Vsi lahko pomagamo pri ohranjanju čebel

Lani je Inštitut Earthwatch opozoril, da so čebele najpomembnejše živo bitje na svetu in hkrati opozoril, da je čebela ogrožena do te mere, da ji grozi celo izumrtje, saj se je število čebel po svetu v zadnjih letih znižalo za 90 %. To se dogaja zaradi krčenja gozdov, pomanjkanja varnih mest za gnezdenje, pomanjkanja cvetic, rabe pesticidov in spreminjanja prsti.

Čebele so bistvena žival za zemeljski ekosistem, saj je 70 % svetovnega kmetijstva  odvisnega od te majhne žuželke. Brez čebel bi se rastline ne razmnoževale in ogrožena bi bila ne le flora, ampak tudi favna. Raziskave med drugim dokazujejo, da so čebele edino živo bitje, ki ne prenaša nobene vrste nalezljive bolezni. 

Mislim, da je kratka razlaga zadostna, da lahko razumemo, kako je življenje čebel in posledično tudi naše v veliki nevarnosti. Poziv je zato, da moramo biti kar se da pazljivi in hitro ukrepati dokler ni prepozno in dokler obstajajo še rešitve.

V sredo, 20. maja smo praznovali svetovni dan čebel. Morda še vsi ne vedo, da gre zasluga za ta poseben dan, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 2017, prav Sloveniji. Slovenci se izjemnega poslanstva, ki ga imajo čebele dobro zavedamo. Čebelarstvo je globoko zasidrano v našo kulturo in tradicijo, to lahko spoznamo po celem območju, kjer živimo, tako v matični državi kot pri nas. Naši pridelki, naša ljubezen do narave in te živali so svetovno znani, zato ni čudno, da se je prav pri nas rodila ideja o svetovnem dnevu čebel. 20. maj je datum rojstva velikega izvedenca na področju čebel iz 18. stoletja, to je Anton Janša. Bil je pionir sodobnega čebelarstva in prvi čebelarski učitelj na dvoru habsburške cesarice Marije Terezije. Sprožil je pravo revolucijo na takratnem področju čebelarstva in napisal dve knjigi. Po njegovi smrti je Marija Terezija ukazala vsem čebelarjem, da se zgledujejo prav po Janševih priročnikih. 

“Svetovni dan čebel je odlična priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Tu se čebelarji in naravovarstveniki obračamo na vse ljudi, da nam po svojih zmožnostih pomagajo izboljšati razmere za preživetje čebel in s tem tudi za preživetje ljudi. Tu niso potrebni veliki koraki, ampak šteje prav vsak, ki zagotavlja čebelam lažji obstoj”, opozarjajo organizatorji mednarodne obeležitve čebel: FAO (Food and agriculture organization), Slovenija, mednarodno čebelarsko združenje Apimondia in Kitajsko čebelarsko združenje ter kmetijska akademija.

Kako lahko vsak od nas prispeva k ohranjanju čebel in drugih opraševalcev? Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene lahko vsadimo medovite cvetlice. Med in čebelje pridelke kupimo pri lokalnemu čebelarju. Otroke in mladoletnike seznanimo o pomenu čebel. Ohranimo stare travnike in jih popestrimo z rastlinami predvsem z medonosnimi. Cvetoče rastline kosimo šele po njihovem cvetenju. Odstopimo primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel. Če je le močno uporabljamo čebelam neškodljive pesticide in škropimo v nevetrovnem vremenu, zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo s cvetov. 

Foto: BenyKosic

20. maj / Svetovni dan čebel

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme