Vrača se festival Vitovska in morje

Piše: APE

Devin / Pestra eno-gastronomska ponudba

V petek, 8. julija, in soboto, 9. julija 2022,  bo potekala 16. izvedba eno-gastronomskega festivala Vitovska in morje, ki ga že vrsto let prireja Društvo vinogradnikov Krasa na dvorišču čudovitega Devinskega gradu. Dogodek je poklon najslavnejši avtohtoni kraški vinski sorti vitovski, ki je simbol našega območja. Namenjen je vsem ljubiteljem vina, a ne samo. Na voljo bodo tudi degustacije, vodene in ne, posveti ter bogata kulinarična ponudba.

Pester program letošnje izvedbe so predstavili na novinarski konferenci, ki je potekala v petek, 1. julija, v restavraciji Alla Dama Bianca v Devinu. Vse prisotne je v imenu organizatorjev pozdravil Robi Jakomin, ki je predal besedo predsedniku Društva vinogradnikov s Krasa Mateju Skerlju. Ta se je zahvalil vsem organizatorjem, predvsem pa pokroviteljem, ki so omogočili 16. izvedbo festivala. Program letošnje izvedbe, ki bo potekala ob skupnem sodelovanju, je bogat il poln novih dogodkov. Vse navzoče je pozdravil tudi predsednik ZKB Ts-Go Adriano Kovačič, ki je poudaril, da je festival edinstvena pobuda. Posebno zahvalo si je v imenu vseh zaslužil Massimo Romita, ki je eden glavnih akterjev razglasitve Občine Devin-Nabrežina za Mesto vina 2022. Romita je povedal, da je pobuda Mesto vina, skupaj s festivalom Vitovska in morje, eden najpomembnejših dogodkov, ki bogatijo devinsko-nabrežinsko občino. Letošnjo novost je predstavil predsednik LAS Kras David Pizziga. Udeleženci eno-gastronomskega festivala bodo letos lahko kupili zaželjene steklenice na dvorišču Devinskega gradu in jih tudi naročili za dostavo na dom. Novost je nastala v sodelovanju s projektom oz. spletno stranjo Trieste Green, ki nudi spletno prodajo domačih kraških dobrot. Robi Jakomin je z veseljem sporočil, da se bodo letošnje izvedbe udeležili tudi obiskovalci iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in seveda iz cele Italije, saj so vse vstopnice, namenjene spletni prodaji, bile razprodane.

Prisotne je pozdravila tudi predsednica sekcije gostinstva in turizma SDGZ Tjaša Devetak. Festival Vitovska in morje združuje dobrote vinogradnikov z dobrotami domačih gostincev. Veseli so, da se sodelovanje nadaljuje in da bodo lahko turisti in drugi obiskovalci okusili kulinarične posebnosti našega okolja, je še dodala Tjaša Devetak.

Devinsko-nabrežinski župan Igor Gabrovec je izrazil svoje veselje in ponos v imenu celotne občinske uprave nad letošnjo izvedbo eno-gastronomskega festivala. Vitovska je edinstven produkt našega območja, ki nam dovoli, da se razlikujemo od ostalih, je še povedal župan.

Program letošnje izvedbe se je začel že v sredo, 29. junija, ko je potekala večerja z degustacijo starih letnikov vitovske v restavraciji Harry’s piccolo v Trstu.  V sredo, 6. julija, je bilo na vrsti poletno vinsko potepanje, in sicer sprehod po kraškem robu in obisk vinograda Danila Lupinca s pogledom na morje. Informacije o dogodku, ki ga organizira tržaška sekcija FAI, lahko najdete na spletni strani  trieste@delegazionefai.fondoambiente.it. V četrtek, 7. julija, bo uvodna večerja v Lokandi Devetak na Vrhu Sv. Mihaela. V petek, 8. julija, bo ob 15. 30 potekala otvoritvena konferenca v konferenčni dvorani Devinskega gradu. Tako v petek kot v soboto se bo festival za obiskovalce začel ob 18. uri in končal ob 22. uri. Na večerih bodo, samo ob lepem vremenu, potekale tudi vodene degustacije v priredbi tržaških someljejev AIS (informacije in vpisnine na kraju dogodka).

Vstopnice lahko kupite v BARU X – ul. del Coroneo 11, Trst, v kavarni Caffè Vatta – ul. Nazionale 42, Opčine, ter Bunker Birreria – Nabrežina 97, Trst. Dodatne informacije lahko najdete na spletni strani www.mareevitovska.eu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme