Vsakoletni koledar: Kamen skozi objektiv Iveka Pertota

Piše: Mch

Nabrežinska društva (SKD Igo Gruden, AŠD Sokol, Jus, Godbeno društvo, Združenje staršev šole V. Ščeka in Župnija sv. Roka) vsako leto v tem času izdajo koledar, ki je med vaščani, člani in prijatelji priljubljen. Letos so se odločila, da koledar posvetijo delu in ljubezni, ki sta skozi vse življenje spremljala lani preminulega domačina, ki je veliko postoril za poznavanje in ovrednotenje kraške kamnite dediščine. Kamen skozi objektiv Iveka Pertota je naslov ličnega stenskega koledarja za prihajajoče leto 2022.

Koledar je opremljen s črno-belimi fotografskimi posnetki kraške arhitekture iz zapuščine domačina Ivana Pertota – Iveka (1933-2020). Ta je med svojimi številnimi pohodi po kraških vaseh v svoj objektiv ujel raznolike primere tipične krajevne arhitektonske dediščine, ki so vzbudili njegovo pozornost. Ti nas bodo iz meseca v mesec v novem letu spremljali v naših domovih.

Pertot opazuje kamen kot strokovnjak, arhitekt. Veliko let je poučeval kamnoseštvo na Višji strokovni šoli Srečka Kosovela v Sežani, kjer nanj hranijo zelo lep in hvaležen spomin. Kot pedagog je sestavil več strokovnih priročnikov za kamnoseke. V svojih publikacijah je temeljito in sistematično predstavil tehniko in potek kamnoseškega dela.

Iz bogatega Pertotovega fotografskega gradiva, ki ga danes hrani nabrežinski jus, so bili za koledar izbrani in objavljeni zgolj posnetki, ki so bili narejeni v vaseh devinsko-nabrežinske občine. Oblikovno je koledar uredila prof. Nadja Doljak. Uvodno predstavitev s posvetilom ter verze, ki spremljajo vsak mesec posebej, je sestavil prof. Zvonko Legiša. Koledar si lahko interesenti nabavijo v društveni kavarni in v baru pred bolnišnico Pineta del Carso.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme