Vrsta koncertov za ljubitelje srednjeveške in renesančne glasbe

Kulturni dom Nova Gorica – Festival Flores Musicae

Po ustaljeni navadi Kulturni dom v Novi Gorici vstopa v jesenski čas s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae. Letošnja, enajsta izvedba festivala bo med Novo Gorico in Goriškimi Brdi potekala od četrtka, 30. septembra, do nedelje, 3. oktobra 2021. Festivalski program bodo pod umetniškim vodstvom goriškega lutnjista in pedagoga Bora Zuljana oblikovali Iztok Mlakar in David Šuligoj, pevka in harfistka Anne Azéma ter lutnjist Fabio Accurso, švicarsko-ameriški Duo Moirai pa še legendarna sopranistka Emma Kirkby in Bor Zuljan. Petkov koncert, 1. oktobra 2021, ob 20. uri, v Vili Vipolže v Goriških Brdih s francosko-ameriško pevko in harfistko Anne Azéma ter lutnjistom Fabiom Accursom je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese. Za to priložnost sta glasbena umetnika pripravila nov program z glasbo trubadurjev, kot so na primer Arnaut Daniel in drugi, povezani z Dantejem in Božansko komedijo (uro pred koncertom bo organiziran voden ogled Vile Vipolže).

Zaradi velikega povpraševanja so koncert Iztoka Mlakarja v Mestni galeriji Nova Gorica organizirali poleg 30. septembra tudi 28. septembra 2021. Žal sta že oba koncerta, kot je bilo pričakovati, razprodana. Vstop na vse ostale festivalske koncerte je prost.

Od začetka je ta festival potekal pod imenom Dnevi stare glasbe. Med Goriško, Krasom, Brdi, Furlanijo in tudi Ljubljano se je zvrstilo skoraj 55 koncertov ter 10 predavanj in mednarodnih mojstrskih tečajev, ki so skupaj ustvarili novo, zanimanja polno publiko, obudili marsikateri arhitekturni biser in goriško regijo uvrstili na mednarodni zemljevid dogajanja v stari glasbi. Flores Musicae, eden redkih svetovnih festivalov, ki se skoraj izključno osredotoča na glasbo srednjega veka in renesanse, je od samega začetka ponudil izvirne in redko slišane programe.

Trubadur je verjetno prva beseda, ki nam pride na misel, ko pomislimo na srednjeveško glasbo. Festival Flores Musicae se letos posveča ravno temu konceptu pesnika-pevca, ki se je pojavil v južni Franciji v 12. stoletju in je aktualen še danes. Naj bosta viteška lirika in dvorna ljubezen ali bolj moralne in politične tematike, človek verjetno že vsaj tisočletje dolgo pripoveduje in se izpoveduje skozi pesem. Ob 700-letnici smrti Danteja Alighierija, enega največjih književnikov vseh časov, bodo poslušalci lahko prisluhnili glasbi trubadurjev njegovega časa in tudi dvema novejšima trubadurjema: od edinstvenega sodobnega slovenskega trubadurja Iztoka Mlakarja do Arnauta Daniela in drugih trubadurjev 13. stoletja v interpretaciji čudovite Anne Azéma in tržaškega lutnjista Fabia Accursa. Staroislandske legende se bodo oglašale v cerkvi sv. Mihaela v Šmihelu, v soboto, 2. oktobra 2021, ob 20. uri v izvedbi izjemnega mladega švicarsko-ameriškega dua Moirai (uro pred koncertom bo organiziran voden ogled cerkve sv. Mihaela), skladbe angleškega renesančnega “trubadurja” Johna Dowlanda pa bodo poslušalci slišali v veliki dvorani Kulturnega doma v Novi Gorici, v nedeljo, 3. oktobra 2021, ob 20. uri, v izvedbi legendarne sopranistke Emme Kirkby ob spremljavi Bora Zuljana.

Koncerti bodo organizirani ob spoštovanju pogoja PCT in varnostnih ukrepov za preprečevanje možnosti širjenja z okužbo virusa covid-19.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme