Vtisi čudovite izkušnje, ki ostane vedno v lepem spominu

Konec lanskega leta smo se s skupino prijateljic odločile, da bomo tokrat začetek novega leta praznovale nekoliko drugače: 27. decembra smo se v večernih urah pridružile skupini slovenskih romarjev, ki so se odpravljali na 42. taizéjsko novoletno srečanje, Evropsko srečanje mladih, ki je letos potekalo na Poljskem. Prijavljenih nas je bilo veliko, saj smo napolnili kar pet avtobusov, če ne štejem tistih, ki so se kot pripravljalna ekipa na kraj srečanja odpravili že en dan prej.
Po dvanajsturni vožnji z avtobusom smo naslednjega jutra končno prispeli na cilj: Vroclav je lepo mesto na jugu Poljske, prestolnica Spodnje Šlezije, pomembno izobraževalno in industrijsko središče, a turistom manj znano kot nekatera druga poljska mesta. Domačini so nam povedali, da je najtoplejši kraj na Poljskem, čeprav konec decembra tega nismo mogli sami občutiti.
Ob prihodu v Vroclav so nas pozdravili člani slovenske pripravljalne ekipe, ki so nas porazdelili v manjše skupinice, po katerih smo se nato odpravili v župnije na različne konce mesta. Romanja smo se udeležile štiri zamejke iz Trsta in vse smo se znašle v isti župniji, vključno s skupino Slovencev iz matice, saj je bila slovenska odprava ena najštevilnejših. V župniji so nas lepo sprejeli, nam ponudili toplo pijačo in prigrizek ter nas nato spet razdelili: vsakemu so določili prenočišče in pogovorno skupino, s katero bi se srečeval v naslednjih dneh.
Zaradi velikega števila romarjev z vse Evrope, ki se udeležujejo teh srečanj – letos nas je bilo okrog 15.000 –, se večkrat dogaja, da so nekateri nastanjeni v telovadnicah, župniščih ali podobnih objektih. Poljaki pa so se izkazali za zelo gostoljubne, saj so letos prav vsi romarji dobili prostor pri kateri od poljskih družin, ki so se velikodušno odzvale na prošnjo za pomoč. Mene in še dve prijateljici je lepo sprejela mlada poljska družina s tremi hčerkicami, ki so bile nad gosti navdušene, čeprav so imele zaradi nas naslednjih nekaj dni dnevno sobo natlačeno z nahrbtniki in napihljivimi blazinami.
Dan v Vroclavu je potekal približno tako: zjutraj smo se po zajtrku z družino najprej odpravile v župnijsko cerkev, kjer smo imeli jutranjo molitev. Od tam smo odšli v župnišče, kjer so bili na vrsti pogovori v manjših skupinah s pomočjo iztočnic za razmišljanje, ki so jih pripravili taizéjski bratje. Pogovorne skupine niso bile namenjene gorečemu razpravljanju in izmenjavanju mnenj, ampak odprtemu pogovoru, v katerem je imel vsak možnost z ostalimi deliti delček svoje kulture in svojega edinstvenega pogleda na svet. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Mojca Petaros: Poljska / Evropsko srečanje mladih v Vroclavu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme