Intervju

Z novim elanom v novo bogato kulturno sezono!

Z novim elanom v novo bogato kulturno sezono!

Gorica - Pogovor: Franka Žgavec, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž

Po poletnem premoru se je sezona 2019-2020 Kulturne-ga centra Lojze Bratuž v Gorici začela ob koncu avgusta s tradicionalno fotografsko razstavo. V vodstvu kulturnega hrama pa so že zasnovali razvejeno, ponudbo za mesece, ki so pred nami. O tem in še čem smo se pogovorili s predsednico KC Lojze Bratuž, prof. Franko Žgavec.

Prva je bila napovedana koncertna sezona, ki vsebuje kar pet velikih dogodkov že od 11. oktobra dalje tja do Božiča …
Pri načrtovanju glasbene sezone se pri Kulturnem centru Lojze Bratuž dobesedno ne moremo izogniti zborovski glasbi. Zametki te žlahtne oblike kulturnega dela na Goriškem segajo v začetek prejšnjega stoletja. Med fašizmom se je petje ohranjalo samo po cerkvah, po vojni pa so duhovniki, naši graditelji, verjeli v poslanstvo slovenskega jezika in kulture, začela se je zgodba na Placuti, nadaljevala pa v Katoliškem domu. Da je bilo v vseh povojnih letih v okviru ustanov in glasbene šole posejanega veliko dobrega semena, govorijo krasni uspehi naših otroških, mladinskih in odraslih pevskih zborov, ki segajo po najvišjih nagradah na mednarodnih tekmovanjih. Z nizom glasbenih srečanj želimo naš goriški prostor še obogatiti, zato smo načrtovali pet koncertov, na katerih je rdeča nit zborovska glasba, ki se prepleta med profesionalnimi izvajalci in ljubitelji. Tu gre za ljubiteljske izvajalce na zavidljivi ravni. Pa še dve glasbeno-gledališki predstavi imamo v programu, prva bo prišla v goste poklicna ekipa muzikala Cvetje v jeseni v mesecu oktobru, decembra pa bomo imeli domačo produkcijo, glasbeno-gledališko postavitev Slovenskega božiča Matije Tomca. Gre za pobudo Kulturnega centra, ki vsako leto pripravlja božični koncert. Tokrat bodo sodelovali domači igralci, solisti in zborovski pevci. Orkestracijo glasbenega dela pripravlja Patrick Quaggiato, režijo smo zaupali Franku Žerjalu, dirigiral pa bo Hilarij Lavrenčič.

Kaj pa razstavna dejavnost?
Po vsakoletni fotografski razstavi, ki se je končala 30. septembra, imamo napovedano odprtje likovne razstave Ludvika Pandurja, slikarja preobrazb in misterija lastnih občutij. Gre za razstavo, ki jo prirejamo v sodelovanju z galerijo Rika Debenjaka iz Kanala ob Soči v okviru festivala Kogojevi dnevi. V mesecu novembru bomo imeli v naši sredini umetnika Rudija Skočirja, ki je v našem prostoru dobro poznan in priljubljen. Ob obeh razstavah bo izšel tudi ličen katalog. Januarja 2020 se bodo v naši galeriji predstavili tečajniki likovne šole, ki jo vodi goriška slikarka Marina Legovini. Sledila bo dokumentarna razstava Zveze slovenske katoliške prosvete ob 60-letnici njenega delovanja, za konec sezone pa prirejamo skupinsko razstavo kiparjev iz širšega goriškega prostora.

In gledališka, za otroke in odrasle?
Tudi med pobudami gledališča bi najprej rada omenila ponovitev priljubljenega muzikala Cvetje v jeseni, ki je v Gorici gostoval že leta 2016 in bo ponovno na ogled v nedeljo, 20. oktobra, ob 17. uri za vse tiste zamudnike, ki si te krasne predstave še niso ogledali. Še posebej se pa veselimo nedelje, 27. oktobra, ko bo v veliki dvorani premiera predstave Tina in medvedja moč. Gre za resnično zgodbo o najboljši slovenski smučarki Tini Maze, ki jo je napisal Primož Suhodolčan in je bila izdana pri založbi Mladinska knjiga. Tokrat bo zgodba, ob prisotnosti Tine Maze, zaživela na odru velike dvorane Kulturnega centra Lojze Bratuž.
Vrtiljak, ki stopa v 23. leto, za vrtce in osnovne šole bo tudi letos razveseljeval vse otroke, ki obiskujejo šolo s slovenskim učnim jezikom. Na sporedu je osem predstav z dvojno ponovitvijo. Prva je napovedana za mesec oktober.

Odmevna so Srečanja pod lipami, ki jih prirejate v sodelovanju s Krožkom Anton Gregorčič. Kdaj se bodo začela? Ali lahko napoveste tudi ime kakšnega gosta? Ali tematike?
Prvo srečanje pod lipami je napovedano za četrtek, 3. oktobra, ko bo v okviru socialnega tedna večer posvečen pesniku Vladimirju Truhlarju. Na večeru bosta sodelovala umetnostni zgodovinar Saša Quinzi in jezuit Franc Kejžar. 10. oktobra bomo imeli v gosteh Petra Hribarja, nečaka pobitih na gradu Strmol, o katerih je pisatelj Drago Jančar napisal roman To noč sem jo videl. Spoznali bomo njegovo življenjsko zgodbo o iskanju pravice in resnice ter o premikih slovenske družbe. V načrtih imamo še lepo število zanimivih večerov, ki pa jih terminsko urejamo.

Kako sodelujete z drugimi kulturnimi domovi na Goriškem, na obeh straneh državne meje?
Odprti smo za vsako obliko sodelovanja s katerokoli ustanovo tostran in onstran meje in to smo že dokazali pri raznih skupnih pobudah. Ob vseh pomembnih priložnostih in obletnicah se znamo dogovoriti in sodelovati.
Veliko je govor o Gorici/Novi Gorici kot Evropskem mestu kulture za leto 2025. Pred meseci smo svoje predloge predstavili na goriški občini. Če bo Evropska unija podprla predlog, bo vsaka ustanova pred novimi izzivi in ponovno krasna priložnost za skupno sodelovanje.

Center Bratuž je med tovrstnimi objekti na Goriškem zelo cenjen in priljubljen. Boste še naprej imeli odprta vrata tudi za italijanske kulturne ali drugačne ustanove?
Kulturni center Lojze Bratuž je vsestransko kulturno, vzgojno, izobraževalno, rekreativno in športno središče ne samo za goriški, temveč tudi za širši kulturni prostor, odprt vsem ljudem dobre volje. Veselimo se vsakega gosta, hvaležni smo vsem, ki nam pomagajo, in vsem, ki nas tako ali drugače spodbujajo pri našem delu, kar nam vliva novega elana.

Danijel Devetak

05.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!