Režiser Matjaž Latin, ki je v SSG pred nekaj leti ustvaril uspešnico Dueti, se bo vrnil s sladkogrenko predstavo Plemena (Tribes) Nine Raine. Besedilo iz leta 2010 obravnava temo drugačnosti in pomen komunikacijskih ter izraznih sredstev, ki se uveljavljajo znotraj družbe in družine, z zgodbo o ljubezni med gluhim fantom in dekletom iz gluhoneme družine.
Novembrskemu odprtju sezone bo sledila januarska uprizoritev na malem odru z dvojico sodobnih, izrazno zaostrenih italijanskih enodejank Dvorišče (Il cortile) in Koli (Pali) Spira Scimoneja. Režiser Marko Sosič bo nadaljeval svoje tankočutno poglabljanje v poetiko sicilskega dramatika, ki govori o malih ljudeh v negotovem svetu v niansah absurda.
Režiser Ivica Buljan, ki je v lanski sezoni pustil svoj pečat z uprizoritvijo Handkejeve epopeje Še vedno vihar, bo s svojim prodornim pogledom segel v srce ruske dramatike z uprizoritvijo drame Striček Vanja (Djadja Vanja) Antona Pavloviča Čehova, podob iz življenja ruske inteligence na podeželju s slovitimi protagonisti izgubljenih življenj in nerealiziranih hrepenenj, ki zmore vselej pretresti.
Sklop hišnih uprizoritev bo maja sklenil eksotični pogled v japonsko moderno Petih modernih nô dram (Cinq Nôs modernes) kultnega in kontroverznega japonskega avtorja Yukia Mishime. Njegov niz kratkih dram o nemogoči ljubezni, ki približajo klasični japonski repertoar zahodni estetiki, bo zaupan režiserki Mateji Koležnik.
Tudi letos bodo imeli abonenti Slovenskega stalnega gledališča možnost izbire med raznimi sklopi, ki se bodo homogeno razporedili v celotnem razponu sezonskega koledarja abonmajskih predstav. Temelj vsakega abonmaja bo osnovni program, ki bo poleg omenjenih uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča obsegal še dve gostujoči predstavi. Vsi gledalci se bodo lahko vživeli v prepovedane strasti drame Nevihta Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega, ki je v režiji Jerneja Lorencija osvojila nagrado kot najboljša predstava na lanskem Borštnikovem srečanju. Ob uprizoritvi Mestnega gledališča ljubljanskega bo osnovni program dopolnila še uspešnica SNG Nova Gorica in Gledališča Koper Sljehrnik, komična primorska različica Iztoka Mlakarja po kultni sodobni moraliteti Huga von Hofmannsthala.
Dramski, glasbeni in plesni dogodki bodo obarvali tri izbirne abonmajske sklope, s katerimi bo vsak abonent lahko nadgradil osnovni sklop. Modri program v veliki dvorani se bo pričel s predstavo Dvom Johna Patricka Shanleya, ki obravnana sporno in aktualno temo spolne zlorabe v katoliški Cerkvi. Besedilo, za katero je avtor prejel Pulitzerjevo nagrado, je za Prešernovo gledališče Kranj postavil na oder Alen Jelen. Vpeljano sodelovanje z vodilno organizacijo na deželnem ozemlju za promocijo plesne umetnosti Artisti Associati- Circuito Regionale danza bo pripeljalo na tržaški oder vizionarno estetiko ansambla eVolution Dance Theatre z električnimi sugestijami plesne predstave Electric City koreografa Anthonyja Heinla. Večna fascinacija mojstrovine 18. stoletja, pisemskega romana Nevarna razmerja Chordelosa de Laclosa, bo zaživela v predstavi mariborske SNG Drame. Niti krute igre čustev je prepletel režiser Aleksandar Popovski. Po velikem uspehu enkratne abonmajske “selitve” v Ljubljano za ogled opere, bo Slovensko stalno gledališče v sodelovanju z Glasbeno matico ponovno priredilo ogled operne predstave, tokrat v dvorani Opere Ljubljana, vključno z avtobusnim prevozom iz Trsta. Operni trenutek sezone bo odprl obzorja slovenskega zaklada z duhovito, pravljično Foersterjevo opero Gorenjski slavček, v pisani postavitvi režiserja Vita Tauferja.
Zeleni program se bo pričel v znamenju široke popularnosti argentinskega tanga, ki je postal del globalnega plesnega zaklada in se bo v predstavi Contemporary tango ansambla Balletto di Roma prepletal s sodobno plesno govorico, katere bo protagonist plesalec Kledi Kadiu. Tudi pri realizaciji tega gostovanja se je SSG povezalo z društvom Artisti Associati. S sodelovanjem Glasbene matice pa je nastalo gostovanje koncertnega projekta, ki ga je priznani slovenski pevec zabavne glasbe Magnifico ustvaril v kombinaciji s srbskim vojnim orkestrom Stanislav Binićki, ki je s svojo 114-letno zgodovino najstarejši orkester v Srbiji. Besedilo tržaškega avtorja skozi slovenski filter režiserke Mateje Koležnik in Prešernovega gledališča Kranj pa bo nagovorilo publiko z uspešno predstavo Sen Enrica Luttmanna, ki na duhovit in absurden način govori o položaju sodobne umetnosti kot tudi človeka v današnjem svetu. Žejo po klasičnih delih pa bo utešila uprizoritev Shakespearovega Hamleta v izjemno sodobni interpretaciji režiserja Eduarda Milerja z novim prevodom, ki je nastal za oder ljubljanske Drame.
Rdeči abonmajski program v mali dvorani bo predstavil četverico komornih predstav, v katerih bo imela glasba izstopajočo vlogo. Parole, parole ali Ni bila peta, bila je deveta je predstava Gledališča Koper v režiji Jake Ivanca, ki povezuje umetnost priljubljenega italijanskega komediografa z leskom italijanske popevke. Praznik slovenske kulture pa bo dobil humoristično noto enkratnega gostovanja monokomitragedije Andreja Rozmana Roze Passion de Pressheren v koprodukciji Rozinteatra in KUD-a France Prešeren. Nekdanja članica umetniškega jedra SSG Vesna Pernarčič pa bo protagonistka predstave o življenju dive Marlene Dietrich, v kateri je Nebojša Pop-Tasić podal svoj pogled na razburkano umetniško in življenjsko pot filmske ikone. Predstava je koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj, gledališča ŠKUC in zavoda Imaginarni. Uglasbena poezija Svetlane Makarovič pa je snov glasbeno gledališkega projekta Janje Majzelj Krizantema na klavirju, ki bo sklenil programski sklop s produkcijo Slovenskega mladinskega gledališča.
Abonmajska kampanja za Trst se je pričela 10. septembra.
Poleg programa za odrasle bo Slovensko stalno gledališče tudi letos prisotno na šolah vseh stopenj z abonmajskimi ponudbami za predšolske in osnovnošolske otroke (letošnji Glalebov šolski dnevnik je namreč nastal na podlagi sodelovanja med ZTT in SSG), dijake nižjih srednjih šol in učence višjih šol s slovenskim učnim jezikom.
IG

V Kulturnem domu v Trstu so predstavili letošnji abonma SSG

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme