Vrača se pevska revija Zlata grla

V veselje mladih pevcev in pevovodij

Po treh letih premora zaradi pandemije se vrača pevska revija Zlata grla. Prireja jo Prosvetno društvo Vrh sv. Mihaela v sodelovanju z Združenjem cerkvenih pevskih zborov Gorica. 20. pevska revija Zlata grla bo tokrat praznično obarvana. Spremljali jo bodo številni dogodki, ki se bodo vrstili od petka, 24. marca, do nedelje, 26. marca 2023. 

V petek, 24. marca 2023, ob 20. uri bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici Koncert zlatih, na katerem bodo poslušalci lahko prisluhnili trem odličnim otroškim in mladinskim zborom iz Slovenije in Italije, ki so se s svojimi uspehi izkazali na državni in mednarodni ravni. Nastopali bodo MlPZ Emil Komel pod vodstvom dirigenta Davida Bandlja, OPZ OŠ Franceta Bevka iz Tolmina pod vodstvom Barbare Kovačič in Coro Contrà iz Pordenona pod vodstvom Jessice Lot.

V soboto, 25. marca 2023, bo Kulturni center Lojze Bratuž prizorišče tradicionalne, jubilejne, 20. revije otroških in mladinskih pevskih zborov Zlata grla. Tekmovalnemu koncertu, predvidoma ob 15. uri, bo sledil netekmovalni koncert, predvidoma ob 17.30. Razpis za revijo lahko zainteresirani zaprosijo na zlatagrla@gmail.com. Na revijo se zbori lahko prijavijo do 3. februarja 2023. 

Praznovanje se bo nadaljevalo v nedeljo, 26. marca 2023, ob 15. uri z delavnicami s priznanimi zborovodji in pevskimi pedagogi, ki bodo s pevci raziskovali glasbeni svet tudi preko igre, giba in kretenj. Na delavnice, ki so namenjene osnovnošolskim in srednješolskim pevcem, se lahko prijavijo zbori ali posamezni pevci. Prvo delavnico z naslovom Pevske igrarije bo vodila tržaška zborovodkinja in glasbena pedagoginja Aleksandra Pertot. Istočasno bo potekala delavnica z zborovodkinjo Camillo di Lorenzo iz Rima, ki bo z mladimi pevci razkrivala nove možnosti glasbenega in ritmičnega izražanja preko glasu, znakovnega jezika in body percussiona. Druga delavnica bo potekala v italijanskem jeziku.

Tridnevno srečanje se bo sklenilo v nedeljo, 26. marca 2023, ob 17.30 s prireditvijo, na kateri se bodo s skupnim petjem predstavili udeleženci delavnic. Ob tej priložnosti bo nastopil tudi OPZ društva F. B. Sedej iz Števerjana kot zbor, ki je bil prisoten na vseh dvajsetih izvedbah revije Zlata grla.

Sledilo bo praznovanje.

Jubilejna, 20. izvedba prinaša številne spremembe, poleg obogatenega programa. Organizatorji so se letos prvič odločili, da bodo razpis prevedli v italijanski jezik in tako omogočili prijavo na revijo tudi italijanskim zborom iz naših krajev. Ohranili so kot pogoj slovensko skladbo tako na tekmovalnem kot netekmovalnem koncertu, kar bo prijavljenim italijanskim zborom v spodbudo, da se približajo slovenski besedi in pesmi. Na tak način organizatorji želijo širiti slovensko pesem, poleg tega pa uresničevati glavni namen revije, in sicer druženje med mladimi pevci in zborovodji različnih zborov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme