Z demokracijo in spoštovanjem ustavne ureditve do boljše države!

Vsako obdobje ima svoje značilnosti in dogodke, ki ga označujejo. Približuje se nemara najpomembnejši: pričetek novega šolskega leta na dveh stopnjah izobraževanja. Začetek ne bo 1. septembra, ker je ta dan nedelja, ampak v ponedeljek, 2. septembra. Priprave potekajo mrzlično in zavzeto, ker je šolanje mladih, novih generacij, zmeraj velikega pomena in izziv za vsako družbo in državo. V novem šolskem letu 2019/2020, je vpisanih skoraj 188 tisoč učencev, od tega 20.840 prvošolčkov (to je novincev), in okoli 73 tisoč dijakov v gimnazijah in drugih srednjih šolah. Samo dobrodelna in človekoljubna organizacija s katoliškim navdihom, Karitas, je zbrala denar za nakup šolskih pripomočkov za 11 tisoč učencev osnovnih šol, ker njihovi revni starši ne bi mogli zagotoviti plačila.
Med drugimi dogodki, ki so resnično užalostili državo, je bila smrt Ivana Omana, dobrega in plemenitega človeka in pomembnega osamosvojitelja Slovenije. Bil je odločen in zaveden tudi leta 1990, ko je kot edini član Predsedstva Slovenije glasoval proti razorožitvi tedanje Teritorialne obrambe, predhodnice slovenske vojske.
V središču slovenske države in politike pa je še vedno, nekateri poznavalci razmer zatrjujejo, da čedalje bolj, premier Marjan Šarec. Je politik, ki s svojim zabavljaštvom pridobiva simpatije in odobravanje Slovencev, vendar hkrati narašča tudi zaskrbljenost za mogoče nadaljnje poteze in cilje omenjenega nenavadnega politika. Marjan Šarec ima seveda pravico, da se ne opredeljuje do tega, kakšno državo naj imamo Slovenci in drugi državljani, toda ne bi smel imeti pravice in pristojnosti, da skupaj z vlado upravlja Slovenijo, ne da bi upošteval, da je država parlamentarne demokracije, ki ima ustavo in Ustavno sodišče. On tega ne upošteva, sam vodi in usmerja izvršilno oblast, tako da postaja nekakšen prosvetljeni vrhovni odločevalec in razsodnik v Sloveniji. Slišal sem tudi mnenje, ki pa najbrž še ni ustrezno, da Marjan Šarec postaja prosvetljen diktator v demokratični državi. Zagotovo pa je na Slovenskem čedalje več posameznikov in civilno družbenih ustanov ali organizacij, ki po vzoru drugih držav zahtevajo tudi v Sloveniji uvedbo resničnega političnega pluralizma. Oglašajo se ob raznih priložnostih, tudi z napisi v tedniku Demokracija in v tedenskem magazinu Reporter.
(Po prevladujoči definiciji je politični pluralizem filozofska smer, ki trdi, da izhaja svet iz več enakopravnih, samostojnih in neodvisnih delov, op. a.)
Zelo pomenljive, resnične in hkrati humane misli o Sloveniji je v pridigi pri slovesni sveti maši ob stoletnici združitve Prekmurja z matično domovino Slovenijo izrekel Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. Po njegovem “je razdeljenost največja tragika, ki se lahko zgodi kakšnemu narodu. Če bi razdeljenost postala strategija voditeljev za pridobitev moči, potem bi to pomenilo bližnji konec krivičnih voditeljev, pa tudi zaton naroda. Dober voditelj mora imeti ljudi rad, tako zelo rad, da mu ni žal celo umreti zanje. Osebni interesi pri voditelju ne morejo in ne smejo imeti svojega domovanja. Akademik prof. dr. Marko Noč je predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Zapisal je, “da je tudi v zdravstvu resnica drugačna, kot pa jo v javnosti prikazujejo. Naša zdravstvena politika je namreč zacementirana v svoji samozadostnosti in odličnosti, ne posluša, ne sliši, ne ukrepa in, kar je najhujše, zavaja”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Pogled na družbenopolitične dogodke v Sloveniji

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme