Vse zastonj! v popoldanskem abonmaju SSG

Fotografije: Miha Fras

Spoštovani gledalci, Prešernovo Gledališče Kranj je doživelo vrsto pripetljajev pri izvedbi gostujoče predstave v našem abonmaju.

Napovedano in odpovedano predstavo KONS.NOVI DOBI je najprej zamenjala predstava DA ME JE STRAH, zdaj pa so nam iz gledališča sporočili, da bodo v istem terminu gostovali s “proletarsko komedijo” VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!

Abonente in gledalce vabimo torej V NEDELJO, 21. MAJA OB 17.00 v Veliko dvorano SSG, kjer bo z italijanskimi nadnapisi zaživela predstava, ki je na letošnjih Dnevih komedije prejela nagrado kot Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije.

Opravičujemo se za spremembe, hkrati smo prepričani, da boste uživali ob ogledu nagrajene predstave!

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

POPOLDANSKI ABONMAJSKI PROGRAM

 

Dario Fo

VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!

proletarska komedija

režiserka: Ajda Valcl

Prešernovo gledališče Kranj

nedelja, 21. maja, ob 17.00  

z italijanskimi nadnapisi

Popoldanski abonmajski program Slovenskega stalnega gledališča se bo zaključil v nedeljo, 21. maja ob 17.00 z gostujočo predstavo Prešernovega gledališča Kranj »Vse zastonj! Vse zastonj!« (v izvirniku Sotto paga! Non si paga!). Proletarska komedija Daria Foja bo nadomestila napovedano predstavo Kons. Novi dobi, ki jo je krajnsko gledališče odpovedalo februarja. Zamenjava bo omogočila tržaškim gledalcem ogled predstave, ki je na letošnjih Dnevih komedije prejela tri glavne nagrade: žlahtna komedija po izboru strokovne žirije, žlahtna komedijantka (Vesna Pernarčič) in žlahtna režiserka (Ajda Valcl).

Zgodba te duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem centru, ko se ženske, ogorčene nad ponovnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V prologu k satirični komediji avtor zapiše, da se je zdela ob premieri leta 1974 zgodba o delavkah iz milanskega predmestja, ki se odločijo upreti vrtoglavemu naraščanju cen, nekaterim kritikom neverjetna oziroma celo nadrealistična. Toda že čez nekaj mesecev je izbruhnilo natanko to, o čemer je uprizoritev spregovorila na odru.

Zanimiv obrat pa Dario Fo v zgodbi doseže s »feminističnim zapletom« in absurdnimi komičnimi zapleti, saj morajo ženske svojo uporniško gesto »proletarske nabave« skrivati ne le pred policijo, ampak tudi pred svojimi »pravičniškimi« zakonskimi partnerji.  

Ob neustavljivem valu podražitev, ki smo jim znova priča, pridobiva komedija še večjo aktualnost, ki jo je izpostavila režiserka Ajda Valcl: »Fojeva komedija je bila napisana kot odgovor na skokovito povišanje cen osnovnih dobrin, najemnin, na odpuščanje in zniževanje plač delavcev v 70. letih v Italiji in predvsem kot kritika levici, ki se je takrat zelo mlačno odzvala na nastalo situacijo. Aktualnost Fojeve teme – vedno večja inflacija, prekarno delo, brezposelnost, dvig cen, revščina, razlika med bogatimi in revnimi – se po pandemiji tudi pri nas napoveduje v velikem zamahu. Najbolj vznemirljiv vidik komedije pa vidim v Fojevi briljantni »črno-belosti«: v njegovi izjavi, da vedno in brez izjeme krade peščica bogatih, in v prav tako enostavnem spoznanju okradenih, da se jim preprosto ni treba več iti te igre.«

Enkratno gostovanje predstave v tržaškem abonmaju bo opremljeno z italijanskimi nadnapisi in z običajnim, brezplačnim prevozom za abonente in gledalce.

 

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

POPOLDANSKI ABONMAJSKI PROGRAM

 

Dario Fo

VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!

proletarska komedija

režiserka: Ajda Valcl

Prešernovo gledališče Kranj

 

nedelja, 21. maja, ob 17.00  

z italijanskimi nadnapisi

 

vozni red brezplačnega avtobusa

SESLJAN

15.30 – Sesljan, parkirišče

15.40 – Nabrežina, trg

15.45 – Križ, postaja

16.00 – Zgonik, pred občino  

16.15 – Prosek, Kržada

 

OPČINE

15.55- Opčine, postaja na Dunajski cesti 11/A

16.00 – Opčine, postaja na Bazoviški ulici 21

16.10 – Trebče, trg pri spomeniku

16.15- Padriče, pred cerkvijo

16.20 – Bazovica, pred cerkvijo 

 

MILJE

16.00– Milje, postaja

16.05 – Žavlje, postaja

16.10 – Domjo, nasproti Kulturnega centra

16.15 – Dolina, pred občino

16.20 – Boljunec, pred gledališčem Prešeren

16.25 – Boršt, postaja

16.30 – Ricmanje (Barde), postaja

www.teaterssg.com

Preberi tudi

Ustvarjanje z umetno inteligenco

Tržaška

Program SSG v januarju

Tržaška

Od tedna kulture do pusta

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme