Z očarljivo glasbo in plesom v novo leto

Piše: Kat Fotografije: Manuel Demori

SOVODNJE Glasbeno potovanje in novoletna voščila

Osrednja točka novoletnega voščila v glasbi, ki je potekalo v nedeljo, 22. januarja, v občinski telovadnici v Sovodnjah, je bilo posebno glasbeno popotovanje po znanih filmskih uspešnicah. Množično občinstvo je prisluhnilo skladbam filmskega projekta Gremo v kino, ki je v lanskih poletnih mesecih nastal na pobudo vokalne skupine Briške trcinke iz Števerjana in Pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba. Namen projekta je združiti in okrepiti delovanje različnih društev, zasedb, solistov in igralcev na področju petja in glasbe, ki je krojila uspehe številnih filmov v bližnji preteklosti, ter tako ustvariti enkraten trenutek uživanja ob poslušanju teh uspešnic. Za sovodenjski nastop so se v projekt vključili še ženska vokalna skupina Bisernice iz Kromberka, ženska vokalna skupina Jezero iz Doberdoba, dekliški zbor Zarja iz Kromberka, Vokalna skupina Biseri z Vrha, otroški pevski zbor Kulturnega društva Sovodnje, Briški slavčki iz Števerjana, Veseljaki iz Doberdoba, otroški zbor Etko Mužetko z Vrha ter učenci godbeniške šole Vogrsko. Zamisel in umetniški utrip projektu sta dala umetniška vodja Mojca Cej in Igor Peric, zbore pa so pripravili zborovodje Martina Feri, Jana Drassich, Dario Bertinazzi, Kristina Saksida, Lucija Lavrenčič ter Karen Ulian. Instrumentalni del je vadil pod vodstvom dirigenta in skladatelja Patricka Quaggiata, ki je koncert tudi dirigiral.

Med glasbenim potepom po filmskem svetu in njegovih glasbenih uspešnicah je občinstvo, ki se je zbralo v lepo okrašeni sovodenjski telovadnici, prisluhnilo znanim melodijam, biserčkom, ki so bili dodana vrednost velikim filmskim produkcijam. Na sporedu so bili najprej znani napevi iz otroških slovenskih filmov, kot nepozabni Kekec, Bratovščina sinjega galeba, Poletje v školjki in Sreča na vrvici. V drugem delu pa so navzoči prisluhnili bolj zahtevnim melodijam iz filmov Titanik, La vita è bella, Bitka na Neretvi, Flash dance, Nune pojejo in Hakuna matata (Levji kralj).

Solistični del programa so oblikovale pevke Ajda Podgornik Valič, Kati Komel, Martina Feri in Neja Volčič. Igralski del so duhovito izvedli dijaki Umetniške gimnazije Nova Gorica pod mentorstvom gledališke pedagoginje Kristine Kamaledevi Mihelj, posebno pa so se izkazali tudi mladi plesalci skupine GoBreakers, ki v prostorih KD Skala v Gabrjah že vrsto let vadijo pod mentorstvom trenerja Edija Čineja iz plesne šole V.I.P. Dance Nova Gorica.

Prisotne je nagovoril sovodenjski župan Luca Pisk, ki je dejal, da “so nas lanski poletni požari prestrašili, a tudi povezali v močno, hrabro in solidarno skupnost”. Pisk je spregovoril tudi o novi šolski stavbi, mlade je povabil k sodelovanju pri Civilni službi in spomnil se je na domačine, ki so bili med drugo svetovno vojno deportirani in se niso vrnili – njim so letos ob Dnevu spomina postavili dva spotikavca umetnika Günterja Demniga. Nedeljski koncert je bil tudi lepa priložnost za izročitev prispevkov društvom, ki delujejo na ozemlju sovodenjske občine.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme