Vzlet v “normalnost”

Piše:

Nova sezona SSG

Vzleteti v normalnost, tega si želijo pri Slovenskem stalnem gledališču Trst in Vzlet je zato tudi lep, simboličen in privlačen naslov nove gledališke sezone, ki so jo predstavili v prostorih gledališča v četrtek, 28. oktobra 2021.

Umetniški, vizionarni, osvobajajoči vzleti so glavna tema nove sezone Slovenskega stalnega gledališča, ki prvič predstavlja abonmajski cikel sredi jesenskega časa. Lanska, podaljšana sezona se zaradi izrednih razmer in dolgega, vsedržavnega zaprtja gledališč končuje v teh dneh, nova abonmajska doživetja pa pričakujejo gledalce od decembra dalje izključno v veliki dvorani, z obveznim nošenjem maske.

Kljub vsem težavam so vseeno speljali program, ki so si ga zastavili v prejšnji sezoni, in tako obdržali obljube abonentom in nasplošno ljubiteljem gledališča, je na začetku tiskovne konference povedala predsednica upravnega odbora SSG Breda Pahor, ki se je zahvalila vsem sodelavcem, ki so delali v težkih in nenavadnih časih. Treba pa je biti optimisti in pred nami je nova sezona, upamo v nekoliko bolj navadnih razmerah, saj se omejitve v določeni meri odpravljajo in zato upamo, da bo naše gledališče spet polno zaživelo, je še dodala predsednica in spomnila, da so se po zapletenem in dolgem postopku tudi začela nekatera obnovitvena dela v Kulturnem domu, ki so bistvena za “zdravje” stavbe.

Ravno zaradi skoka (in upanja) v novo “normalnost” si je direktor in umetniški vodja SSG Danijel Malalan zamislil sezono v znamenju simboličnega letenja, ki ga je grafični oblikovalec Andrej Pisani tolmačil s prikupno podobo barvnih kril na vabljivih programskih knjižicah in plakatih 2021/2022.

Po kratkem obračun minule sezone je Malalan predstavil program nove sezone, ki bo tako v Trstu kot v Gorici obsegala štiri produkcije in koprodukcije ter dve gostujoči predstavi. Začetek bo 2. decembra s predpremiero avtorskega projekta MarlenEdith, ki ga pevki Stefania Seculin in Graziana Borciani posvečata življenjskim in umetniškim izkušnjam dveh znamenitih in temperamentnih žensk, kot sta bili Marlene Dietrich in Edith Piaf.

Glasbeno-gledališkemu doživetju bo januarja sledil spomin na nekdanjega umetniškega vodjo Slovenskega stalnega gledališča. Sodelovanje s Prešernovim gledališčem Kranj bo prineslo na tržaški oder krstno izvedbo drame Meja sneženja, v kateri je pisatelj Marko Sosič razmišljal o družinskih vezeh in odnosih v dobi odtujenosti in osamljenosti. Režiser predstave bo filmski umetnik, pisatelj in dramatik Goran Vojnović. Sodelovanje z Gledališčem Koper bo aprila združilo komedijo, klasiko in aktualno razmišljanje z naslovom Ptičja фapma (Ptičja farma) klasične filologinje in dramatičarke Jere Ivanc. Maja in junija bo na sporedu še zadnja koprodukcija, tokrat v sodelovanju z gledališčem La Contrada. Tako bližji je naslov dela vsestranskega ustvarjalca Luce Quaia. To je ironična predstava o sprejemanju drugačnega v zgodbi mlade ženske, ki se med selitvijo v novo stanovanje ukvarja s strahom pred sosedovo družino. 

Prva gostujoča predstava bo uprizoritev Gledališča Koper in Prijedor ter Fundacije Friedrich Ebert, to je Jugoslavija, moja dežela, ki je prejela več pomembnih priznanj, med katerimi letošnjo nagrado tantadruj kot najboljša predstava leta v produkciji primorskih gledališč.

Partnerski odnosi in njihove pasti bodo zaznamovali drugo gostujočo predstavo z naslovom Laž, francoskega romanopisca in dramatika Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala, s katero bo Slovensko ljudsko gledališče Celje raziskovalo moralne dileme v zvezi z zvestobo in iskrenostjo.

Vse predstave bodo kot vedno opremljene z italijanskimi nadnapisi, na nedeljske ponovitve se bodo gledalci, kot vselej, lahko pripeljali z brezplačnim avtobusnim prevozom.

Abonentom je v tej sezoni namenjena še posebna ponudba, in sicer izlet v reško gledališče HNK Ivana pl. Zajca, kjer bo 18. decembra na sporedu muzikal Kiss me, Kate Coleja Porterja.

Predvidena je tudi predstava izven abonmaja v sklopu pobude S/paesati – Raz/seljeni, in sicer Gejm kolektiva Nova pošta.

Izven abonmaja se bodo nadaljevali tudi literarni večeri Ars teatralis v sodelovanju s tretjim programom Ars Radia Slovenije in s programskim oddelkom RAI- Radia Trst A, Nedeljske matineje Glasbene matice in drugi dogodki, ki bodo obeležili tudi 120-letnico ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu.

Tudi otroci bodo imeli svojo sezono z Družinskim abonmajem, ki bo od januarja do aprila ponudil štiri gostujoče uspešnice, od klasikov bratov Grimm v posodobljenih preoblekah do sodobne otroške literature.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme