Z novo vlado morda večje možnosti za demokracijo in razvoj

V Sloveniji nastaja nova vlada v pogojih in razmerah, ki opozarjajo na pomanjkljivosti v razumevanju in izvajanju demokracije in na vrzeli pravne države. Janez Janša je bil sicer že tretjič izvoljen za predsednika vlade, kar je zanj priznanje in uspeh, glede na to, da je v Sloveniji prevladovalo mnenje vladajočega dela politike in pisanja režimsko opredeljenih množičnih javnih občil, “da gre za politika, ki je zapravil vse priložnosti in je zato obsojen na večno opozicijo”. Dejansko pa je Janez Janša kot predsednik Slovenske demokratske stranke, ki je prejela največ glasov na prejšnjih parlamentarnih volitvah, zdaj pravzaprav prevzel položaj, ki mu je bil določen, mu pripadal in ga šele zdaj uveljavlja.
V državah s parlamentarno demokracijo, kar naj bi bila tudi Slovenija, je sprejemljiva, torej legalna in legitimna, vsaka vlada, ki je oblikovana po pravilih in postopkih pravne države in izhaja iz odločitve volivcev. Na Slovenskem pa poteka silovita kampanja, včasih kar histerična, zoper Janeza Janšo, novo koalicijo štirih desnosredinskih strank, ter se kaže tudi z grožnjami in pritiski na osebe, ki bi morda sodelovale v novi koaliciji in vladi. Pod udarom pa so tudi nekatera gibanja civilne družbe, na primer Zbor za republiko.
Poročanje in ocenjevanje nove koalicije in vlade ne pomeni nudenja podpore posameznim nosilcem dogajanja, tudi ne Marjanu Šarcu ali Janezu Janši, ampak je izraz zaskrbljenosti za grožnje in druge pojave, ki onečaščajo slovensko demokratično ureditev in dostojanstvo Slovencev. Zaskrbljajo napovedi Jožeta Biščaka, odgovornega urednika tednika Demokracija, češ da zato, ker Slovenija tone v totalitarni sistem in svet, kjer politična levica želi utišati in celo uničiti mnenja desne intelektualne elite, “ni več daleč čas, ko se bomo morali pod prisilo javno opravičevati za besede in misli. Bojim se, da tudi nismo več daleč od tega, ko bomo morali reči oprostite, da sploh živimo”. Publicist in sociolog dr. Bernard Nežmah pa o spremembah na vrhu izvršilne veje oblasti takole meni: “Potencialna tretja Janševa vlada ne nastaja kar tako, temveč je odgovor na neuspeh Šarčeve koalicije. Smisel demokracije pač ni v tem, da so leve vlade enkrat za zmeraj napredne in večne, da od volitev do volitev le spreminjajo imena in kažejo nove obraze, ampak je v tem, da se politična levica in politična desnica izmenjujeta na oblasti”.
V polemike o novi koaliciji pa so vključili tudi slovenske novinarje. Spodbudil jih je Brane Golubović, vodja poslanske skupine Liste Marjana Šarca, ki je novinarje, ki delajo za politično levo usmerjene medije, označil za normalne novinarje, tisti novinarji, ki sodelujejo v politično desnih medijih, pa so po njegovih trditvah nenormalni novinarji. Žal na takšno razlikovanje novinarjev glede na to, v kakšnih medijih delajo, ni bilo odmeva, ki bi bil vsekakor potreben.
So pa še mnogi drugi odmevi o bližnjih političnih spremembah v Sloveniji. Publicist Andrej Aplenc je prepričan, “da ob tem, ko turški predsednik Erdogan Evropi grozi s sprostitvijo novega vala beguncev, bomo imeli predsednika vlade in vlado, ki bosta sposobna sprejeti ukrepe za zaščito in obrambo Slovenije”. Publicist in politični analitik Mitja Iršič meni, “da je po dolgih letih leve oblasti duh sodelovanja, kompromisov in sprave končno spet del slovenske politike”. Sociolog prof. dr. Matej Makarovič pa ugotavlja, “da bo Slovenija zdaj dobila vlado, ki po eni strani dovolj jasno izraža volilni izid zadnjih državnozborskih volitev, po drugi strani pa bo verjetno tudi učinkovita v vladanju”. Poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec je prepričan, da Sloveniji v sedanjih političnih razmerah lahko pomaga samo Bog. Časnikar Gašper Blažič večkrat ponavlja, “da se v Sloveniji lahko ponovijo protestne demonstracije v večjem obsegu, kot pa je bil nedavni protestni shod v Ljubljani”. Komentator časnika Delo Janez Markeš o spremembah na vrhu izvršilne veje oblasti zatrjuje, “da so trenutni voditelji političnih strank, ki so šle z Janezom Janšo v koalicijo, popolnoma brezoblični, brez osebnosti”.
Kljub oviram, polemikam in slabemu vzdušju v delu politike in t. i. običajne javnosti pa gre h koncu postopek za umestitev nove koalicije oz. vlade. Za novega predsednika državnega zbora je bil izvoljen Igor Zorčič, iz Stranke modernega centra. Janez Janša je v parlament poslal predlog o šestnajstih kandidatih iz vseh štirih koalicijskih strank, ki naj bi postali ministri oziroma ministrice nove vlade. Med novimi člani vlade bodo voditelji vseh štirih strank koalicije. Ti so Janez Janša, ki je že bil izvoljen za predsednika vlade, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in dr. Aleksandra Pivec. Kandidati za ministre oz. ministrice nove slovenske vlade so se pretekli torek začeli predstavljati v potrditev pristojnim odborom državnega zbora. Izvajajo se zadnji postopki za izvolitev vlade, ki bo morda lahko že čez nekaj dni prevzela svoje funkcije in pričela v celoti delovati.
Strah in zaskrbljenost ljudi in celotne države pa naraščata, in celo prehajata v paniko, zaradi zloveščega koronavirusa. Ogroženost je razvidna in ji ni videti konca. V obdobju do pretekle nedelje so odkrili dvanajst okužb pri osebah, ki so se pretežno mudile v tujini in se tam okužile. V večini primerov gre za Italijo. Okužbe so doslej odkrili v Ljubljani, Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru in v Metliki na Dolenjskem. Tam je okuženi zdravnik prenesel virus tudi na večje število zaposlenih v Zdravstvenem domu in na več oskrbovancev v domu za starejše občane. Obe ustanovi so zaradi nevarnosti novih okužb zaprli. V javnosti so prepričani, da v Sloveniji odločilni organi za zajezitev koronavirusa niso bili dovolj pripravljeni. Morda zato, ker premier in minister za zdravje odhajata s svojih funkcij in se koronavirusu nista hotela ali se nista mogla dovolj posvetiti. Predsednik nove slovenske vlade Janez Janša je o ogroženosti Slovenije z novim virusom namenil nekaj mnenj in opozoril, toda v ministrstvu za zdravje in večini medijev so jih prezrli.
Sicer pa je virus iz Kitajske v Sloveniji povzročil in še povzroča škodljive posledice in tudi škodo v gospodarstvu. S posledicami se bo morala soočiti nova vlada.

Piše Marijan Drobež / Koronavirus z okuženimi tudi v Sloveniji

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme