Vseslovenski protest proti sedanji oblasti z geslom Rešimo Slovenijo!

V Sloveniji so razmere na večini področij kritične in skoraj nevzdržne, zaradi česar so mnogi napovedovali ali pričakovali t. i. vročo jesen, ko bi ljudje v okviru civilno družbenih gibanj, in nemara tudi opozicijskih strank, dosegli spremembe v državi. “Kdo smo? Kam gremo”?, se je zapisalo slikarju in časnikarju Jožetu Bartolju, ki dodaja: “Moje mnenje je, da se kristjani v družbi premalo izpostavljamo. Ljudem je treba omogočiti, da lahko izražajo svoje mnenje”. Janez Jerovšek, nekdanji generalni direktor in pozneje predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija, pa zatrjuje, “da v Sloveniji ne gremo ne naprej in ne nazaj. Levičarske vlade so se izpele. Ostane nam samo, da čakamo na spremembe, ki bodo udarile v naš že zarjaveli sistem”.
Vlada Marjana Šarca na kritike, opozorila in predloge, čeprav dobronamerne in skladne z ustavo in načeli parlamentarne demokracije, ni odgovorila in ne odgovarja. Njen bojkot opozicijske politike in njenih stališč je popoln. Premier ga le občasno popestri s kakšnim dovtipom. Zaradi slabih razmer v družbi in državi se je nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je bil sam žrtev političnega, policijskega in pravnega preganjanja, odločil za organiziranje vseslovenskega protesta z geslom ali naslovom Rešimo Slovenijo. Potekal bo 10. oktobra, ob 16. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani. Franc Kangler, ki so ga brutalno odstavili s položaja prvega človeka Mestne občine Maribor, zatrjuje, “da ga je k zamisli o protestu spodbudil predvsem odpis 29 milijonov evrov dolga podjetjem, ki so v lasti družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića, in neodzivnost državnih organov v tem primeru”. Na napoved vseslovenskega protesta so se odzvali in se še odzivajo mnoga društva in ustanove civilne družbe, udeležbo na protestu pa sta napovedali tudi opozicijski stranki, SLS in SDS. “Vlada Marjana Šarca se bo morala na protestu prvič javno soočiti z ljudstvom”, napovedujejo Franc Kangler, Marjan Podobnik in Janez Janša. Predsednik največje opozicijske in parlamentarne stranke, Janez Janša, je soglasje s protestom dopolnil z mnenjem, “da bo protest v Ljubljani uperjen proti sleparjem, sicer pa je tudi skrajni čas, da se v Sloveniji začne izvajati vladavina prava”. Vinko Vasle, časnikar in nekdanji direktor Radia Slovenija, pa je napoved protesta v Ljubljani komentiral v svojem znanem slogu. Dejal je: “Gledam, poslušam Zorana Jankovića na POP TV in se čudim, kaj je z našim narodom, da ne znori. Demokracija je v Sloveniji popolnoma padla”.
Novinar, ki je bolj zapisovalec dogodkov in spremljevalec dogajanja v Sloveniji kot pa ocenjevalec in komentator različnih zadev, ne more in ne želi izrekati mnenja o primernosti ali neprimernosti vseljudskega protesta zoper sedanje oblastnike. Opredeljujem pa se do neke druge teme. Gre za napoved Stranke Alenke Bratušek, da bo začela zbirati podpise za razpis referenduma o položaju in financiranju zasebnih osnovnih šol. Stranka Alenke Bratušek bi z referendumom, ljudskim glasovanjem, rada obšla oziroma izničila odločbo ustavnega sodišča o enakopravnosti javnih, to je državnih osnovnih šol, in zasebnih osnovnih šol glede financiranja javno določenih programom v njih. Zasebnih osnovnih šol je v Sloveniji le pet ali šest. Referendum, ki ga napoveduje Stranka Alenke Bratušek, ne bi bil obvezujoč, njegova izvedba pa bi stala toliko, kolikor bi stalo financiranje razširjenega javnega programa v omenjenih petih ali šestih osnovnih šolah v prihodnjih desetih letih. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: V Ljubljani bo 10. oktobra vsesplošna manifestacija

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme