Z ličnim katalogom so obeležili plodno delovanje društva

Piše: Kat

Štandrež sKultura 2001

Pri društvu sKultura 2001 dobro poznajo vrednost kiparstva, saj že od ustanovitve zgledno skrbijo za organizacijo trajne kiparske kolonije. V Štandrež in Jeremitišče vabijo kiparje in jim nudijo možnost, da na licu mesta ustvarjajo skulpture, ki jih potem umestijo na različnih krajih v širšem goriškem obmejnem prostoru. Šest let svojih kiparskih podvigov (od leta 2015 do leta 2021) so povzeli v katalogu, ki so ga javnosti predstavili v petek, 12. maja, v dvorani župnijskega doma Anton Gregorčič v Štandrežu.

S publikacijo so proslavili tudi 20-letnico delovanja, na predstavitvi pa je spregovoril Jurij Paljk, ki že od vsega začetka spremlja delovanje društva. Poudaril je pomen trajnosti kiparske kolonije in njenega obstoja v času, pomen medsebojnega spoznavanja in spoštovanja med umetniki, katerih kipi “so s svojo nemo in tiho prisotnostjo, umaknjenostjo v nek drugi svet, fizično sicer prisotni, a z nemo govorico umetniške govorice pričajo tudi o časih, ki jih več ni.” Umetnostni zgodovinar Saša Quinzi, ki je predstavil katalog, je dejal, da so v središču delovanja društva ravno kiparski simpoziji, saj so “kipi v današnjem digitalnem svetu nekaj konkretnega, otipljivega, zavzemajo nek prostor, z razliko od spomenikov so izraz posameznih umentikov.”

V publikaciji lahko preberemo zapise, ki so nastali med leti, ob različnih dogodkih, in svetu predstavljajo umetnine, ki so trajno postavljene na našem ozemlju. Publikacija je bogato opremljena s fotografijami, dokumentira in predstavlja glavne projekte in pobude društva. Za besedila so poskrbeli Jurij Paljk, Damjan Paulin, Saša Quinzi in predsednik društva Marjan Breščak, za oblikovanje pa Franko Žerjal. Večer je popestril nastop mladih glasbenikov Ivana Muccija s harmoniko in Anje Klanjšček na klavirju.

O dvajsetletnem delovanju društva sKultura 2001 je spregovoril tudi Breščak. Začetno je društvo delovalo predvsem s podporo domačih ljudi, šele v naslednjih letih delovanja je lahko izdalo prvi katalog, s katerim se je predstavilo tudi v Furlanski šoli za mozaik v kraju Spilimbergo in v umetnostnih akademijah v Benetkah in Ljubljani. Začelo se je dolgoletno sodelovanje, ki še danes rojeva izjemne sadove. Breščak je namenil posebno pozornost predstavitvi kipa, mozaika, ki je bil sad sodelovanja med akademijama iz Benetk in Ljubljane. Nastal je ob vstopu Slovenije v schengensko območje, “prikazuje rojstvo evropskega duha – Evropa mora rasti med ljudmi”. Predstavil je še druga umetniška dela, ki jih je društvo sKultura 2001 postavilo na različnih krajih, v Štandrežu, Sovodnjah, na Mirenskem Gradu, v Solkanu in na Cerju. Dejal je, da je članom društva v največjo čast, da so imeli priložnost spoznati tako pomembne umetnike, lepe osebe, ki znajo s svojimi deli prikazati plemenite občutke in misli, ljubezen do domače zemlje. Nadalje je spregovoril še o projektu Skupna hiša: gre za 6-tonski kamen, ki ga je skupina kamnosekov iz Manč v Vipavski dolini oblikovala v obliko hiše in ki predstavlja vedno tesnejšo povezavo med Gorico in Novo Gorico. Aprila lani sta profesorja Stefano Jus iz mednarodne šole mozaika iz Spilimberga in Jurij Smole z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje iz Ljubljane izrisala figure, ki so jih potem kamnoseki primerno oblikovali, umetniki iz Spilimberga pa so izdelali mozaik. Društvo sKultura 2001 se že pripravlja tudi na EPK 2025, v ta namen si prizadeva, da bi temu kipu dodali še drugega z naslovom Na Goriškem, ki bi predstavljal naš prostor, Sočo, Sveto Goro, Kostanjevico in Goriški grad. Namen društva je s skulpturami povezati obmejne kraje na Goriškem v čezmejno “formo vivo”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme