Z negotovostjo v novo šolsko leto

Piše: Katja Ferletič

Iztekajo se zadnji dnevi počitnic in na šolah pospešeno potekajo priprave na novo šolsko leto. Ni se še zgodilo, da bi starši in otroci tako nestrpno čakali zvonjenje šolskega zvonca, kot ga čakajo letos. Začetek pouka predstavlja za naše otroke vrnitev v neko vsaj navidezno normalnost z njenimi ustaljenimi ritmi in delovnimi navadami.
Ravnatelji naših šol se ukvarjajo s prilagoditvijo šolskih prostorov, z nejasnimi zakonskimi odredbami in varnostnimi predpisi, z upravljanjem osebja. Delo v šoli bodo prilagodili epidemiološlki situaciji, izvajali bodo priporočila za ohranitev varnosti in zdravja. Vse bodo tako organizirali, da se bo pouk končno lahko začel.
Žal se otroci ne bodo preganjali in dirjali skozi vhodna šolska vrata, kot so se lani ob začetku pouka. Letos se bodo pridno postavili v vrsto, pazili bodo na medsebojno razdaljo, nosili zaščitne maske in potrpežljivo čakali, da jim bo pristojna oseba izmerila telesno temperaturo in, če bo ta sprejemljivo nizka, bodo lahko sedli za svojo klop in začeli z nadoknadenjem zamujene, manjkajoče učne snovi – kašljanje in kihanje bosta strogo prepovedana!
Veliko smo brali o maskah, merjenju temperature, o klopeh s kolesci, o vseh potrebnih (in nepotrebnih) predpisih, ki jih bodo morali vsi, učenci in dijaki, učno in neučno osebje, upoštevati, da bo pouk lahko stekel in potekal na čim boljši način. Veliko je še neznank, dvomov in strahu. Težko bo za vse.
Predstavljajmo si prvošolčke, ki so predčasno sklenili svojo pot v vrtcih in se bodo letos soočali z valom novosti, z morjem mask in omejitev. Upajmo, da šole ne bodo doživljali na grd način, da omejitve ne bodo prevelika ovira v odnosu z vrstniki in učitelji, ki je ključnega pomena v tej fazi njihovega razvoja. Ob sprejemanju vseh varnostnih ukrepov pa šolski svet in družine trepetamo predvsem ob misli na karanteno, izolacijo, prisilno osamitev otroka in posledično enega od staršev, ki bo moral ostati doma z njim. Poleg nezanemarljivega dejstva, da delo od doma ni primerno za vse delavske kategorije in da bo v primeru ponovnega zaprtja šolskih poslopij veliko staršev tvegalo izgubiti delovno mesto, pa predstavlja predvsem možnost vrnitve k učenju na daljavo za večino staršev in otrok pravo moro.
Veliko je še nerešenih vprašanj. Šolstvo spada v igro, ki jo glavni akterji igrajo na politični ravni, naloga politike pa bi morala biti ta, da skrbi za dobrobit staršev in otrok, da družine pomirja in primerno usmerja. Naši učenci in dijaki so že veliko izgubili. Koronavirus je pustil posledice: slabše osvojene vsebine, površno obravnavo snovi, neutrjene spretnosti in nedoživete izkušnje. Vsak od nas mora opraviti svojo vlogo, sprejeti potrebne ukrepe in se zavedati, da nično tveganje pred okužbo ne obstaja. Prizadevajmo si torej, da bo letošnje šolsko leto, kljub vsemu, uspešno!

Preberi tudi

Dan demokracije?

Uvodnik

Dan demokracije?

27.01.2021
Naših 25 let

Uvodnik

Naših 25 let

13.01.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme