“Vrednote in zdravo, slovensko okolje ... To je naše poslanstvo!”

Piše:

“Poleti Sokol!” – spletna oddaja ob 55-letnici AŠD Sokol

Športno društvo Sokol je bilo formalno ustanovljeno 17. marca leta 1966. Prav na ta dan, in sicer v sredo, 17. marca 2021, so se pri društvu odločili za posebno spletno slovesnost oz. oddajo z naslovom Poleti Sokol, ki je potekala po spletu in si jo lahko ogledate na Youtube kanalu Skupaj zmoremo in Facebook strani ASD CSD Sokol. V bogati oddaji so sodelovali številni gostje: nekdanji in sedanji športniki ter odborniki društva, a tudi lokalni društveni in politični predstavniki. Spletno predavanje skozi čas, ob katerem smo lahko poslušalci odkrivali zgodovino in sedanjost nabrežinskega športnega društva, je vodil operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban. Prvi se je v spletni oddaji oglasil prav sedanji predsednik Sokola Pavel Vidoni. Povedal je, da je 55-letna zgodba Sokola zgodba o uspehu, višku in seveda, kot velja za vse, tudi o nekaterih padcih, a pri društvu so se vedno spet povzpeli na zeleno vejo; tudi v tem sta vidna moč in zdravje organizacije. Predsednik je navedel nekaj pomembnih mejnikov in športnih dosežkov. Tem gre dodati tudi plodna sodelovanja z drugimi društvi in projektih, kot sta Zalet in Jadran. Vidoni je poudaril, kako je bilo odraščanje mladine v zdravem, slovenskem okolju, prepojenem s športnimi in narodnostnimi vrednotami, primarni namen ustanoviteljev in pobudnikov društva Sokol. Ta rdeča nit veže vse odbornike, športnike in prijatelje še danes. “Grb ponazarja smernice, ki veljajo še danes. Most južno avstro-ogrske železnice, ki je simbol Nabrežine, ter bela, modra in rdeča barva kot simbol narodne pripadnosti. Vrata našega društva so odprta vsem, ki vedo, v katero okolje prihajajo, in se zavedajo pomembnosti naših vrednot. To je slovensko okolje, od katerega se nismo in se nočemo nikoli oddaljiti. To je naše poslanstvo!”, je povedal predsednik.

Poslušalce je iz dvorane devinsko-nabrežinskega sveta pozdravila županja Daniela Pallotta, ki je bila vesela vabila in se je v imenu celotne občinske uprave zahvalila ter čestitala društvu ob pomembni obletnici. Poudarila je, kako sta pomembna šport in zdravje za mlade ter kako je organizacija društva Sokol lahko zgled za celotno tamkajšnje območje. Županja je izročila Pavlu Vidoniju (ki je bil prav tako prisoten v občinskih prostorih) plaketo za dolgoletno in plodno delovanje društva Sokol.

Pozdrav je izrekel tudi predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, ki srčno upa, da se bomo lahko v kratkem spet vsi srečali v živo. Peterlin je občuteno čestital za tako uspešno zgodbo, ki so jo pobudniki in ustanovitelji začeli plesti pred 55. leti in jo z enakim navdušenjem pletejo še danes. Spominjal se je nastankov, kako je bila živa v mladini želja po uspehu, druženju in plodnem delovanju. Društvo je nastalo na jasnih temeljih. Pionirji so bili trenerji, odborniki, ljudje, ki so imeli veliko srce, je povedal predsednik ZSŠDI, ki se je spomnil tudi na pomen sokolskega gibanja na Slovenskem in opozoril, kako je še danes zelo pomembno skrbeti za naš šport. 

Eden od pobudnikov nastanka društva je bil Antek Terčon, ki se je prav tako povezal na spletno srečanje. Spomnil se je, kako je športno društvo nastalo iz prosvetnega društva Igo Gruden in kako so najprej igrali le namizni tenis, potem pa dobili travnik na razpolago in ga sami s prostovoljnim delom spremenili v igrišče za odbojko in košarko.

Sledili so pozdravi, kratki posegi ter spomini nekdanjih in sedanjih igralcev, igralk, trenerjev in trenerk belo-rdečega moštva. Odbojkarski trenerki Cirila Kralj in Janika Škerl sta povedali, kako potekajo treningi v teh izrednih časih. Odbojkarici Petra Gulich in Giulia Rauber sta poudarili, kako pomembna je odbojka tudi za sprostitev in druženje. Odbornica in nekdanja odbojkarica Mariza Škerk pa je povedala, kako povezana je nabrežinska skupnost in kako si med društvi in organizacijami vsi pomagajo in sodelujejo. Oglasili so se seveda tudi košarkarji, saj ima društvo Sokol veliko košarkarske zgodovine za sabo. Trenerja Marko Švab in Francesco Peric sta predstavila košarkarsko delovanje, oglasil pa se je tudi košarkar članske ekipe in predstavnik družine Ušaj, Ivo Ušaj. Povedal je, da je družina zelo ponosna in počaščena, da je prišlo do pobude in poimenovanja telovadnice po očetu, dolgoletnem predsedniku Savu Ušaju. Zahvalil se je predsedniku Vidoniju in vsem odbornikom ter se spomnil, kako je oče z vsem srcem ljubil šport in domače društvo.

Kot smo slišali, pa je imelo društvo tudi izredno namiznoteniško ekipo. O tem sta spregovorila Walter Pertot in Boris Devetak, ki sta se spomnila zgodovinskih rezultatov in tudi lepega, domačega vzdušja, ki so ga doživljali v vaškem društvu.

Poleti Sokol ni bil naključen naslov spletnega večera, saj je tako naslovljena tudi nova himna, ki sta jo premierno predstavila in zaigrala avtorja in domačina Matej Gruden in Iztok Cergol oz. Grešni Kozli. Povedala sta, kako je himna nastala in kako je pri registraciji sodeloval tudi legendarni Vlado Kreslin, ki je med drugim s kratkim posegom tudi pozdravil v spletni oddaji.

Na koncu srečanja se je oglasila in pozdravila tudi domačinka in senatorka Tatjana Rojc, ki je prav tako delila spomine na mladostna leta in naglasila, kako je dejavnost društva vedno pozitivno vplivala na mlade in družine ter opozorila na pomen, ki ga ima društvo pri ohranjanju narodne identitete.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme