“Vsaj še drugih šestdeset let iskrive ustvarjalnosti!”

Da bi primerno obeležila 60. obletnico svojega delovanja, je Zveza slovenske katoliške prosvete priredila fotografsko in dokumentarno razstavo, ki nosi naslov S spominom nazaj in pogledom naprej 1959-2019. Na odprtju, ki je bilo v četrtek, 20. februarja, je navzoče predstavnike društev, ki delujejo pod okriljem ZSKP, in ostale ljubitelje naše, domače slovenske kulture, ki so se množično zbrali v galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, uvodoma pozdravila predsednica Franka Žgavec. Čisto na začetku je prisotne v dolgoletno in plodno delovanje zveze pospremilo petje MlPZ Emil Komel, ki je pod taktirko Mateje Černic postregel s skladbami Lastovica Marija Kogoja, Dve snežinki Rada Simonitija in Poljske cvetlice Patricka Quaggiata. Na klavirju je zbor spremljal Armin Ćoralić.
Na odprtju je goriški župan Rodolfo Ziberna pohvalil delovanje ZSKP in spregovoril tudi o skupni kandidaturi Gorice in Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025: “Hudo bi bilo, če bi razmišljali o naši kandidaturi kot o enkratnem dogodku. V resnici smo že zmagali, karkoli se bo pač zgodilo, saj predstavlja kultura le povod za globlji proces integracije med našima skupnostima, v tem procesu pa ima sloveska manjšina pomembno vlogo združevanja”. Deželni svetnik in deželni tajnik SSk Igor Gabrovec je povedal, da se je praznovanje pomembne obletnice ZSKP začelo že lani, s četrtkovim večerom pa je doseglo višek. “Delovanje zveze in njenih društev na kulturnem in drugih področjih povezuje ljudi vseh starosti. Med nami so ljudje, ki so doživeli ustanovitev zveze, in otroci, ki se šele začenjajo vključevati v društva. Zvezi voščim, da bi obstajala vsaj še drugih šestdeset let v znamenju iskrive ustvarjalnosti”! je dodal Gabrovec, ki je nazadnje poudaril tudi pomembno vlogo krščanskih vrednot, ki dajejo delovanju zveze dodaten “predznak civilizacijskega značaja”.
Svoje pozdrave so poslali tudi goriški prefekt Massimo Marchesiello, predsednik Dežele FJK Massimiliano Fedriga in deželni odbornik Pierpaolo Roberti. Pred prisotnimi kulturnimi delavci, predstavniki cerkvene in upravne oblasti je v imenu ZSKP govorila predsednica Franca Padovan: “Če smo tu, gre zahvala našim predhodnikom, ustanoviteljem ZSKP, ki so imeli iste ideale in skupne cilje ter verovali v slovensko ljudstvo, in njihovim naslednikom, ki so vztrajali in še naprej gojili, kar je bilo posajeno”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Kat

KCLB: Odprtje razstave ob 60. obletnici ZSKP

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme