Vseslovensko petje s srci bo četrtič povezalo Slovence doma in po svetu

Projekt Vseslovensko petje s srci bo v petek ob 10. uri četrtič povezal Slovence in Slovenke doma in po svetu. Organizatorji vabijo k skupnemu petju slovenskih pesmi, letos pa bodo ospredju življenje, 30-letnica samostojnosti in 100-letnica smrti skladatelja Josipa Ipavca. Projekt bo uvod v poletni festival zborovskega petja Europa Cantat.

Skupna akcija Vseslovensko petje s srci bo 23. aprila, na dan svetega Jurija, ki prinaša “nov življenjski krog, zdravje in obilje v naše domove”, so zapisali organizatorji, ki s skupnim prepevanjem slovenskih pesmi želijo povezovati vse generacije, vse družbene sloje doma in po svetu, negovati slovensko kulturo in jezik, krepiti nacionalno pripadnost, ustvarjati boljše vzdušje ter ozaveščati pomen slovenske glasbe in jo prenašati na mladi rod.

Organizatorji spodbujajo, da zainteresirani v petek med 10. in 11. uro pojejo od doma, iz teras, balkonov, na delovnem mestu, v avtomobilu, v šolah, vrtcih, na zelenih javnih površinah, na okoliških hribih, v parkih, okoli gradov, cerkva, kapelic in drugod.

“Otroci zapojete po razredih v šolah ali na bližnjih javnih zelenih površinah, na varni medsebojni razdalji in tudi od doma. Delavci v tovarnah, obratih, servisih ob delu zapojete kot včasih med delovno brigado. Zapojete lahko, kjer koli se nahajate, če ne na glas, pa vsaj znotraj sebe – tudi na bolnišnični postelji. Naj radost in povezanost prežema naša srca,” so zapisali organizatorji.

Na YouTube kanalu projekta je že pripravljen izbor desetih skupnih pesmi Vseslovensko petje s srci – 2021, ostale dodane pesmi pa si zainteresirani izberejo po lastnem izboru ali pojejo svoje pesmi.

Pevce, glasbenike in kulturna društva pozivajo, da na javnih zelenih površinah ob primerni medsebojni varnostni razdalji zapojejo in navdušijo mimoidoče. Prav tako lahko glasbeniki od doma preko različnih aplikacij povabijo svoje sledilce in zapojejo skupaj.

“Zapojemo pesmi s skupnega seznama, da smo usklajeni. Nato zapojete za vašo publiko svoje najljubše pesmi. Tako se priključujete obsežnemu projektu in hkrati naredite nekaj zase in za svojo publiko,” so zapisali organizatorji.

“V času, ko so onemeli pesem, kultura, javno življenje in turizem, je pomen projekta še pomembnejši,” so zapisali pobudniki projekta, ki vabijo, da udeleženci posnamejo sebe ali druščino in posnetek objavijo v medijih in na družabnih omrežjih.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme