Z iznajdljivostjo, ustvarjalnostjo in trdim delom do uspeha

Piše: DD Fotografije: DD

Srečanje pod lipami Dragana Radošević in Dominique Pozzo

Prvo Srečanje pod lipami v zimskem času je bilo 9. novembra posvečeno trem mladim damam: o spletu, blogih, družbenih omrežjih, trajnostni modi, fotografiji in še čem sta se z našo časnikarko Katjo Ferletič, ki je suvereno vodila večer, pogovarjali blogerka Dragana Radoševič in fotografinja Dominique Pozzo.

Dragana se je rodila v Bosni, živela je v Sloveniji, leta 2005 se je preselila v Italijo. Diplomirana ekonomistka in mama 12-letnega Maria ima od leta 2013 svoj blog, na katerem objavlja različne vsebine – tudi posnetke poslovne partnerice in prijateljice Dominique, uveljavljene poklicne fotografinje po rodu s Poljan, ki je delovala in še deluje v Italiji, Sloveniji in Španiji.

Dragana vodi blog Mamma al top. To ime je izbrala, ker je v Italiji pač imela težave s svojim imenom, hkrati pa je iskala nekaj, kar bi si uporabniki spleta takoj zapomnili. “Mislim, da so vse ženske, ki postanejo mame, ‘al top’, saj se velikokrat zgodi, da z materinstvom pozabijo nase, pozabljajo posvečati kaj časa tudi sebi.” Ker ima veliko interesov, so njene objave na blogu posvečene potovanjem, kuhinji, kozmetiki, otrokom, onesnaževanju itd. “Govorim o svojem življenju na 360 stopinj.” Ta blog, ki je bil pred nekaj leti v lestvici prvih desetih najboljših družinskih blogov v Italiji, “ni več samo blog, pravkar je postal magazin”. Za ta spletni časopis pišeta – poleg nje – še dve dekleti, v kratkem se jim bo pridružila še ena. “Odločila sem se za ženski tim, ker je časopis bolj ženski kot moški, čeprav na spletni strani lahko najdejo kakšno zanimivo informacijo tudi moški.” Kot fotografinja sodeluje Dominique, neki fant se ukvarja s tem, da bi bile vsebine na brskalnikih čim bolj vidne in brane, še eno dekle upravlja elektronsko pošto in stike s podjetji. S svojim projektom je Dragana torej postavila na noge pravo podjetje. V začetku je objave z bloga začela deliti na Facebooku, kasneje je prestopila še na Instagram, kjer je močno prisotna; na TikToku objavlja samo določene vsebine, nekatere tudi v srbo-hrvaščini. Na spletu niso vse vsebine kakovostne, “zavedati se moramo, da jih gledajo tudi otroci”, zato je to delo pomembno opravljati z odgovornostjo.

Blog ne nastane čez noč: Dragana se je z njim ukvarjala 4-5 let, preden je postala uveljavljena vplivnica in je začela z njim služiti. Njeno podjetje danes sodeluje z različnimi drugimi, njihove proizvode – npr. kozmetične – po pogodbi reklamira, potem ko jih sama dalj časa preizkusi.

V svetu spleta imajo velik pomen kakovostne fotografije, ki zmorejo pritegniti pozornost uporabnikov. Dominique je spoznala Dragano, potem ko je pred sedmimi leti iskala tovrsten spletni projekt. Tako sta se srečali in sta začeli sodelovati. “Pomembno je dobro preučiti barve in svetlobo. Podjetja so s svojimi navodili in priporočili zelo zahtevna.” Za dober posnetek je včasih potrebnih samo pet minut, lahko pa tudi cela ura. Dominique se je v svet fotografije zagledala, ko je bila še zelo mlada. Že pri desetih letih ji je bilo jasno, da bo postala fotografinja. Ljubezen zanjo ji je posredoval nono. V mladosti se je kar precej preizkušala, po liceju je dve leti delala v studiu v Vidmu, nato se je osamosvojila in nabrala veliko izkušenj kot poročna fotografinja, zadnja leta nudi fotografske storitve tudi podjetjem. Delo je naporno, a “zelo zanimivo, ker je vedno kaj novega, drugačnega. Ena sama fotografija lahko ogromno pove, pripoveduje zgodbo”. Pri delu je tiha, čaka pravi trenutek, da bi ga ulovila. “Vse je odvisno od svetlobe, bistvo fotografije je luč”. Sploh pa “oko poklicnega fotografa zna gledati, znati mora uporabljati svetlobo in posnetku dati neko sporočilo.”

Dragana in Dominique od lani sodelujeta tudi pri t.i. Projektu D, tridnevnem dogodku, nekakšnem sejmu modnih ustvarjalcev in obrtnikov iz FJk in Slovenije, kjer je v fokusu trajnostna moda. S to izložbo v središču Gorice ustvarjata most med obrtniki, kupci in mediji, podpirata mreženje med krajevnimi malimi podjetniki, ki ustvarjajo visokokakovostne izdelke, hkrati pa spodbujata uveljavljanje trajnostne mode, take, ki traja več časa in se ne opira na izkoriščanje delovne sile. Bolje je plačati malo več za dober kos obleke, kot pa kupiti 20 kosov, ki gredo kmalu v odpad, trdi Dragana. Skupno z Dominique imata velike načrte: leta 2025 nameravata organizirati na Goriškem večjo modno revijo z zanimivimi spremljevalnimi dogodki. Ideje in sposobnosti jima ne manjkajo, želimo jima veliko uspeha!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme