Z gibanjem Povežimo Slovenijo za osamitev skrajnosti v slovenski politiki!

Piše: Marijan Drobež Fotografije: STA

Adventni dnevi in božični prazniki so tudi čas molitve za edinost in mir v tako razdeljeni slovenski državi

Naša prva misel je na področju duha in vrednot, ki jih pomenijo in dokazujejo advent, Božič in rojstvo Jezusa, ki so v veliki meri preobrazili svet, ljudem dali upanje, da bi lahko živeli brez velikih pretresov, v blaginji in dostojanstvu za slehernika. Slovenski škofje so v božični poslanici zapisali, “da je dete v jaslicah naš rešitelj”. V tedniku Družina so se o bližajočih se božičnih praznikih pogovarjali z ljubljanskim nadškofom metropolitom in predsednikom Slovenske škofovske konference Stanislavom Zoretom. Dejal je tudi: “Ostaja resnica, velikokrat ponovljena. Tudi če bi bilo Božje Dete tisočkrat rojeno, če ni v tebi, je vse izgubljeno. Naj nam zunanje ne ugrabi notranjega. Iskreno preživet adventni čas, spoved pred Božičem, poglobljena molitev, branje in premišljevanje Božje besede osebno in v družini, vse te stvari so še vedno najboljše zagotovilo, da bo Božič res Božič.”

Boštjan Debevec, odgovorni urednik tednika Družina, je v komentarju pred prazniki zapisal, “naj ne spregledamo tega, da je tudi v osebah, ki so v službi takšne ali drugačne ideologije, navzoč tisti, ki ga v teh dneh pričakujemo. (namreč Boga, novo rojenega, op. avtorja).

Medicinska sestra v murskosoboški bolnišnici Alenka Duh, ki bo s hudo bolnimi tudi med božičnimi prazniki, pravi, “kako zastrašujoče je gledati iz bolnišnične sobe, ko se boriš za življenje človeka, ki mu virus razjeda pljuča, demonstracije in transparente z napisi: Covid je izmišljotina. Ljudje kričijo proti oblasti, ker na stojnicah ne dobijo ‘kuhančka’, vročega vina, v bolnišnicah pa bolniki hlastajo za zrakom. Tudi če so televizijske kamere usmerjene na podivjano in vsega sito množico brez mask, mi bolnikov ne bomo zapustili.” Gorazd Kocijančič, filozof, prevajalec in urednik, pravi: “Kristus je prišel, da odstrani sovraštvo med nami. Če imamo druge, ne glede na to, kakšni so in kaj počnejo, pravilno radi, v samem njihovem obstoju ljubimo Boga, ki njim in nam vsak trenutek podarja bivanje in vse odrešuje. Vse drugo je psevdo krščanstvo, hiša zidana na pesku.”

V politiki se na besede in želje po pomiritvi v družbi in državi, izrečene ali objavljene v vzdušju pričakovanja Božiča, seveda ne odzivajo, ker bi to strankam vsaj del volivcev zameril in jim odvzel glasove na bližnjih parlamentarnih volitvah. Toda levo navdahnjene in usmerjene stranke in gibanja izvajajo silovit in usklajen pritisk na sedanjo vlado in koalicijo, saj so prepričani, da so samo oni poklicani in pristojni za vodenje Slovenije. Svoje namere izvajajo pod okriljem tako imenovane globoke države, ki je nezakonita in zlovešča tvorba anonimnih vplivnih posameznikov in organizacij, ki naj bi vodila in usmerjala vse, kar je uperjeno proti sedanji vladi in Janezu Janši.

Preseneča pa sovraštvo, ki ga v politični levici niti ne skrivajo več. Navdihnili so jo in na skrivaj pomagali pripraviti resolucijo, sprejeto v evropskem parlamentu, o tako imenovanih temeljnih svoboščinah in vladavini prava ter o vzdušju strahu in sovražnosti v Sloveniji. Podpirajo dr. Roberta Goloba, ki je, užaljen zaradi zakonito določenega prenehanja mandata prvega moža v energetski družbi GEN-I, protestno ponovno vstopil v politiko. Pred dnevi se je “proslavil” z izjavo, da je sedanja vlada fašistična, z njo pa da bo obračunal na volitvah.

Propadla pa je zamisel stranke Levica, da bi vlado obtožili, “ker na mafijski način upravlja Slovenijo”. Na izredni seji pa so Janez Janša in poslanci koalicije dokazali, da je res ravno nasprotno. To je razvidno v obsežni in bogato dokumentirani knjigi dr. Rada Pezdirja z naslovom Vzporedni mehanizem globoke države. Ta s svojimi lovkami in prevratniškimi nameni deluje tudi v sedanjem času.

Lojze Peterle, ena ključnih osebnosti demokratizacije in predsednik osamosvojitvene vlade, je v intervjuju za tednik Družina ponovil, “da smo se osamosvojili, osvobodili pa še ne. Neosvobojenost lahko ogrozi osamosvojitev Slovenije, s tem tudi našo državnost. Pri nas se izvaja civilizacijski in kulturni odklon, ki ga zaznamuje boljševistična govorica. Zdi se, da smo bliže spopadu kot dialogu. Mlada revolucionarna generacija pozna samo mit o osvoboditeljih in izdajalcih in zmerja s fašisti vse, ki jih ne vidi na svoji strani. Priča smo besednjaku iz leta 1941. Poziva se k nasilju. Prav nič praznično ne doživljam politične in ideološke razdeljenosti, ki je hujša kot pred tridesetimi leti, ko smo spreminjali politični režim in postavljali novo državo. Drugi ne bi smeli vladati, za to so primerni samo eni in isti.”

Dr. Milan Zver, evropski poslanec in eden najbolj prepoznavnih predstavnikov Slovenske demokratske stranke, je v intervjuju, objavljenem v tedniku Demokracija, dejal, “da tako nasilne levice, ki je pripravljena na vse, v Sloveniji še nismo imeli, razen morda v času revolucije. Slovenija potrebuje izkušeno vlado, tudi po volitvah, sicer bo potop. Drži pa, da je še nekaj prostora za kakšno novo stranko ali zvezo strank. Tukaj mislim zlasti na Povežimo Slovenijo.”

France Cukjati iz okolja vladnih sodelavcev in navdihovalcev je v božično novoletni številki revije Zaveza opozoril, “da je levičarjem v preteklem poldrugem letu, odkar se bojujemo z epidemijo covid-19, množico volivcev uspelo utrditi v prav žolčno sovraštvo do sedanje vlade, posebej še do Janeza Janše. Mnogi, premnogi dobijo ošpice, ko slišijo to ime. Izpuščajo klice in sovraštvo, čeprav nimajo niti enega samega razloga za to. Veliko preveč je Slovencev, ki mislijo, da je Slovenska demokratska stranka skrajna desnica, Levica pa cvetober demokracije.”

Na političnem prizorišču pa vendarle nastajajo spremembe, ki po pisanju časnika Delo (v ponedeljek, 13. decembra 2021) utegnejo krojiti volilne rezultate. Kot kažejo poizvedbe in raziskave, so slovenski volivci naklonjeni pobudam za ustanavljanje novih političnih strank. Gibanju Povežimo Slovenijo bi glas dalo 5,8 odstotka vprašanih volivcev. Dr. Ljerka Bizilj, dolgoletna novinarka in urednica, tudi nekdanja direktorica TV Slovenija, ki je zdaj stalna komentatorka tedenskega magazina Reporter, pravi: “Koristno bi bilo, da bi v parlament prišel kdo, ki je zmeren. To bi lahko bila Slovenska ljudska stranka Marjana Podobnika ali gibanje Povežimo Slovenijo. Predvolilna projekta obeh se že pojavljata na lestvicah priljubljenosti političnih strank, ki imajo možnost priti v parlament. Podpornike iščejo. Potrebujemo okolje, ki miri, ne razdvaja in utrjuje srednjo pot slovenske politike.”

Javna občila pa poročajo o primeru, kakršnega še ni bilo. Neki novinar je Vrhovno sodišče zaprosil, naj pokaže diplomo ali drugo dokazilo, da je vrhovni sodnik Branko Masleša usposobljen za funkcijo, ki jo opravlja. Namesto odgovora je Vrhovno sodišče novinarju sporočilo, da bo za svoje ravnanje kazensko odgovarjal, da bo obsojen, denar od kazni pa bo moral nameniti kakšni dobrodelni organizaciji. O morebitni sporni diplomi vrhovnega sodnika Branka Masleše pa nič. Domnevno naj bi bila izdana v Sarajevu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme