Vstal je in živi

Bil je lep spomladanski dan, takšen, kot so navadno po Veliki noči. Ko sva se poslavljala, mi je poklonila Križanega, ki ga je sama izoblikovala v glini. Bil je zavit v navaden časopisni papir. Skromno se mi je približala in rekla: “Oh, to, to pa naj bo za vas. Je Križani brez križa. Križ ste vi, saj ste duhovnik, upam, da vas ljudje in življenje križajo? Koga pa danes življenje ne križa in kako malo je Cirenejcev, ki svoj križ nosijo z Božjo ljubeznijo … Postavite ga na steno tako visoko, da ga boste lahko poljubili, ko vam bo težko …” Mogoče je še kaj dodala, ne vem, vem samo to, da me je ta dogodek iznenadil in mi je ostal v spominu …
Velika težava ni verovati, da je obstajal Jezus, da je trpel in vstal. Mnogo večja težava pri sodobnem človeku je verovati, da je ta človek Bog, ki je prišel med nas. Veliko je ljudi, ki Jezusa ljubijo, vendar pa vanj ne verujejo. Vera sodobnega kristjana mora biti razsvetljena in sposobna svoje preizkušnje ponesti skozi ogenj kritik. Naša vera danes mora vzdržati viharje, bodisi duhovne, pa tudi socialne. Nobenega znamenja ni, da je danes vera na slabšem, kot je bila v času, ki je bil pred nami. Vedno se je bilo in bo treba za vero tudi potruditi, včasih kar krepko …
Moja in tvoja vera je v verovanju, da Bog tudi danes ustvarja, to pomeni, da je sposoben poklicati v bivanje to ali ono stvar tam, kjer ni bilo ničesar, pa tudi popolnoma prenoviti to, kar se je postaralo in umrlo.
Vera pomeni tudi verovati, da Bog rešuje, to je, da ostajajo brezupni položaji, če gledamo po človeško. Edinole Božja moč je sposobna osvoboditi človeka iz takega položaja. Bog v takšnem primeru sklene zavezo, ki je v tem, da tiste, katere hoče, uvede v stanje deležnosti pri lastnih Božjih dobrinah. Zakrament te zaveze je bilo v Stari zavezi velikonočno jagnje, v Novi zavezi pa “kri nove zaveze”, ki se je v vsej svoji polnosti razodela v velikonočnem jutru.
S strahom si zastavljamo vprašanje: “Kako obhajajo Veliko noč vsi, ki z nami živijo”? Hudo bi bilo, če bi bilo našemu človeku Jezusovo vstajenje samo “colomba in čokoladni pirh”.
Jezusovo vstajenje se ne dogaja samo na Veliko noč. To vstajenje se dogaja vsak dan, ko iz našega potrošniškega življenja zavestno prehajamo v Božji objem. Veliko je takšnih trenutkov podzavestno v našem življenju. Navadno jih spregledamo.
Bistvo Jezusovega oznanjevanja in vstajenja je:
Bog vsakega človeka ceni!
To je naša ALELUJA!
Doživite jo!

Spomin mi poroma na dogodek, ki sem ga doživel pred desetletji.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme