Vrnitev Narodnega doma

V ponedeljek, 13. julija, bo tržaški Narodni dom natančno sto let po fašističnem barbarskem požigu vrnjen naši narodni skupnosti.
Vrnjen bo ponovno nam, Slovencem, ki živimo danes v Italiji. Gre za simbolično in pravično gesto, ki jo bosta predsednik Republike Italije Sergio Mattarella in slovenski predsednik Borut Pahor nadgradila še z jutranjim obiskom dveh krajev bolečine v Bazovici, kar določenim krogom tako v Italiji kot v Sloveniji ni pogodu. Gre za simbolno gesto, s katero nameravata predsednika držav ob vrnitvi Narodnega doma začeti novo poglavje celitve ran, ki nam jih je vsem, ki tu živimo, pustilo krvavo dvajseto stoletje.
Lepo je, da je med nami pisatelj Boris Pahor, ki je kot otrok s sestro Evelino nemočen gledal požig Narodnega doma v Trstu, naravnost krasno pa je, da bosta starosti naših pisateljev in naši “narodni vesti”, kar Boris Pahor s svojim trmastim vztrajanjem pri slovenstvu gotovo je, predsednika Italije in Slovenije v Trstu na dan vrnitve Narodnega doma vročila najvišji državni odlikovanji obeh držav.
Narodni dom bo spet v naših rokah.
Poznavalci vedo povedati, da bo proces vračanja dolgotrajen, trajal naj bi deset ali več let, a najbolj pomembno je, da je slovenska organizirana narodna manjšina v Italiji zmogla toliko poguma in zdrave pameti, da je ustanovila fundacijo, ki bo zanj skrbela. Vsem, ki so pri pripravi fundacije za Narodni dom sodelovali pošteno, gredo naše iskrene čestitke.
Tako predsednica SKGZ Ksenija Dobrila kot predsednik SSO Walter Bandelj, slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc in drugi, če slovenskega predsednika Boruta Pahorja niti ne omenimo!, so danes tarče poniglavih, neupravičenih, nedostojnih žalitev in obrekovanj, predvsem na svetovnem spletu. Vsem naštetim in njihovim sodelavcem, ki so iskreno in brez fige v žepu sodelovali pri zahtevnem procesu usklajevanja različnih mnenj, priprave fundacije in trajni vrnitvi Narodnega doma v slovenske roke, gredo naše iskrene čestitke!
Narodni dom je bil in naj postane ponovno kraj srečevanj, pomembno pa je, da je ponovno v slovenski lasti. Prepričani smo, da bo naša narodna skupnost preko fundacije znala dobro upravljati z njim, kot to zna, recimo, svetovno znani florentinski muzej Galleria degli Uffizi, ki je za direktorja poklical izjemnega nemškega organizatorja in poznavalca umetnosti. Ime mu je Eike Schmidt in iz florentinskega muzeja je spet naredil biser, ki mu ga ni para v svetu.
To pišem nalašč, ker mora biti vodenje Narodnega doma prozorno, čisto, jasno, vsem na očeh. Nobenega sprenevedanja, nobenih igric ne potrebujemo okrog Narodnega doma, ničesar ne!
V zubljih požara, ki ga je pred sto leti uničil, se je Narodni dom prekalil v legendarni simbol za vse Slovence.
In tudi zato upamo, da ne bo slavja 13. julija v Trstu motila nobena nepotrebna manifestacija takih in drugačnih, predolgo smo namreč že čakali na ta dan!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme