Slovenija

Vrtojbensko-Biljenske griče bodo reševali novi zakupniki

Vrtojbensko-Biljenske griče bodo reševali novi zakupniki

Goriška / Stari vinogradi naj bi spet oživeli

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša si je 5. novembra ogledala območje Vrtojbensko-Biljenskih gričev na Goriškem, kjer zadnja leta propadajo vinogradi. Prej je vinograde, ki so v lasti Sklada kmetijskih zemljišč RS, vzdrževal vipavski Agroind, po stečaju podjetja pa so propadali. Sklad zdaj išče nove zakupnike.
Tako na skladu kot na kmetijskem ministrstvu so si po besedah Strniševe na območju želeli ohraniti vinograde, saj ti dajejo pokrajini svojevrstno in prepoznavno okolje. Zato so se dolgo časa odločali, kaj narediti, da bi to območje najemali resnično taki, ki bodo vinograde obnovili in tu gojili grozdje.
V prvem razpisu, objavljenem septembra lani, so v zakup oddali devet od sicer 11 lokacij na Vrtojbensko-Biljenskih gričih, je na nedavni novinarski konferenci po ogledu povedala državna sekretarka Strniša. Z vinogradniki so sklenili zakupne pogodbe za obdobje desetih let, po začetku obnove pa bodo zakupne pogodbe pripravili za obdobje 30 let.
Doslej so v zakup oddali 144 hektarov vinogradov, za preostalih 61 hektarov pa bodo ponovno objavili razpis še v letošnjem letu.
Veliko težav predstavlja tudi razpršeno lastništvo. Sklad kmetijskih zemljišč je sicer lastnik 99,6 odstotka vseh vinogradov na Vrtojbensko-Biljenskih gričih, vendar je na posameznih lokacijah še od 25 do 33 različnih majhnih solastnikov. Sklad sicer od solastnikov že odkupuje njihove deleže, vendar mnoge med njimi iščejo po celem svetu. Dokler ne bo rešeno lastništvo, pa tudi daljše zakupne pogodbe in predvsem obnova vinogradov ne bodo mogoče.
Vinogradnik Igor Simčič, ki je najel 50 hektarov vinogradov na območju Vrtojbensko-Biljenskih gričev, je povedal, da je zakupno pogodbo podpisal spomladi, najemnino pa bo moral plačati za celo leto, čeprav tam ne more pridelati še ničesar. Zato je ob današnjem obisku Strniševe prikazal težave ter sklad in ministrstvo za kmetijstvo pozval k reševanju težav.
Vinogradniki, ki so najeli tamkajšnje vinograde, namreč pričakujejo, da jih bodo oprostili plačila zakupa, saj na tem območju še nekaj let ne bo nobenega pridelka. Za obnovo pa bodo morali vinogradniki vložiti več milijonov evrov, da bodo ponovno obudili tamkajšnje vinograde.
Poslanec Matjaž Nemec pa je povedal, da na območju lahko poleg obnove vinogradov zaživi tudi turistična in predvsem športna ponudba. Tu že zdaj izvajajo različne pohode in kolesarske izlete, to pa je po Nemčevem mnenju tudi dobra dopolnilna dejavnost kmetijstvu, kar dokazujejo tudi v Goriških Brdih.

19.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!