“Vsi upamo v bolj svetlo prihodnost”

Piše: Urška Petaros

Pogovor: Boris Vitez, upravitelj kavarne Vatta

Kavarna Vatta je eden najbolj poznanih barov na Opčinah, kamor radi zahajajo različni ljudje, saj je njihova ponudba zelo raznolika. Tudi njim že mesece meša štrene koronavirus, ki jim ne dovoljuje, da bi stranke zadovoljili tako, kot bi si želeli. Kot vsi gostinski obrati so tudi sami morali pripreti svoja vrata, ko je bila Furlanija Julijska krajina na seznamu oranžnih dežel. Pripreti, saj so še vedno lahko kuhali kavo in druge dobrote, ki pa so jih morale stranke odnesti domov, poleg tega pa so skrbeli tudi za dostavo na dom. Z upraviteljem Kavarne Vatta Borisom Vitezom smo se pogovarjali v soboto, na predvečer nove vladne uredbe, ki je naši deželi spet spremenila barvo. Tako je lahko tudi Vatta naslednji dan spet na stežaj odprla vrata za svoje stranke in jim postregla pri mizi.

Kako ste organizirali delo v času oranžne faze?

V času oranžne cone smo se morali organizirati tako, da je več oseb doma na čakanju. Pri Vatti nas je osemnajst v kolektivu, to pa je veliko preveč za to, kar lahko ponujamo po italijanskih zakonih v tem trenutku. Izbrali smo pot, da ljudem ponudimo tisto, kar jim lahko v teh pogojih. Stranke lahko samo odnesejo kavo in rogljičke ali karkoli drugega, ostajamo pa jim zvesti v tolikšni meri, kot nam to dovoljuje zakon.

Predpisi se spreminjajo iz tedna v teden, za novosti pa izveste nekaj dni prej. Vam to predstavlja kakšen problem za pripravo dela?

Ne, nam ne, ker smo zelo profesionalni in pripravljeni. Glede na to, kar se je dogajalo v zadnjem letu oziroma v zadnjih desetih mesecih, smo res pripravljeni za katerikoli scenarij. Kot si pravilno rekla, se stvari spreminjajo iz tedna v teden. En teden se lahko pije pred kavarno, drugi teden pa se ne smeš niti ustaviti pred njo, ampak lahko kavo samo vzameš s sabo in jo spiješ v avtomobilu ali celo v službi. Nič ni jasnega, zato moramo imeti pod pultom pripravljenih več načrtov. Nič nas ne sme presenetiti, ker bi zaprtje lokala pomenilo zaiti v ekonomsko krizo, ki ji ni para. Že tako se borimo na vse kriplje, da ostanemo na pozitivni ničli. Rad bi se zahvalil vsem našim zvestim delavcem, ki se borijo z nami. Vsi skupaj upamo v svetlejšo prihodnost.

Pred dnevi ste na Facebooku začeli oglaševati božično kosilo, ki ga boste nosili na domove. Zdaj, ko boste lahko odprti na božični dan, boste spremenili načrt?

Sploh ne, ponujali bomo eno in drugo. Večini ljudi je verjetno všeč, da jedo doma pod jelko v družinskem krogu. Zato smo pripravljeni bodisi ustreči osebam, ki hočejo končno iti iz svojih domov, in tistim, ki nočejo tvegati, da bi se okužili ali se še bojijo in si želijo dobavo na dom.

Kaj pa bi povedali o svojih strankah? Imate stalne goste ali se vam je v tem času spremenila klientela?

Tisti, ki prihajajo, so vsi zvesti, saj ima Vatta zelo veliko zvestih gostov. Ti so vedno v stiku z nami in razumejo dinamike. Vedno pa se najdejo nekateri, ki ne sledijo predpisom. Ko pijejo kavo za dostavo, so pripravljeni, da jo spijejo že pri “šanku”, te pa moramo opomniti, da tako ne gre in da jo morajo odnesti s seboj. To je sicer nekoliko sitno, a upamo, da bo trajalo čim manj časa.

Kot smo že povedali, smo se odločili za dostavo na dom za božično kosilo, na dom pa dostavljamo tudi vsak dan po 18. uri. Naša ponudba so italijanske focacce in topli sendviči in pa sladko: od mignon slaščic do normalnih slaščic, tort in sladoledov. Imamo paket, s katerim lahko zadovoljimo vse stranke, zato skušamo biti pripravljeni in ugoditi vsaki prošnji.

Je kaj posebnega, po čemer zdaj povprašujejo stranke? Ali si česa želijo več, kot so si prej?

Mogoče sprašujejo po kakšni steklenici vina več. Prej so nekaj steklenic spili tukaj, ko so se usedli v družbi štirih ali šestih ljudi, zdaj pa jih pridejo iskat in jih nesejo domov. Imamo res veliko izbiro raznih steklenic vina, čez 400 različnih etiket. Tako lahko stranka mirno pride noter in izbere tisto steklenico, ki mu je najbolj všeč ob večerji, ki mu jo je žena pripravila doma. Opažam, da vsi čakajo, da bi se lahko spet usedli in ponovno pili kavo, seveda upoštevajoč predpise, ki jih imamo. Mi smo se na srečo takoj prilagodili predpisom in smo bar opremili s pleksiglasi, ki ločujejo posamezne mize. Žal nam je, da smo toliko investirali in zakon ne dovoljuje, da bi to izkoristili. To je velik problem v Italiji, da zaprejo vse obrate, namesto da bi pustili obratovati tiste, ki so se pripravili na te izredne razmere. Vsi upamo v bolj svetlo prihodnost.

Mislite, da bi lahko s tem, kar ste naredili, vseeno delovali varno?

Tako je. Investirali smo več tisoč evrov, da bi bili takoj pripravljeni in da bi tudi stranke videle, da nam je mar za zdravstvene težave vseh in da skušamo priti vsem na roko. Po tednu dni, ko smo toliko investirali, smo morali zapreti. To je težko sprejeti. Vendar, ali sprejmeš in greš naprej ali pa zapreš in konec, ker nimaš dovolj energije.

Če za konec odmislimo pandemijo: že več let ste na seznamu Gambero rosso med najboljšimi bari v Italiji. Kaj vam prinaša ta nominacija?

Prinaša nam predvsem veliko notranjo energijo, bodisi upraviteljem kot kolektivu. Da si vsako leto med najboljšimi italijanskimi kavarnami, je veliko priznanje za tiste, ki delamo. Mislim, da si človek, ki ni v tem poklicu, ne predstavlja, koliko dela je. Ne le pri serviranju kave pri “šanku”, ampak koliko zahtevnega dela je v pripravi celotnega lokala. To ni navadna kavarna, ker imamo tudi slaščice, laboratorij za sladoled, vina, ki jih je treba usklajevati v kleti in stalno obnavljati ponudbo, kosila, večerje, degustacije … Kavarna Vatta je tako velika in zahtevna, da nam poje veliko energije. To priznanje pa nam izniči tisto utrujenost, ki se nabere čez vse leto, in nam daje energijo in zagon za naprej.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme