Vse življenje je bil zavezan Lepoti

V nedeljo, 12. januarja 2020, nas je pretresla vest, da je za vedno odšel slikar, plemenit človek, več kot štirideset let tehnični urednik slovenskega verskega tednika Družina, Tone Seifert.
Še letos poleti, sredi avgusta, sva se srečala in pogovarjala na Sinjem vrhu nad Vipavsko dolino, kamor je hodil vsa leta na likovno kolonijo Umetniki za karitas, vedno je bil v odmaknjenem prostoru na Vidmarjevi domačiji, v skromni drvarnici, ki je zanj vsako leto postala atelje. S košatimi brki, resnega videza, a lepim nasmehom, ki je odražal dobro srce, te je hudomušno pozdravil in povedal, kaj slika; največkrat je slikal v tehniki olje na platno.
“Po hudi bolezni je v 74. letu starosti umrl Tone Seifert (9. 3. 1946 – 12. 1. 2020), dolgoletni sodelavec Družine. Dobrih 40 let je bil tehnični urednik tednika, oblikoval je tudi številne revije in desetine knjig”, so zapisali pri Družini, ki ji je Tone Seifert dal več kot štirideset let življenja. Začel je v časih, ko je ravno končal akademijo za likovno umetnost, takrat je bil pri Družini poleg odgovornega urednika g. Stanka Leniča in glavnega urednika g. Ivana Merlaka edino Tone zapisan v kolofonu. Bili so hudi časi, a Tone Seifert je Družini in krščanstvu ostal tiho zvest štiri desetletja, ko pa je odšel v pokoj, se je dejavno vključil v delo pri likovni koloniji Umetniki za karitas. Čeprav slikar, se je pridružil slikarju Lucijanu Bratušu in kasneje je pristopil še Bogdan Soban, tako je nastala trojica, ki je postavila ogromno razstav Umetniki za karitas na Slovenskem in v tujini. Ni presenetljivo, da ga duša gibanja Umetniki za karitas imenuje legenda, pravzaprav nas je bilo kar nekaj, ki smo ga tako imenovali.
Tone Seifert je živel v Ljubljani, v Kosezah, imel je družino, vedno je bil dejaven član Cerkve, tiho in vestno je delal, pri Družini radi povedo, da je oblikoval ogromno knjig, revij ter seveda Družino, velikokrat se ni niti podpisal, bil je vesel, če je bila končna podoba lepa.
Zavezan lepoti in Lepoti, vse življenje, tudi s tihim delom pri koloniji Umetniki za karitas. Tone je bil človek, ki ni prisegal na kričavost in ne na zunanjost, bil je skromen, pošten in delaven, za kar nam je lahko za zgled.
Toneta smo imeli radi tisti, ki smo ga spoznali pred štirimi desetletji, in tisti, ki so ga spoznali nedavno. Naj mu bo Pravični dober plačnik, mi pa ga bomo ohranili v toplem, svetlem spominu!

Piše Jurij Paljk: Umrl je Tone Seifert

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme